35. týden těhotenství

Těhotná žena si možná začíná přát, aby už konečně porodila, protože si připadá těžká a neohrabaná jako velryba. Je to zcela běžný pocit. Děloha je ve 35. týdnu nejvýše z celého těhotenství. Dítě vměstnané do útrob způsobuje potíže při dýchání. Může se zdát, že se nejde nadechnout pořádně, a to přestože je žena v klidu.

Při chůzi musí dotyčná maminka občas i zastavit a odpočinout si. Pálí ji žáha. S blížícím se porodem však děloha poklesne a trochu se jí uleví. Vrchol dělohy nyní dosahuje 35 centimetrů, měřeno do spony stydké kosti.

V důsledku váhového přírůstku se těhotná bude cítit unavená a těžká. Není to nic překvapujícího. Její děloha dosahuje až pod hrudní koš. Znova se mohou objevit změny nálad, například podrážděnost a obavy z budoucnosti.

Z prsou může vytékat kolostrum, vodnatá kapalina, která je v podstatě prvním mlékem, jež prsa produkují. Kolostrum je velmi bohaté na živiny, avšak způsobuje tu nepříjemnost, že si žena musí dávat do podprsenky vložky, které absorbují přebytečnou tekutinu.

Mnoho těhotných také hovoří o velice živých snech, které v tomto období měly. V posledních týdnech těhotenství se mohou objevit často velmi bizarní sny. Tyto živé sny mohou odrážet myšlenky a pocity, které jsou naprosto přirozené pro těhotné ženy.

Často si každá žena položí otázku: „Bude vše s mým dítětem v pořádku?“ Emoce se tak mohou pohybovat od strachu až k vzrušení ze změn, ke kterým dochází v ženině těle.

Některé sny mohou být vskutku děsivé a noční můry mohou být způsobeny i postojem k nenarozenému dítěti. Je dobré, když si o svých snech s důvěrou promluví s partnerem nebo lékařem.

Co se děje v 35. týdnu těhotenství?

Miminko tloustne, tvoří si tukové zásoby až rychlostí čtvrt kilogramu za týden. Přitom zároveň roste. Většina vnitřních orgánů již funguje, ty, co ne, se připravují na start práce po porodu.

Děťátko se ve 35. týdnu těhotenství již moc nehýbe, neboť je v dosti stísněném prostoru. Hlavu má ohnutou tak, že se brada dotýká hrudníku. Stejně tak nemohou být napřímená ani záda či narovnané končetiny. Ty jsou překřížené.

35. týden těhotenství je u konce

Některé z žen mohou mít prsa neobvykle veliká. Jsou u konce těhotenství, tak se může stát, že je mají až dvojnásobná. Je vhodné nosit podprsenku s širokými ramínky na noc.

Od 36. týdne těhotenství ženy letecké společnosti nevezmou na palubu. Obecně se nedoporučuje ve třetím trimestru cestovat letadlem vůbec, a to kvůli tlakovým změnám, které by mohly způsobit předčasný porod, a vyššímu riziku trombóz.

Miminko kolem 35. týdne těhotenství měří od hlavy k zadečku 33 cm, s nohama 46 centimetrů. Váží asi 2,5 kilogramu. Do porodu přibere ještě kilo. Jeho budoucí maminka „má nahoře“ něco mezi 11 a 14 kilogramy.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang