Dovolená ve Španělsku – tipy, kam vyrazit v různých ročních období

dovolena-ve-spanelsku

Mezi jednu z nejnavštěvovanějších destinací na dovolenou u moře v Evropě je bezpochyby vedle Chorvatska Španělské království. Část Pyrenejského ostrova nabízí turistům širokou škálu možností, co vidět a co zažít na jednom místě. Navíc je Španělsko bohaté na hudbu, architekturu, výtvarné umění, kuchyni a katalánské víno. Kam vyrazit na dovolenou do Španělska?

Španělsko je proslulé svou historií, která člověka natolik zaujme, že omezí čas strávený na mobilu. Španělé svými zámořskými cestami ovlivnili celé světové dění, a to nejen objevením Ameriky. Díky jejich vlivu mluví španělsky dnes po celém světě více než 570 milionů lidí. 

Jelikož je Španělsko velmi rozsáhlé svou rozlohou, sčítá několik podnebných oblastí. Na východu a jihu země jsou příjemná léta i zimy, v období jara a podzimu zde často prší. Naopak ve vnitrozemí mají studené zimy a velká horka v létě. Cestovatelé tedy v zimě nebo na podzim volí Kanárské ostrovy, kde je subtropické počasí po celý rok. Komu by cestování do teplých krajin v zimě nezlepšilo náladu?

Něco málo o Španělsku 

Španělské království je druhou největší zemí v Evropské unii. I tak je třeba myslet na cestovní pojištění. V žebříčku největších zemí v Evropě je na 4. místě. Stejné místo zaujímá i v počtu obyvatel. Do nejznámějších měst jako je Barcelona. Valencie, Malaga nebo hlavního města Madrid zamíří velké množství turistů po celý rok. 

Španělsko je stát, který sousedí s několika státy. Na západní straně se lemují hranice s Portugalskem a na severu s Francií a Andorou. Španělské království však zasahuje i přes vodní hladinu, a to konkrétně na Kanárské ostrovy a Baleáry.

Zajímavostí je město Llívia, které je obklopeno francouzským územím, ale je to stále jedno z katalánských měst. 

spanelska-kultura-3589720
Španělsko je královstvím ležícím na Pyrenejském poloostrově.

Kultura ve Španělsku 

Tradiční zábavou je tanec a hudba flamenca, byť se původem jedná o romskou kulturu. Flamenco zahrnuje řadu vážných a hlubokých tanců doprovázených zpěvem a hrou na kytaru s tleskáním. Pokud vyráží člověk na individuální cestu do zahraničí, tento program mu zajisté zpestří večer.

Tak jako vidí Českou republiku oči mladí zahraniční výtvarníci, jinak vidí čeští turisté jejich výtvarné umění. Z výtvarného umění stojí za zmínku nejslavnější světoví malíři jako byl Pablo Picasso, Salvador Dalí nebo Francisco de Goya. Experimentující architekt, jehož díla stojí po celé Barceloně, nese jméno Antoni Gaudí

Pláže – oblast Alicante a Benidorm

Španělsko je navštěvovanou zemí mnoha cestovních kanceláří s turisty i z důvodu krásně křišťálové vody a písečných pláží. Na severní části země se táhne oblast nazývaná Divoké pobřeží neboli Costa Brava.

Takový název nemá jen tak pro nic. Tvoří ji po její celé délce 214 km četné útesy a skaliska. Na druhé straně je zde nejteplejší moře. Podobného charakteru je Costa Blanca, která má však bílé pobřeží a více zátok než skalisek. Hojný počet turistů zavítá do Benidormu plného věžáky. 

Na pobřeží Costa Blanca se nachází letovisko Alicante s plážemi. Jednalo se původně o rybářský přístav. Staré město je pod vrcholem Monte Benavantil s hradem a katedrálou, ze kterého je malebný pohled na město osídlené cca 300 tisíci obyvateli s kávou nebo letním drinkem v ruce naprosto úžasný. Většinu obyvatel tvoří cizinci, kteří sem emigrovali v 21. století. Tyto pláže nepatří mezi nebezpečná místa pro koupání.

O něco dále se lemuje Costa Dorada se zlatou barvou písečných pláží. Na ni navazuje Costa del Azahar. Tento název ve španělštině znamená květ pomerančovníku, které podél pobřeží rostou. 

Provincie MalagaSlunečné pobřeží. Jedná se o nejoblíbenější oblast ve Španělsku, a to z důvodu, že je zde mnoho slunečných dnů v roce, a to člověka zaručeně zbaví stresu. Chce-li člověk navštívit v chladnějším období i jinou destinaci než Kanárské ostrovy, je Malaga ideálním místem. Průměrná teplota je zde 19 stupňů Celsia. 

plaze-spanelsko-8641222
Španělské pláže jsou písčité a mořská voda křišťálově čistá.

Kanárské ostrovy 

Kanárské ostrovy jsou blízko od pobřeží Maroka, které je pod samotnou správou Španělska. Ostrovy sopečného původu znamenají v překladu slovo pes. Legenda zmiňuje, že ostrovy byly chráněny v minulosti obrovskými psy. Podle toho nesou jméno dodnes.

Jak již bylo zmíněno výše, Kanárské ostrovy omývané vodami Atlantiku jsou vyhledávanou destinací i přes zimu. Teplota se pohybuje kolem 20 stupňů Celsia. Pláže jsou převážně písčité, některé mají i černou barvu. 

kanarske-ostrovy-4988133
Kanárské ostrovy se skládají z Tenerife, Fuerteventury, Gran Canaria,Lanzarote, La Palma, La Gomera a El Hierro.

Baleáry 

Baleáry, ostrovy známé již Řekům, byly po mnoho let pirátskými. Po vládě římského panovníka se zde usídlila řada osadníků, kteří zasadili první olivovníky. V tomto období také došlo k založení města Palma de Mallorca

Dnes patří Baleárské ostrovy k 17 autonomním společenství Španělska. Baleáry jsou tvořeny ostrovy vlastními:

  • Mallorca
  • Menorca
  • menší ostrůvky jako je například Cabrera

a Pityuskými:

  • Ibiza
  • Formentera
  • a další malé ostrůvky.

Rozlohou je největší Mallorca, která se pyšní hornatým územím tzv. pohořím Serra de Tramuntana, jejichž vrchol tvoří Puig Major dosahující 1 445 m. Ostatní souostroví jsou plná nížin. I zde je vhodné si sjednat nejlepší cestovní pojištění, které bude turistu finančně chránit při úrazu nebo nemoci.

mallorca-6305753
Mallorca je největším ostrovem Balkánských ostrovů a zároveň celého Španělska.

Madrid

Pro cestovatele toužící po poznání dalšího zajímavého místa v Evropě je Madrid to pravé. Navíc je Madrid vhodný na eurovíkend. Madrid je hlavní město Španělska a zároveň i jeho největším městem. Jelikož je to hlavní město, sídlí tu vláda a samotný španělský král. 

Byť se to nemusí na první pohled zdát díky mnoha historickým čtvrtím, Madrid je globálním městem, ve kterém sídlí vedení mnoha organizací jako je například Světová organizace cestovního ruchu. Má vysokou životní úroveň a třetí nejvyšší HDP v EU.

A jaké navštívit památky? Po procházce širokými třídami v centru města narazí turista na mnoho pompézních staveb v renesančním i moderním stylu. V historické části je královský palác postavený arabským emírem, obrazárna Museo del Prado, obdélníkové náměstí Plaza de Espaňa s parkem a pomníkem a další muzea. Krása! Jak získat nejlevnější letenku?

madrid-3593331
Pohyb po Madridu je prostřednictvím hromadné dopravy snadný a levný. Některé oblasti jsou pro automobily uzavřené.

Malaga 

Pokud rodina už neví, kam vyrazit na rodinnou dovolenou v ČR, může sáhnout po španělské Malaze. Vicente Aleixandre nazval Malagu jako Božské město, a to z důvodu příjemné atmosféry, vlídné povahy Španělů, kultury a tradic. Stejně jako Madrid je hlavní město Malagy Costa del Sol moderní s historickými základy. 

V Malaze stojí za to navštívit starou palácovou pevnost Alcazaba, obranný hrad Castillo de Gilbralfaro nebo velkou tržnici Ataranzas, která je plní stovky obchodníků a stánkařů prodávajících čerstvé maso, ryby, ovoce a zeleninu. 

malaga-8204527
Malaga je přístavním městem na jihu Španělska.

Madeira – dovolená 

Byť ostrov Madeira patří k Portugalsku, bývá často spojován s Kanárskými ostrovy, a to kvůli jejich podobné poloze. Ostrov Madeira leží stejně tak v Atlantiku. Mimo to je často nazýván jako Ostrov věčného jara nebo Zelená perla Atlantiku. Po celý rok je tu mírné klima s obrovským množstvím kvetoucích stromů a rostlin. Madeira je jako dělaná pro dovolenou.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang