Nevolnost v těhotenství

Ranní nevolnost bývá typickým příznakem počínajícího těhotenství. Téměř každé těhotenství je s ranní nevolností spojováno. I když ne každá žena musí nutně nevolnostmi trpět. Některé z žen proplují těhotenstvím velmi hladce, a kdyby neměly bříško, tak ani nevědí, že jsou těhotné. Jiné naopak mají problémy s nevolnostmi po celou dobu těhotenství.

Těhotenství je jedním z nejúžasnějších a zároveň nejnáročnějších období v životě ženy. S sebou nese mnoho změn a nepříjemností, a jednou z nich je nevolnost v těhotenství. Těhotenská nevolnost, známá také jako „ranní nevolnost“, je často přítomným průvodcem během prvního trimestru těhotenství, i když může postihovat ženy v jakémkoli stadiu těhotenství.

Ranní nevolnost je termín, který často označuje typ těhotenské nevolnosti, která se vyskytuje u některých těhotných žen během prvního trimestru těhotenství. Těhotenská ranní nevolnost není však omezena pouze na ranní hodiny, jak by název mohl naznačovat. Může se objevit kdykoli během dne a noci.

Hlavními rysy ranní nevolnosti jsou pocit nevolnosti a možné zvracení, což může značně ovlivnit život těhotné ženy během této části těhotenství. Nejčastěji se vyskytuje v prvním trimestru, avšak některé ženy mohou zažívat ranní nevolnost i v pozdějším stadiu těhotenství.

Příčiny ranní nevolnosti nejsou úplně jasné, zřejmě s ní souvisí hormonální změny, citlivost na pachy a stres.

I když ranní nevolnost může být nepříjemná, obvykle nezpůsobuje žádné vážné zdravotní problémy pro matku ani pro plod. Většina žen se s ní dokáže úspěšně vyrovnat pomocí změn v životním stylu, stravovacích návyků a relaxačních technik. V některých případech může být také předepsána léčba léky proti nevolnosti.

Je důležité, aby těhotné ženy, pokud mají závažnou ranní nevolnost, která vede k dehydrataci, vážnému úbytku hmotnosti nebo jiným zdravotním komplikacím, konzultovaly tuto skutečnost se svým lékařem. Lékař může poskytnout rady a léčbu, která je pro konkrétní situaci nejvhodnější.

Co ranní nevolnost v těhotenství způsobuje?

Ve většině případů k nevolnostem dochází, pokud se žena ráno dostatečně nenají. Pokud se těhotná žena nenasnídá, může to vyvolat právě již zmiňovanou nevolnost. Někomu však bývá nevolno nejen z hladu, avšak i z jiných důvodů. 

Jsou ženy, kterým nevolnost může způsobit jakákoliv vůně, nebo pach. Vnímají je totiž mnohem intenzivněji, a proto dochází k tomu, že jim tyto podněty vadí a vyvolají v nich nevolnost.

Ranní nevolnost v prvním trimestru těhotenství

Nevolnost v těhotenství se začíná se objevovat již ve 4. týdnu těhotenství a bývá to první příznak toho, že je žena těhotná.

Tuto brzkou nevolnost způsobuje hormon HCG, jehož hladina v počátku těhotenství velmi rychle stoupá. Pokud je těhotná žena ve stresu, může se i ten podepsat na tom, že dochází k nevolnostem. Kupodivu ženy, které čekají vícerčata, si na ranní nevolnosti stěžují o dost méně, než ženy, které čekají jen jedno miminko.

Přesná příčina těhotenské nevolnosti není zcela jasná, nicméně existuje několik faktorů, které se zdají být spojeny s tímto nepříjemným jevem:

  1. Hormonální změny: Zvýšená hladina hormonu hCG (lidově nazývaného těhotenský hormon) je často spojována s těhotenskou nevolností. Tento hormon je produkován placentou a má významný vliv na těhotenský stav.
  2. Citlivost na pachy: Těhotné ženy mohou mít zvýšenou citlivost na různé pachy, což může vyvolat nevolnost. Například vůně jídla, parfému nebo cigaret mohou být spouštěčem.
  3. Psychický stres: Emoční stres a úzkost mohou také přispět k těhotenské nevolnosti.

V prvním trimestru se díky raním nevolnostem a zvracení může stát, že místo aby žena přibývala na váze, tak naopak hubne. Toto však nemá negativní vliv na plod. Důležité je, aby dodržovala pitný režim a přijímala mnohem více tekutin, než byla doposud zvyklá.

Jak se vypořádat s těhotenskou nevolností?

Pokud žena trpí ranními nevolnostmi dlouho a často zvrací, může hrozit riziko dehydratace. Může dojít k rozvratu hospodaření minerálů v těle. V tomto případě je nutné vyhledat pomoc lékaře. Léčba pak může probíhat ambulantně, v některých případech je nutná hospitalizace. Lékař ordinuje léky potlačující pocit nevolnosti a tlumící nucení na zvracení.

I když těhotenská nevolnost může být nepříjemná, existuje několik způsobů, jak se s ní vypořádat:

  1. Změna stravy: Zkusit jíst menší, častější porce jídla, aby se udržela hladina cukru v krvi stabilní. Vyhnout se pikantním, těžkým a mastným jídlům, která mohou nevolnost zhoršit.
  2. Hydratace: Udržovat tělo dobře hydratované, vhodné jsou studené nápoje. Pokud jsou problémy s pitím vody, tak je vhodné zkusit ochucenou vodu nebo ledovou tříšť.
  3. Bylinné přípravky: Některé ženy nalézají úlevu pomocí přírodních bylinných léků, jako je čaj z mátových listů nebo zázvorový čaj. Před použitím bylinných přípravků však vždy konzultovat s lékařem.
  4. Relaxace: Stres může těhotenskou nevolnost zhoršit, takže zkusit relaxační techniky, jako je jóga, meditace.
  5. Léky: V některých případech může lékař doporučit léky proti nevolnosti. Je důležité konzultovat léčbu s lékařem, zejména pokud má žena silnou těhotenskou nevolnost, která ji připravuje o životní pohodlí a výživu.

Dodávat tělu hodně vitamínů, aby se nahradily vitamíny ze stravy, která se vyzvracela. Je doporučován zejména vitamín B6, pyridoxin. Ve čtvrtém měsíci těhotenství by měla nevolnost polevit, či úplně vymizet. Bohužel nevolnost postihuje až tři čtvrtiny těhotných žen.

Jak ranní nevolnosti předejít

Nevolnost a zvracení bývají často spojeny s citlivostí na vůně a pachy. To může být způsobeno nedostatkem zinku v těle. Zinek lze doplnit buď ve formě vitamínových preparátů vhodných pro těhotné ženy, nebo je například obsažen v dýňovém oleji. Ten užívat ráno a v poledne jednu lžičku.

Na nevolnost pomůže i již zmiňovaný zázvor nebo máta. Preventivně je dobré rozžvýkat kousek sušeného zázvoru nebo vypít během dne pár doušků slabého zázvorového či mátového čaje.

Ranní nevolnosti lze předejít dodržováním několika pravidel. Ráno, než žena vstane, měla by posnídat suchý rohlík nebo piškoty a zapít je teplým čajem. K obědu nebo večeři jíst dietní masa, jako je maso kuřecí, králičí nebo krůtí. Maso připravovat na minimálním množství tuku nebo vařit. Nepoužívat výrazně aromatické a dráždivé koření.

Pít mléko a černý čaj. Ovocný čaj překyseluje žaludek a může vyvolat pálení žáhy. Pít dostatečně tekutiny v podobě stolní nebo mírně perlivé vody. Slazené limonády se nedoporučují. Vyvarovat se kouření a pití alkoholu.

Snažit se často pobývat na čerstvém vzduchu, chodit na procházky. Vyvarovat se fyzickému i psychickému stresu. Nevolnost je nepříjemný jev, avšak není důvodem k obavám.

Předcházení ranní nevolnosti během těhotenství je často obtížné, protože mnoho z jejích příčin je spojeno s hormonálními změnami a citlivostí na pachy, které jsou běžné v tomto období. Nicméně existují některé tipy, které by mohly pomoci snížit pravděpodobnost vzniku nevolnosti nebo alespoň zvládnout její projevy:

  1. Změna stravovacích návyků:
    • Menší, častější porce jídla. Prázdný žaludek může zvýšit riziko ranní nevolnosti.
    • Vyhnout se silným, mastným, kořeněným nebo pikantním jídlům, která mohou vyvolat nevolnost.
    • Místo tří velkých jídel sníst pět až šest menších porcí během dne.
  2. Zdravá strava:
    • Jíst vyváženou stravu s dostatečným množstvím ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a bílkovin.
    • Zázvor, máta.
  3. Hydratace:
    • Udržovat tělo dobře hydratované. Pít malé množství tekutin po celý den.
  4. Citlivost na pachy:
    • Vyhýbat se situacím, kde by žena byla vystavena nepříjemným pachům.
  5. Změna prostředí:
    • Větrat, aby byl čerstvý vzduch v místnosti.
    • Odpočívat v posteli a vstávat pomalu.
  6. Relaxace:
    • Relaxační techniky, jako je jóga, meditace nebo hluboké dýchání.
  7. Léky:
    • V případě silné a dlouhotrvající ranní nevolnosti – léky proti nevolnosti.
  8. Péče o žaludek:
    • Suchý toast, suchary, rohlík nebo piškoty pomáhá uklidnit žaludek.
  9. Konstantní doprovod:
    • Mít někoho, kdo ženu může podpořit a pomoci, může být významným faktorem pro zvládání ranní nevolnosti.

Neexistuje žádná univerzální rada, která by platila pro všechny těhotné ženy. Každá žena je jedinečná, a co funguje pro jednu, nemusí fungovat pro druhou.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

I když těhotenská nevolnost je obvykle přechodná a sama odejde po prvním trimestru, může být v některých případech závažná a vyžadovat lékařskou pomoc. Pokud dojde k následujícím situacím, je nutné vyhledat lékaře:

  • Silná dehydratace: Pokud žena není schopna udržet v sobě nějaké tekutiny, nebo pokud má těžší průjem nebo hodně zvrací.
  • Ztráta váhy: Pokud ženina hmotnost klesne o více než 5 % tělesné hmotnosti kvůli těhotenské nevolnosti.
  • Silná a trvalá nevolnost: Pokud ženina nevolnost neustupuje a stává se stále závažnější.

Těhotenská nevolnost může být obtížná, avšak je důležité si uvědomit, že je to běžný a často přechodný jev během těhotenství. Mnoho žen se s ní úspěšně vyrovná a může se těšit na zbytek svého těhotenství. Pokud má žena obavy nebo potřebuje další radu, vždy se má obrátit na svého lékaře, který jí může poskytnout konkrétní rady a doporučení pro její stav.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang