Jak dlouho vařit brambory – na salát, ve slupce

Brambory jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou. Připravit je lze na nespočet způsobů a skvěle poslouží k tvorbě mnoha pokrmů. Jako bonus obsahují velké množství živin, vitamínů a minerálů. Každý způsob přípravy však vyžaduje jiný postup při vaření. Jak dlouho vařit brambory? Jak dlouho se vaří brambory ve slupce či v tlakovém hrnci?

Uvařit brambory pokaždé správně není nic složitého, pokud zná člověk základní pravidla. Odpověď na otázku, jak dlouho se vaří brambory, není univerzální. Vždy závisí na varné odrůdě a typu přípravy.

Rozdíl je v tom, jak dlouho se vaří brambory na salát a jak na přílohu. Samozřejmě se délka vaření liší také vzhledem k typu přípravy, například vaření brambor v tlakovém hrnci trvá výrazně kratší dobu než v hrnci obyčejném.

Nejprve je potřeba povědět si pár informací o varných typech brambor, jelikož jednotlivé odrůdy mají velký vliv na dobu vaření.

Varné typy brambor

Brambory se formálně dělí na čtyři varné typy, které jsou označovány písmeny A – D. A čím se jednotlivé odrůdy brambor liší? Mohou mít odlišné barvy či tvary, zásadní rozdíl však tkví především v množství obsaženého škrobu.

K varným typům je potřeba přihlížet, když člověk láme hlavu nad tím, co uvařit k večeři. Každý je vhodný pro jiný pokrm či odlišnou variantu přílohy. Na varném typu také záleží doba, jak dlouho se brambory vaří.

Jaké vlastnosti mají jednotlivé varné typy brambor?

Varný typ A

Brambory s varným typem A se zpravidla vaří nejdéle, jelikož obsahují nejméně škrobu. Po uvaření zůstávají pevné a nerozpadají se. Jsou proto vhodné na přípravu:

Varný typ A se také na rozdíl od jiných typů nerozvaří a ani nemoučnatí. Zapečené brambory typu A se například skvěle hodí k vinné klobáse v troubě.

Varný typ B

Brambory se středním obsahem škrobu získaly označení B. Nejvíce se hodí na klasické přílohy, připravit z nich však lze téměř cokoliv. Je ovšem potřeba dát pozor na to, že se po dovaření lehce rozpadají.

Varný typ C

Nejkratší dobu se vaří brambory varného typu C, mají totiž mnohem vyšší obsah škrobu než dva předchozí typy. Hodí se na bramborovou kaši, bramboráky nebo bramborové těsto. Hlízy po vaření moučnatí, mohou tak velmi snadno nahrazovat v pokrmech roli mouky.

Brambory mají různé typy odrůd.

Největším obsahem škrobu vyniká varný typ D. Tento typ odrůdy brambor se však k přípravě pokrmů nevyužívá.

V obchodě se často nachází kombinace jednotlivých odrůd, lidé se tak mohou setkat například s odrůdami A-B nebo B-C. Opět platí, že čím vyšší obsah škrobu brambora má, tím spíše se hodí na přípravu bramborové kaše nebo těsta. Odrůdy s vyšším obsahem škrobu se poté vaří kratší dobu.

Odrůdy rozhodují o délce přípravy také u jiných surovin, důležitou roli hrají například při vaření kukuřice.

Jak dlouho vařit brambory ve slupce?

Již bylo řečeno, že na dobu vaření brambor má vliv jejich odrůda neboli varný typ. O tom, jak dlouho se brambory vaří, rozhoduje také, zda se připravují ve slupce, nebo jsou oloupané.

Pro vaření brambor ve slupce je potřeba nejprve vybrat zhruba stejně velké hlízy, aby se nestalo, že se každá z brambor bude vařit jinak dlouho. Všechny brambory by při vaření měly zůstat plně ponořené.

TIP: Brambory vařené ve slupce jsou základem bramborových placek, staročeských lokšů. Jsou vynikající na sladko pomazané povidly, nebo jako příloha k pečené huse či třeba k tradičnímu vepřo knedlo zelo místo knedlíků.

Jak dlouho se vaří brambory ve slupce? Záleží samozřejmě na vyzrálosti a varném typu, obecně se však dá říci, že vaření trvá přibližně 15 – 35 minut. Pro snadné zjištění, zda jsou brambory hotové, stačí jednu hlízu napíchnout na vidličku a posoudit její tvrdost.

Tímto způsobem se připravují například brambory na loupačku, které se zbavují slupky až těsně před samotnou konzumací, nebo také těsto na bramborové placky z vařených brambor.

TIP: Jak dlouho vařit brambory je již nyní jasné. V kuchyni však nesmí chybět nutričně bohaté luštěniny. Jak správně uvařit čočku?

Jak dlouho vařit brambory bez slupky?

Brambory, které poslouží jako příloha, lze také vařit bez slupky. Brambory se předem oloupají a mohou se také nakrájet na čtvrtiny nebo poloviny.

Nakrájené brambory bez slupky se poté vaří o něco kratší dobu, než pokud je člověk nechává vařit se slupkou. Typicky se jedná o 8 až 20 minut času. Rozpětí je zde poměrně široké, záleží na velikosti nakrájených kousků, odrůdě a zralosti brambor.

Brambory bez slupky se vaří kratší dobu.

TIP: Za sestavení jídelníčku na míru si člověk obvykle musí pořádně připlatit. Web pestryjidelnicek.cz je však výjimkou a sestavení jídelníčku nabízí zcela zdarma.

Jak dlouho vařit brambory v tlakovém hrnci?

Tlakový hrnec slouží ke zkrácení doby vaření, a to platí i u brambor. Jak dlouho se tedy vaří brambory v tlakovém hrnci? Uvádí se, že brambory budou pod tlakem hotové již od 3 do 5 minut.

Mimo tlakového hrnce lze také pro přípravu brambor využít jiný speciální typ hrnce – parní. Vaření brambor na páře trvá zpravidla déle, ovšem záleží na vlastnostech parního hrnce. Obvykle se v něm nakrájené brambory vaří až 30 minut.

Jiná specifika má zase příprava brambor v troubě. Nakrájené brambory se obvykle pečou zhruba 40 minut při nastavení teploty okolo 180 stupňů. Takto připravené brambory lze využít například na přípravu amerických či francouzských brambor. Brambory pečené v celku vyžadují ještě o pár desítek minut více času.

TIP: V troubě lze vykouzlit výtečné a rychlé pokrmy, vyzkoušet například recept na zdravou pizzu rozhodně stojí za to. A co třeba zkusit americké brambory pečené v troubě?

Jak dlouho vařit brambory na salát?

Lidé se často ptají, jak dlouho vařit brambory na salát. Bramborový salát není žádná věda, brambory se připravují standardně ve slupce. Vaří se zhruba 15 – 30 minut.

Vhodné je během varu kontrolovat tvrdost vpichem nože či vidličky. Jedná se o nejsnadnější způsob, jak poznat, zda jsou brambory hotové.

TIP: Pokud vás tradiční český bramborový salát už omrzel, zkuste si připravit např. pravý vídeňský bramborový salát.

K přípravě vánočního bramborového salátu jsou nejvhodnější brambory typu A.

Při přípravě běžného i dietního bramborového salátu je důležité, aby se hlízy nerozvařily a zůstaly pevné. Na salát se tak nejvíce hodí brambory varného typu A-B s nízkým obsahem škrobu.

Do salátu již pak stačí přidat zbytek surovin podle zvyku, chybět nesmí ani majonéza, případně její veganská varianta – sojanéza. Recept na domácí sojanézu je jednoduchý a každý ho zvládne za pár minut.

Brambory v jídelníčku

Brambory na všechny způsoby jsou pevnou součástí každého zdravého jídelníčku. Jsou ideální i ve chvíli, kdy chce člověk rychle zhubnout a drží redukční dietu. Své místo si brambory najdou také ve sportovním jídelníčku.

Brambory obsahují velké množství živin, minerálů a vitamínů. Jsou výborným zdrojem sacharidů a vlákniny. Z brambor člověk přijímá vitamín C, A a B. Bohaté jsou také na obsah vápníku, hořčíku, draslíku nebo železa.

Některé diety však brambory nepovolují, například keto dieta neboli proteinová dieta řadí brambory kvůli vysokému obsahu sacharidů mezi zakázané potraviny. Kdo bramborám vůbec neholduje může vyzkoušet pokrmy ze špaget. Jak správně uvařit špagety?

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang