Zázvorový čaj – recept

Zázvorový čaj je aromatický a chutný nápoj připravený z čerstvě nastrouhaného kořene zázvoru, horké vody a medu nebo jiného sladidla podle vašeho výběru. Tento nápoj se v tradiční medicíně používá již po staletí a je známý svými protizánětlivými, trávicími a antioxidačními účinky.

Zázvorový čaj si snadno připravíte a přizpůsobíte svým preferencím – experimentujte s různými poměry nastrouhaného zázvoru, sladidla a horké vody. Vychutnejte si domácí zázvorový čaj, který vám zklidní bolest v krku, zkrotí zažívací potíže nebo si jen vychutnáte jeho svěží chuť.

Ingredience:

  • 2 čajové lžičky strouhaného zázvoru
  • 2 šálky vody
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

Postup:

  1. Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Jakmile voda dosáhne bodu varu, přidejte zázvor a snižte teplotu na minimum. Zázvor vařte 10 minut.
  2. Odstavte hrnec z ohně a sceďte směs do žáruvzdorného čajového hrnku.
  3. Do čajového hrnku přidejte med, citronovou šťávu a pomerančovou šťávu. Míchejte, dokud se všechny přísady nespojí.
  4. Vychutnejte si svůj šálek zázvorového čaje!

Slupku čerstvého zázvoru lze nejlépe odstranit malou kovovou lžičkou. Když budeme pod tlakem hranou přejíždět po povrchu zázvoru, slupka se snadno oddělí od dužniny. Tento způsob loupání je mnohem lepší a ekonomičtější, než loupání zázvoru škrabkou na brambory nebo nožem. Vždy oloupejte zázvoru jen tolik, kolik ho v danou chvíli spotřebujete. Vydrží vám déle čerstvý, pokud jej budete uchovávat se slupkou. Zázvor pak strouhejte napříč vlákny.

Zázvor je skvělý i při nevolnostech, zejména v těhotenství, a dokáže zklidnit žaludek například i při mořské nemoci. Stačí kousek vložit do úst a chvilku cucat jako bonbon.

V kuchyni má i jiná uplatnění než jen léčit chřipku či bolest v krku, skvěle jim okořeníte jídlo, omáčky, hodí se do kari a můžete jej i kandovat. Nepostradatelný je v mnoha receptech asijské kuchyně. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví, na perníčky. Ty by bez zázvoru zkrátka nemohly existovat.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang