Ústenky – antivirové, s nanovlákny

Ústenky v podobě chirurgických roušek nebo respirátorů se s příchodem koronaviru staly nedostatkovým zbožím nejen široké veřejnosti, ale i řadě zdravotnických či sociálních zařízení. Začaly se hojně objednávat ze zahraničí, lidé v České republice však projevili vlnu solidarity a začali šít roušky ručně. Jak takové ústenky vypadají? Jaké druhy existují?

Stálé tápání ohledně původu koronaviru a jeho náhlému pandemickému šíření (nejsmrtelnější pandemií moderní historie se stala počátkem 20. století španělská chřipka) zahltilo svět novým trendem – nošení roušek.

DIA lékárna nabízí slevu 50 % na roušky a respirátory. Nákup lze provést online.
Využít slevu 50 % na respirátory a roušky >

Celý svět však trápí jejich nedostatek a dlouhá čekací doba – firmy je nestačí vyrábět. České švadleny i nešvadleny se je proto rozhodly šít doma a internet zahltily návody, jak si takovou chirurgickou roušku vyrobit sám.

Od kdy se budou nosit roušky? Od 1. září 2020 se kvůli stále trvajícímu koronaviru vrací povinnost nosit roušky na veřejnosti. Nutné ochraně dýchacích cest se nevyhnou např. účastníci akcí nad 100 lidí, uživatelé hromadné dopravy apod.

Chcete co nejefektivnější ochranu před koronavirem? Takovou poskytují nano roušky od českého výrobce.

Po domácku vyrobená ústenka ale neposkytuje takovou ochranu jako například rouška s nanovlákny, v boji proti nákaze koronavirem jsou pro zdravého člověka nejúčinnější respirátory řady FFP3. Ty však byly po nějakou dobu na českém trhu kvůli jejich nedostatku pro širokou veřejnost nedostupné. Z čeho se dá dále vybírat?

Druhy roušek

Na českém trhu se pohybuje množství roušek a respirátorů nebo ochranných masek, které v boji s koronavirem a jinými kapénkovými nemocemi dokáží alespoň částečně pomoct v rámci jejich zpomalování.

Čeští výrobci a zahraniční dovoz nabízí hned několik druhů ochranných ústenek, které se užívají jak ve zdravotnictví, tak v mnoha oborech průmyslu.

Výběr správných ochranných roušek je v odlišných oborech velmi důležitý. pro Mohou se dělit následovně:

  • Ústenky/roušky:
    • chirurgické
    • antivirové
    • s nanovlákny
    • textilní
  • Respirátory s třídou ochrany:
    • FFP1
    • FFP2
    • FFP3
  • Respirátory s variantou:
    • s vydechovacím ventilkem
    • bez vydechovacího ventilku
  • Ochranné masky

1. Ústenka chirurgická

Chirurgické ústenky jsou prvotně určeny zdravotníkům pracujícím u chirurgických zákroků či jiných zdravotních postupech. Moderní chirurgické roušky jsou vyráběny z papíru nebo jiného netkaného materiálu. Jsou jednorázové, tedy se po každém použití musí zlikvidovat.

Správná chirurgická ústenka by se měla skládat ze 3 vrstev:

  • vrstva vnitřní – měla by být jemná bez pouštění vláken
  • vrstva prostřední – nejdůležitější, plní funkci filtru, který by měl zachytit většinu mikroorganismů z dýchacího ústrojí nositele
  • vrstva vnější – bývá barevná nebo barevně rozlišená od vnitřní vrstvy (aby se dalo rozpoznat, kterou stranou si ústenku nasadit)

Dnešní doba pro chirurgické ústenky našla hned dvojí využití:

  • pro zdravotníky
  • pro širokou veřejnost
Chirurgické roušky mají v dnešní době dvojí využití – používají je zdravotníci i široká veřejnost.

Chirurgická ústenka pro zdravotníky

V rámci zdravotnických zařízení se chirurgická ústenka používá například při chirurgickém zákroku, kdy brání ústa nositele před postříkáním tělními tekutinami pacienta, zároveň chrání operovaného před kapénkami z úst a nosu zdravotníka.

Nosí je také mnozí lékaři například v období chřipek (nebo nyní v době koronaviru), aby tak zamezili kontaktu s kapénkami nemocného pacienta a nešířili nemoc dál a nemusely se například vyhlašovat chřipkové prázdniny.

Tyto roušky, hovorově ústenky (tento hojně užívaný název se však některými odborníky uvádí jakožto chybný, neboť roušky mají chránit jak ústa, tak nos), jsou jednorázové – jejich účinnost klesá po zvlhnutí, což odpovídá cca 2 hodinám nošení. Musí se likvidovat po každém použití.

Chirurgická ústenka pro veřejnost

Chirurgické roušky jsou již celá léta běžně užívány ve východoasijských zemích (například Japonsko či Tchaj-Wan) během chřipkové sezony. Místní obyvatelé tak chrání sebe i ostatní před infikací touto nemocí nebo jinými vzduchem přenášenými onemocněními.

Pandemie COVID-19 donutila k nošení těchto i jiných ochranných ústenek i zbytek světa. V České republice byly vyprodané s první nakaženou osobou koronavirem u nás. Naštěstí jsou opět dostupné a po celém světě plní funkci jako jedny z nejužívanějších roušek v boji proti koronaviru.

Na internetu nebo v lékárnách se prodávají například chirurgické ústenky po 50 ks, k sehnání jsou i v balení po méně kusech (např. Steriwund ústenka chirurgická s gumičkami – 5 ks). Tyto ústenky lze zakoupit např. na e-shopu Dr. Max.

Chirurgické ústenky však splňují jen částečnou ochranu před koronavirem. Důležitou funkci plní v případě, když je člověk virem nakažený brání tak přímému kontaktu viru s jinými lidmi a tím pomáhá v procesu zpomalování jeho šíření.

2. Ústenka antivirová

Antivirové ústenky hojně využívají alergici při ochraně před sezonními alergeny. V dnešní koronavirové době jsou na trhu téměř nesehnatelné.

Speciální nanovlákenná membrána antivirových ústenek dokáže kromě alergenů v podobě pylu, prachu, plísní a podobně zachytit i různé bakterie či viry způsobené kapénkovými onemocněními, jako je například chřipka. Trh nabízí velikosti pro dospělé i pro děti.

Nano roušky zachycují mezi 97-99,9 % částic. Patří tak mezi nejefektivnější ochrany před koronavirem.
Prohlédnout nabídku nano roušek >

Antivirové roušky poskytují v rámci koronaviru vyšší ochranu než chirurgické ústenky, stále je však nutné dodržovat správná hygienická opatření (2m vzdálenost od jiných lidí, užívání antibakteriálního gelu na ruce, časté mytí rukou, dezinfekce klik a podobně).

Lidé s různými alergiemi jsou nejčastějšími uživateli antivirovýh ústenek. (zdroj: nanospace.cz)

3. Ústenka s nanovlákny

V poslední době se zvýšila i poptávka po ústenkách s nanovlákny. Právě nanovlákna dokáží zachytit vysoké procento bakterií a virů a ochránit před možnou nákazou.

V době koronaviru na to navázalo hned několik českých firem, které se výrobou ústenek s nanovlákny specializují. Jednou z nich je například brněnský Respilon, který se rozhodl do prodeje již brzy uvést nové prototypy roušek a masek s nanovlákny. Reagovat se rozhodla také liberecká technická univerzita, která se ujala výroby nanovlákenných výměnných filtrů do roušek.

Čeští dodavatelé nezapomínají ani na děti. Jejich nabídka je rozšířena také o dětské nano roušky, je možné je zakoupit hned v několika velikostech i v různých barvách.

Jaké mají výhody nano roušky? Kde je lze sehnat?

4. Ústenka textilní

Český i zahraniční trh (mimo jiné je nabízí i mnohé čínské e-shopy, ohledně kterých se před několika týdny vedly diskuze ohledně možné nákazy koronavirem ze zásilek z Číny – tyto předpoklady byly však téměř ihned vyvráceny odborníky) nabízí nepřeberné množství textilních roušek různých barev, motivů i vzhledů.

Existují i zdravotnické textilní roušky, které jsou zpravidla tvořeny 3 speciálními vrstvami, například následujícího složení:

  • vnější vrstva je vyrobena z nanotextilie nebo antibakteriální textilie
  • střední vrstva zabraňuje pronikání prachových částic apod.
  • vnitřní vrstva je voděodolná vrstva

Velkou výhodou textilních roušek je možnost opakovaného použití. Důležitá je však hygienická údržba a praní.

Tyto speciální textilní 3vrstvé roušky se nesmí vyvářet (jako je tomu například u roušek vyrobených doma), žehlit ani prát v pračce. Zde je důležité jemné vyprání v ruce ve vlažné vodě s antibakteriálním či dezinfekčním prostředkem. Sušení by mělo probíhat při pokojové teplotě.

Dvouvrstvé textilní ústenky jsou na údržbu jednodušší – je možné je například vyvářet nebo prát ve vysokých stupních Celsia (každý výrobce uvádí nejvyšší možný stupeň). Důležitý je však materiál – čím vyšší procento bavlny, tím lépe (při boji s koronavirem se doporučuje bavlna 100%).

Druhá vrstva mnohdy plní funkci dvojí ochrany nebo slouží jako kapsa na výměnný antibakteriální či nanofiltr.

Také u jednovrstvých textilních ústenek je důležité, aby byly vyrobeny ze 100% bavlny, která dokáže zachytit mnohem více bakterií než jakákoliv jiná, doma dostupná tkanina.

Důležitá je též vysoká teplota při praní, nejlépe vyvářky – čím více stupňů, tím větší pravděpodobnost zničení zachycených virů a bakterií. Doporučuje se přidat i desinfekční či antibakteriální prací prostředek.

Tyto textilní roušky sice neposkytují takovou ochranu jako výše uvedené, ale v boji poroti koronaviru mohou pomoct stejnou měrou. Protože i sebemenší ochrana sebe i ostatních se počítá.

I ta nejjednodušší ochranná rouška poskytuje ochranu nám i lidem v našem okolí.

5. Respirační ústenky třídy FFP

FFP respirátory se značí též přízviskem filtrační polomasky. Poskytují optimální ochranu před částicemi virů a bakterií obsažených ve vzduchu. Existují v rozdělení do 3 různých tříd:

  • FFP1
  • FFP2
  • FFP3

Tyto třídy ochrany FFP respirátorů jsou děleny na základě jejich hladiny ochrany, poskytují ochranu dýchacím orgánům proti různé koncentraci škodlivých látek ve vzduchu.

Takové ústenky a respirátory lze za dobrou cenu najít u českého výrobce nanoSPACE.

Používají se například při různých pracovních úkonech, kdy je třeba filtrovat tamní vzduch od různých, vzduchem přenosných částic.

Chrání například před prachem, kouřem a aerosolem, který se dostává do plic, nikoliv však před párou a plynem.

Označení FFP vychází z anglického „filtering face piece“, což v překladu znamená „filtrační maska na tvář“. FFP ústenky překrývají nos a ústa a skládají se z různých filtračních materiálů a vlastní masky.

Respirátory bohužel nejsou nejlevnější záležitostí, proto se vláda rozhodla osvobodit od DPH respirátory třídy FFP2 a vyšší, a to do dubna 2021. Jejich ceny by se tak měly snížit až o pětinu.

Respirátor třídy FFP1

Respirační rouška FFP1 nabízí z řady FFP respirátorů nejnižší třídu ochrany. FFP1 ústenky jsou vhodné do takového prostředí, v němž se neočekávají toxické ani fibrogenní prachy či aerosol, není tedy vhodné je použít v boji proti koronaviru.

FFP1 filtrační polomasky se hojně užívají například:

  • ve stavebním průmyslu – např. při broušení, řezání, vrtání, frézování sádry, při manipulaci s cementem
  • v textilním průmyslu – např. při práci se syntetickými a přírodními textilními vlákny
  • v rostlinném průmyslu – např. při práci s prachem ze sušených rostlin
  • v potravinářském průmyslu

V rámci ochrany proti koronaviru plní respirátor FFP1 funkci jako ochranná rouškazabrání dalšímu přenosu od nakaženého člověka, nezabrání však možnému nakažení zdravého jedince při dlouhodobém či přímém kontaktu s koronavirem.

FFP1 ústenky poskytují ochranu nositele před netoxickými prachy, mlhami a dýmy na vodní či olejové bázi. Zachycují minimálně 80 % pevných částic, které se nachází ve vzduchu.

Ze široké nabídky respirátorů a ústenek mohou zákazníci vybírat na e-shopu Mediskont. Ten se specializuje na prodej výhradně certifikovaných a kvalitních ochranných pomůcek.

Respirátor třídy FFP2

Respirační rouška FFP2 disponuje střední třídou ochrany v rámci FFP respirátorů. Nositele dokáže ochránit před zdraví škodlivými prachy, mlhami a dýmy, neochrání však před radioaktivními částicemi.

Ústenky typu FFP2 se používají například:

  • v kovoprůmyslu
  • v hornictví – např. při těžbě uhlí a kamene
  • v prostředí, kde se vyskytuje smog
  • při likvidaci a třídění odpadu
  • při vyklízení půdních prostor (možnost ohrožení roztoči, plísněmi nebo půdním prachem)
  • při broušení, řezání, vrtání, frézování betonu, kamene, kovu, rzi nebo měkkého dřeva

FFP2 filtrační polomasky lze použít i pro ochranu proti biologickému nebezpečí. Zachycují minimálně 94 % pevných částic, které se nachází ve vzduchu.

Respirační roušky FFP2 již poskytují ochranu proti aerosolům, v boji proti koronaviru tedy dokáží poskytnout vyšší ochranu i zdravému nositeli než v případě ochranných roušek či respirátoru nižší třídy.

Respirátor třídy FFP3

FFP3 respirátory poskytují ochranu proti jedovatým a zdraví škodlivým prachům, kouři a aerosolům. Tato nejvyšší třída FFP respiračních polomasek filtruje karcinogenní a radioaktivní škodlivé látky a patogeny (např. viry, bakterie a spory hub).

Mezi nejlepší respirátory patří nano respirátory od nanoSPACE.

FFP3 ústenky poskytují maximálně možnou ochranu před zatížením znečištěného ovzduší. Používají se například v chemickém průmyslu, ale třeba i při svařování nerezové oceli, při práci s tvrdým dřevem nebo při manipulaci s azbestem a olovem.

Zachycují minimálně 99 % pevných částic nacházejících se ve vzduchu.

FFP3 ústenky poskytují maximální možnou ochranu nositele před znečištěním okolního vzduchu.

FFP3 respirátory se hojně užívají také ve zdravotnictví, kdy je nosí zdravotníci, kteří se pohybují v prostředí, kde se šíří aerosoly (např. JIP, akutní péče, ARO, ventilovaná péče, stomatologie apod.).

Respirační ústenky třídy FFP3 poskytují v boji proti koronaviru tu nejvyšší možnou ochranu. Vhodné jsou pro zdravotníky v první linii, kteří denně přichází do kontaktu s množstvím nakažených. V České republice i po celém světě se však stále řeší jejich nedostatek, například dovozem ze zahraničí, firmy je nestačí vyrábět.

V ČR se nedostatek FFP3 respirátorů dokonce řešil zákazem jejich prodeje mimo zdravotnické služby a vývozu do zahraničí. Podobnému nedostatku čelí například i dezinfekční gely, (na internetu se objevilo mnoho užitečných rad, jak dezinfekci vyrobit), nedávno tomuto problému nedostatkového zboží čelily i chirurgické roušky.

Vydechovací ventilky u respirátorů

Výše zmíněné respirační polomasky FFP tříd se vyrábí ve dvou variantách:

  • s vydechovacím ventilkem
  • bez vydechovacího ventilku

Vydechovací ventilek umožňuje rychlý odchod nositelem vydechovaného teplého vzduchu, díky čemuž nedochází k ohřívání a zvlhčování vnitřního materiálu respirátoru jako v případě absence vydechovacího ventilku.

FFP polomasky s vydechovacím ventilkem je vhodné používat například při fyzicky namáhavější práci, ve vlhkém a teplém pracovním prostředí nebo v případě, pokud je nutné mít respirátor nasazený po celou dobu výkonu práce.

Vydechovací ventilek tedy zajišťuje optimální tok vzduchu a výrazně usnadňuje vydechování, odvod tepla a vlhkosti. Mimo jiné prodlužuje použitelnost respirátoru.

6. Ochranné masky

Celoobličejové ochranné masky se používají v případě, že jsou v toxickém prostředí ohroženy i oči.

Celoobličejové ochranné masky chrání dýchací cesty a oči například před nebezpečnými chemickými látkámi, částicemi a biologickým či radiačním rizikem.

Celoobličejové masky chrání před znečištěným ovzduším nejen dýchací cesty, ale i oči.

Celoobličejové ochranné masky se odlišují hned v několika hlediskách, například:

  • v konstrukci
  • v rámci komfortu použití
  • v rámci systému uchycování filtrů

Jejich použití je nutné všude, kde je potřeba zajistit vysoký stupeň ochrany. Celoobličejové masky se užívají například:

  • v průmyslu
  • v armádě
  • u policie
  • dále např. v lakovnách
  • při aplikaci barev stříkáním
  • při manipulaci s desinfekcí apod.

Díky těsnící linii kolem obličeje poskytují celoobličejové dýchací masky mnohem vyšší stupeň ochrany než polomasky. V každém případě však musí vždy vybaveny vhodným druhem filtru.

Správné užívání roušek a respirátorů

Korektní nasazení respirátoru či ochranné roušky je důležité v každém okamžiku jejich používání. Jak je správně používat?

  • Před samotným nasazením roušky či respirátoru je důležité umýt si ruce buď mýdlem a vodou, nebo použít dezinfekční gel na bázi alkoholu.
  • Ochrannou ústenku či respirátor vždy nasazovat v poloze, kdy se nosní svorka nachází nahoře v jeho středu.
  • Ochrannou rouškou či respirátorem je nutné zakrýt nos i ústa a zkontrolovat, zda mezi rouškou a obličejem nevznikla netěsnící mezera.
  • Po nasazení je dobré provést kontrolu těsnosti, v případě respirátoru se provádí například následovně:
    • člověk by měl oběma rukama zakrýt povrch respirátoru
    • poté se prudce nadechnout
      • proudí-li vzduch kolem nosu – potřeba vytvarovat nosní svorku
      • proudí-li vzduch kolem těsnící linie – potřeba opravit celkové nasazení respirátoru
  • Během nošení by se člověk neměl ochranné roušky dotýkat – pokud se tomu tak stane, měl by si ruce umýt nebo vydezinfikovat.
  • Důležité je vyměňovat roušky v případě jejich provlhčení.
  • Roušky na jedno použití by se neměly znovu používat, ale správně zlikvidovat:
    • vyhodit do uzavřeného koše
    • umýt si ruce vodou a mýdlem či očistit dezinfekcí
  • Sundavání roušky by mělo probíhat zezadu, člověk by vůbec neměl přijít do kontaktu s přední částí ústenky.
  • Po sundání ochranné roušky či respirátoru je nutné si ruce správně umýt nebo vydezinfikovat gelem na bázi alkoholu.

V případě, že si člověk respirátor či ochrannou roušku nasadí špatně, podstatně tím zhorší jejich celkovou účinnost ochrany. Nesprávným nasazením mohou vzniknout například netěsnící místa kolem těsnicí linie, kvůli čemuž může do plic pronikat okolní vzduch společně se škodlivými částicemi.

Správné nasazování ochranných roušek a respirátorů pomáhá v boji proti šíření koronavirové nákazy stejně jako nošení těchto ochranných pomůcek či správná a častá hygiena.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang