Jak se zbavit stresu – příznaky, bolest, vyrážka

stres

Stres a úzkost jsou nepříjemné zážitky pro mnoho lidí. Většina lidí říká, že stres pociťují denně. Práce, rodinné vztahy, zdravotní problémy i finanční závazky jsou součástí každodenního života, které stres zvyšují. Jak zvládat stres, jaké jsou fyzické příznaky stresu a jakou roli hrají stresové hormony?

A co víc, na odolnost člověka vůči stresu mají vliv faktory jako genetika, úroveň sociální podpory i typ osobnosti, což znamená, že u některých lidí je větší pravděpodobnost stresu než u jiných. Někdo je na stres bohužel náchylnější. Někteří lidé přirozeně cítí a vědí, jak zvládat stres, a chovají se podle toho, jiní se to musí naučit.

Pro celkové zdraví je důležité co nejvíce minimalizovat chronický stres každodenního života. To proto, že chronický stres poškozuje zdraví a zvyšuje riziko zdravotních potíží, jako jsou srdeční choroby, úzkostné poruchy a deprese. Existuje několik možností, jak se zbavit stresu, nebo ho alespoň minimalizovat. Níže jsou všechny podrobně rozepsané. Od meditace proti stresu až po bylinky proti stresu a úzkosti.

Je důležité pochopit, že stres není totéž co poruchy duševního zdraví, jako jsou úzkost a deprese, které vyžadují léčbu od lékařských odborníků. Příznaky stresu (např. vyrážka ze stresu, dušnost ze stresu, průjem ze stresu, výkyvy nálad ze stresu, pálení na hrudi kvůli stresu, bolest břicha ze stresu, nebo nevolnost ze stresu ) a jeho dopady jsou ovšem také velice nepříjemné a ničí zdraví.

Stres může být jak příčinou, tak i důsledkem různých onemocnění, včetně svrabu. Svědění a podráždění spojené se svrabem mohou způsobit stres a úzkost, zatímco stres může zhoršit samotné příznaky svrabu ovlivněním imunitního systému a zhoršením hojení kůže. Tento cyklus zdůrazňuje důležitost komplexní léčby zahrnující nejen fyzickou, ale i psychickou péči.

I když tipy níže mohou ulevit mnoha druhů stresu, nemusí pomoci lidem s duševními problémy nebo lidem pociťujícím příznaky stresu a deprese. V takovém případě je vhodné zajít k lékaři pro léky na stres a pro rady, jak bojovat se stresem. Lékaři dobře vědí, co pomáhá na stres, a proto mohou doporučit konkrétní metody, jak na stres v různých situacích. Dokonce vědí i jak se zbavit chronického stresu. To je sice běh na dlouho trať, ale rozhodně se vyplatí.

Druhy stresu

Stres je normální pocit. Jsou různé druhy stresu, některý stres je prospěšný a jiný má i fyzické příznaky, jako je třeba vyrážka ze stresu, průjem ze stresu, bolest břicha ze stresu, nebo pálení na hrudi ze stresu. Existují tedy dva hlavní druhy stresu:

  • Eustres je krátkodobý stres, který rychle odezní. Můžeme si ho představit jako strach. Člověk ho cítí, když dupne na brzdy, pohádá se s manželkou, nebo sjíždí z prudkého svahu. Tento typ stresu pomáhá zvládat nebezpečné situace. Nastává také, když člověk děláte něco nového, vzrušujícího, nebo má strach. Všichni lidé mají v té, či oné době akutní stres. Tento stres je „dobrý“ a pro člověka prospěšný.
  • Chronický stres trvá delší dobu. Někdy se také nazývá jako distres. Pokud má člověk dlouhodobé finanční problémy, nešťastné manželství nebo potíže v práci, pak může nastat tento typ stresu. Jakýkoliv stres, který trvá týdny nebo měsíce, je chronický stres. Pokud člověk nenajde způsob, jak se vyrovnat se stresem, může to vést až ke zdravotním problémům. Dlouhodobý stres má své následky, které rozhodně nejsou příjemné. Člověk tedy musí rychle přijít na řešení, jak se zbavit chronického stresu. Pokud se to nepodaří nastávají problémy typu vyrážka ze stresu, bolesti břicha ze stresu, či pálení na hrudi. A to rozhodně není příjemné.

Nejdříve si člověk musí uvědomit, že má problém. Poté už stačí přijít na to, jak bojovat se stresem. Možností je spoustu a každému vyhovuje nějaká jiná. Jak se zbavit stresu?

Fáze stresu

Obecný adaptační syndrom je to, jak tělo reaguje na stres. Stres rozdělujeme do tří fází:

  • První fáze stresu je fáze poplachu. Ta začíná, když se probouzí centrální nervový systém. Tato přirozená reakce připraví tělo buď na útěk, nebo k ochraně v nebezpečné situaci. Člověku se zrychluje tepová frekvence, nadledvinky začnou uvolňovat kortizol (stresový hormon) a dostává se adrenalin, který zvyšuje energii. Poplachová fáze se týká počátečních příznaků, které tělo zažívá ve stresu.
  • Druhá fáze stresu je fáze rezistence, která nastává, když si tělo začne samo upravovat a normalizovat tepovou frekvenci, krevní tlak, atd. Po počátečním šoku ze stresující události vstupuje tělo do fáze rezistence, kde ale zůstává ještě ve střehu.
  • Poslední fáze stresu se nazývá fáze vyčerpání. Tato fáze nastává, když aktivace v prvních dvou fázích pokračuje dál v průběhu času, což způsobuje zhroucení rovnováhy v lidském těle. Tato fáze je výsledkem dlouhodobého nebo chronického stresu. Boj se stresem po tak dlouhou dobu vysává fyzické, emocionální a duševní zdroje do té míry, že tělo již nemá sílu ani energii bojovat se stresem. Nastává pocit kompletního fyzického i psychického vyčerpání. Člověk si myslí, že situace je beznadějná. Právě nyní mohou začít některá onemocnění, jako je cukrovka, nebo srdeční choroby. Zdraví je velice cenné, proto bychom ho měli chránit.

Fáze na sebe plynule navazují a každá z nich má své specifické příznaky, které je dobré umět rozpoznat.

Co dokáže stres?

Trocha stresu tu a tam není nic, co by nás mělo znepokojovat a čeho bychom se měli bát, ale dlouhodobý chronický stres může způsobit fyzické příznaky stresu nebo zhoršit mnoho vážných zdravotních problémů, včetně:

Jak je vidět projevů a příznaků stresu je poměrně hodně. Dlouhodobý stres má fyzických příznaků ještě více a nejedná se „pouze“ o nevolnost ze stresu, nebo dušnost ze stresu. Příznaky stresu a deprese jsou vážné zdravotní problémy. Proti stresu a úzkosti je potřeba bojovat. Fyzické příznaky dlouhodobého stresu opravdu jsou opravdu nepříjemné a komplikují každodenní život. A to ještě vůbec není řeč o následcích dlouhodobého stresu.

Stres tedy dokáže také velmi znepříjemnit každodenní fungování a ovlivnit to, jaký dělá osoba první dojem. Nežádané projevy stresu se týkají i rukou. Stres způsobuje nadměrné pocení rukou i dlouhodobý esenciální třes rukou. Díky stresu se tyto nepříjemnosti ještě zhoršují. Bohužel je to pouze špička ledovce toho, co dokáže stres.

TIP: Kožní projevy nemusí mít vždy kořeny ve stresu. Poznáte například štípance od blech?

image-3022275
Sportování v přírodě je velice prospěšné.

Co pomáhá proti stresu?

Každý už si určitě někdy v životě položil otázku, jak se zbavit stresu. Když to člověk dokáže, svět se stane téměř idylickým. Bohužel zbavit se stresu nejde úplně stoprocentně, ale jsou cesty a způsoby, jak bojovat se stresem a být šťastný člověk.

Klíčem k tomu, jak se nestresovat, může být pohyb. Zmírnit stres může působit prakticky jakákoli forma fyzické aktivity. I když člověk není zrovna sportovec nebo není ve formě, cvičení může pomoci. Vyplaví se příjemné endorfiny a cvičení může také přeorientovat mysl na pohyby těla, a tím zlepšit náladu.

Možností je mnoho od procházky, joggingu, zumby, cyklistiky, přes plavání a vzpírání, až po cokoli jiného, kdy je člověk aktivní. Právě aktivita je to, co pomáhá proti stresu velice účinně.

Konzumace zdravé stravy je důležitou součástí péče o sebe. Cílem je jíst různé druhy ovoce a zeleniny, a celá zrna. Pokud člověk hubne, měl by se držet zdravých a osvědčených diet.

image-7088453
Zdravé jídlo rozhodně nemusí být nudné a bez chuti.

Je potřeba dbát na vyvážený jídelníček. Musí obsahovat dostatečné množství živin a vitamínů.

Někteří lidé mohou stres řešit pitím nadměrného množství kofeinu nebo alkoholu, kouřením, nadměrnou konzumací potravy nebo užíváním nelegálních látek.

image-2314132
Postupné snižování dávky je dobrá cesta k úspěchu.

Tyto závislosti mohou poškodit zdraví. I když se to zdá těžké, je dobré přestat kouřit a pít alkohol, nebo to alespoň omezit na minimum.

Meditace proti stresu je dobrý způsob, jak se uklidnit. Během meditace se člověk soustředí a utřídí si myšlenky. Meditace pomůže vštípit pocit klidu, míru a rovnováhy, které mohou prospět jak emocionální pohodě, tak k celkovému zdraví. Při meditaci se musí i správně dýchat. Na internetu je spoustu návodů, jak správně provádět meditaci proti stresu.

Kvalitní spánek opravdu pomůže a je to důležitý krok, jak se vyrovnat se stresem. Stres může způsobit potíže s usínáním. Když má člověk příliš mnoho negativních myšlenek, špatně se usíná. V průběhu spánku se ovšem tělo i mozek dobíjí. Kvalita a množství spánku ovlivňuje náladu, energetickou hladinu, koncentraci a celkovou funkci organismu. S podporou spánku vám může pomoci například lichořeřišnice.

image-5709891
Spánek hraje v životě každého člověka klíčový podíl.

Kvalitu spánku ovlivňuje řada faktorů od typu matrace, přes pravidelný režim až po okolní hluk.

Všechny tyto rady a postupy by se daly nahradit doporučením o dodržování zdravého životního stylu.

Další možností, jak se nestresovat, jsou bylinky proti stresu a úzkosti. Měli by je vyzkoušet i lidé, kteří nejsou jejich velkými zastánci. Dřívějších dobách se na bylinky hodně spoléhalo. Sice nejsou všespásné, ale na uklidnění mohou pomoci.

Bylinky se dají konzumovat různými způsoby, nejčastěji se však jedná o bylinkový čaj.

Pokud se někomu dlouhodobě nedaří přijít, jak na stres, a žádné doporučené metody nefungují, pak je na čase vyhledat léky na stres. Musí se s nimi opatrně a je dobré poradit se s lékařem.

image-1947766
Bylinkové čaje mají ještě jednu výhodu. Jsou chutné.

Prevence stres

Nedovolit problémům, aby vůbec nastaly, je ta nejlepší možná varianta. Když člověk cítí, že se na něj valí kupa věcí, které jsou obvykle nepříjemné, musí začít rychle jednat a zvládnout stres ještě v zárodku.

Aby se člověk dlouhodobě vyhýbal stresu, musí pro to něco udělat. Základem je stejně jako pro zdraví zdravý životní styl. To je zkrátka základ všeho.

Pro dlouhodobou spokojenost je potřebná jistá rovnováha mezi povinnostmi (jako je škola, práce a péče o domácnost) a aktivitami, které člověka baví (jako je odpočinek, provozování koníčků nebo trávení času s přáteli).

Všechno je to o rovnováze: samá práce a žádná zábava je špatná varianta. Ale pokud si člověk pouze užívá a na povinnosti nezbývá čas, stresuje ho to také. Tato vyváženost pomáhá i v prevenci proti syndromu vyhoření.

Být zodpovědný. Plánování věcí, které jsou potřeba udělat, pomáhá zmapovat situaci a konečně začít něco dělat. Samozřejmě, plánování není dobré, pokud člověk nakonec nedělá, to co dělat měl. Zvládání stresu také znamená pravidelné studium, plnění úkolů a překonávání prokrastinace.

Dobrým způsobem je udělat si na každý den seznam a úkolů, které si po dokončení odškrtávat. Zkracující se seznam je skvělý způsob, jak se vyrovnat se stresem. Zároveň pocit, když se člověk večer podívá na seznam a tam už nezbývá jediná položka, je přímo k nezaplacení.

image-6485403
To do list je skvělý nástroj, jak předcházet stresu.

Jak se vyrovnat se stresem?

Hlavně si člověk musí pamatovat, že překážky jsou tu proto, aby se překonávaly. Stres je porazitelný. A jakmile člověk přijde na to, jak nebýt ve stresu a jak se nestresovat, kvalita jeho života prudce stoupne.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang