27. týden těhotenství – těhotenství týden po týdnu

Ze začátku to tak nevypadá, protože 9 měsíců je dlouhá doba. Po tom, co se těhotenství přehoupne do poslední fáze, do třetího trimestru, začíná to celé utíkat strašně rychle. Žena se ani nenaděje a za chvíli pojede do porodnice.

Průměrná těhotná žena má nahoře šest až sedm kilogramů. Na miminko připadá jen kilogram jeden. Ovšem má již poměrně vysokou šanci na přežití, pokud by muselo opustit matčiny útroby předčasně. Zato matka se začíná cítit poněkud hůře. Nejen, že její šatník si vyžádal jisté změny.

Častěji ženu bolí nohy, co je to mrštnost postupně zapomíná. Snadno se unaví. O zadýchávání nemluvě. Přesto i tak by neměla váhat a cvičit. Zaměřit se na speciální cviky pro těhotné. Nejjednodušeji se s nimi seznámí v předporodním kurzu.

V případě, že nevyhovují setkání s podobně břichatými ženami, může zkusit zajít do knihkupectví či knihovny, kde jistě nalezne vhodnou příručku.

Dítě se rychle rozvíjí a žena a její partner můžou velmi snadno cítit jeho pohyby. Matčino tělo se přizpůsobuje rostoucímu dítěti a může pociťovat bolesti zad či nohou. Žena by se měla snažit zůstat aktivní během dne, což jí pomůže lépe se vyrovnat s fyzickými změnami.

Pokud má potíže se spánkem, měla by se snažit si krátce zdřímnout i třeba během dne. Problémy se spánkem jsou dány tím, že metabolismus dítěte pracuje i ve chvíli, kdy jeho matka chce spát, což ovlivňuje i její tělesné pochody.

Na pomoc k usnutí by se měly jíst takové potraviny, které obsahují tryptofan, který zklidňuje a připraví na spánek. Tryptofan je k nalezení v oříšcích, semenech, mléčných výrobcích, některých druzích ovoce a v kakau. 

Jak se vyhnout pálení žáhy

Dítě roste a matčiny orgány mají méně prostoru. Jedním z důsledků stále omezenějšího prostoru v jejím těle je pálení žáhy. Pálení žáhy známé také jako reflux – stav, kdy se žaludeční kyseliny dostávají do jícnu, kde způsobují palčivou bolest.

Jak zmírnit pálení žáhy:

  • spát s horní částí těla opřenou o polštář
  • jíst malé porce
  • pít vodu
  • jíst naposledy 2 hodiny před ulehnutím, aby mělo tělo čas jídlo strávit

V této fázi těhotenství může plod tlačit na žaludek a tím vytlačovat jeho obsah do jícnu.

Co se děje ve 27. týdnu těhotenství?

Miminku už v děloze kolem 27. týdne těhotenství začíná ubývat místa. Rychle roste, a tak mu trvá poněkud déle, než se otočí kolem dokola či vzhůru nohama. Proto si postupně najde vhodnou polohu, která se mu bude zamlouvat a ve které se ustálí. Na prstíčkách má již dobře patrné nehty, které zatím nedosahují konců prstů.

Děťátko má stále hodně vrásek, které postupně vyplní podkožní tuk. Kůži pokrývá stále silnější vrstva mázku.

27. týden těhotenství je u konce

Plod ve 27. týdnu těhotenství začal nacvičovat dýchání. Nemá jinou šanci než k tomu využívat plodovou vodu. Tu vdechuje i vydechuje a také polyká. Miminko měří od temene k zadečku asi 24 cm, s nohama zhruba 37 – 38 centimetrů.

Nyní váží asi jeden kilogram, ovšem za 13 týdnů, které zbývají do porodu, ještě nabere v ideálním případě dva a půl krát tolik.

Kvůli rostoucímu dalšímu životu v těle ženy, prochází v těhotenství změnami i její krevní oběh. Nejen, že její srdce bije rychleji, a to až o 15 úderů za minutu, nicméně se také zvětšil objem krve, kterou musí tělem „honit“.

Krve přibylo v těhotenství zhruba o třetinu. Mění se i poměry mezi počtem červených a bílých krvinek a množstvím krevní plazmy. Stoupá také hladina cholesterolu v krvi.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang