V těhotenství je zácpa velmi častý jev, který postihuje až ¾ těhotných žen. Zácpa může být častou zdravotní komplikací, se kterou se žena v těhotenství potýká.
Proč je vlastně pro těhotenství typická? S počínajícím těhotenstvím tělo produkuje více hormonů, které mají za úkol uvolnit svaly dělohy. Uvolňují, však také svaly střev čímž se snižuje jejich peristaltika. Je-li peristaltika střev pomalejší, tělo vstřebá z natrávené potravy ve střevech více vody a stolice je tak hutnější.
Příčiny vzniku zácpy v těhotenství
Zácpa může být psychickou komplikací. Může jí vyvolat strach, že při silném tlačení se vytlačí i plod a proto se žena bojí vykonávat velkou potřebu. Tato obava je však jen mylnou domněnkou. Nic takového se stát nemůže a k potratu během potřeby rozhodně nedojde.
Další faktor, který zácpu způsobuje, je zpomalený pohyb střev, který je daný hormonálními změnami v těle matky. Toto se děje v počátku těhotenství. Ke konci těhotenství zácpu může způsobit větší děloha, která tlačí na oblast konečníku.
Léčba zácpy
Pokud se nevyprázdníte minimálně jednou za tři dny, mluvíme o zácpě. Pokud zácpou trpíte, dejte si ráno nalačno sklenici vlažné vody. Dobré účinky pak mají švestky a to v jakékoliv formě. Vhodné je také pít švestkový džus.
Vynikající účinky má například psyllium. V těhotenství nevadí ani laktulóza, nebo glycerinové čípky. Pozor však na projímadla, těm se raději vyhněte. Pokud je chcete užívat, konzultujte je s lékařem. Projímadla se obecně v těhotenství nedoporučují.
Důležité je, aby žena v těhotenství užívala vlákninu a dostatečně pila. Pitný režim a správné stravování je velmi důležitým faktorem. Denně by těhotná žena měla vypít nejméně dva litry tekutin.
Pozor na kakao, kávu a silný černý čaj. Ty zácpu podporují.
Vhodné je také mít správný pohyb. Ten musí být adekvátní k vašemu stavu. Střeva pracují mnohem lépe tehdy, když je potrava dlouho žvýkána, jíte pomaleji, v menších dávkách, ale častěji. Pro práci střev je velmi důležité také to, jakým způsobem potravu konzumujete.