Únava v těhotenství – na začátku, v průběhu a před porodem

Únava v těhotenství je velmi častá. Některé ženy se mohou cítit vyčerpané po celou dobu těhotenství, zatímco některé se nemusí cítit unavené téměř vůbec. Většina žen se ale během těhotenství cítí unavenější než obvykle. Co pomáhá na únavu v těhotenství? A jak bojovat s únavou?

Téměř všechny ženy pociťují v určitém okamžiku těhotenství větší únavu než obvykle. Nejčastější je únava na začátku těhotenství. Poté má tendenci odeznít a vrátit se před porodem. Každá žena by si měla bílkouvědomit, že je zcela normální, že se v těhotenství cítí unavená.

Únava a vyčerpání

Pocit velké únavy v těhotenství obvykle začíná na začátku prvních 12 týdnů, tedy v prvním trimestru. Během druhého trimestru by se to mělo ale zlepšit a energie by se měla alespoň částečně vrátit. Je ale pravděpodobné, že během posledního trimestru se únava opět vrátí, jak se bude miminko zvětšovat.

Tento proces je zcela normální. Únava a vyčerpání jsou totiž jedním z prvních příznaků těhotenství. Ne každá žena to má stejně, a proto se může stát, že někoho únava potrápí pouze v prvním trimestru a poté to již bude lepší. Někdo jiný trpí únavou a vyčerpáním během celého těhotenství.

Únava v těhotenství

Během raného těhotenství jsou příčinou nepřekonatelné únavy hormonální změny. Tělo produkuje více krve, která přenáší živiny k rostoucímu dítěti. Hladina cukru v krvi a krevní tlak jsou také nižší. Hormony, zejména zvýšená hladina progesteronu, jsou zodpovědné za ospalost.

Psychické rozpoložení má také značný vliv na fyzické zdraví. Budoucí matky můžou pociťovat úzkost z mateřství, obavy o zdraví dítěte nebo dokonce zažívat rozporuplné pocity ohledně svého těhotenství. Všechny tyto věci jsou přirozenou a normální součástí těhotenství.

Velká únava

Těhotenství je něco jako maratonský běh a zároveň nošení batohu, který každý den váží o něco více. Jinými slovy, je to dřina. I když si člověk neuvědomuje vše, co jeho tělo dělá, pracuje tvrději než kdy jindy, a to i když je v klidu. Slovní spojení jsem pořád unavená odpovídá realitě.

Za nepřekonatelnou únavu se oficiálně považuje trvalý nedostatek energie. Únava po probuzení či pocit, že zvednout se z postele je zcela nemožné, je běžnou záležitostí. Neustálá únava pak doprovází celý den. Je zcela normální, že tomu ta je. Únava je totiž jedním z prvních příznaků těhotenství.

Slabost v těhotenství

Těhotné ženy se často cítí dokonce na omdlení. Slabost v těhotenství je způsobena krevním oběhem. Pokud mozek nedostává dostatek krve a hladina kyslíku se příliš sníží, může to způsobit slabost. Je dobré proto během těhotenství naslouchat svému tělu a dodržovat několik doporučení.

Vstávat po sezení nebo ležení pomalu a pít hodně vody pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi jsou jedny z nich. V případě, že člověka postihnou mdloby, je dobré si lehnout na bok či sednout a dát si hlavu mezi nohy.

Odpočinek je v těhotenství velmi důležitý.

Jsem pořád unavená

Pokud nespavost, syndrom neklidných nohou nebo jiné onemocnění brání ve spánku, je lepší se poradit s lékařem. Mezi další důvody, proč kontaktovat svého lékaře patří, pokud:

  • vyvstala obava, že těhotenská únava je příznakem něčeho dalšího, například anémie, těhotenské cukrovky nebo deprese
  • se objeví jakékoli změny zraku
  • je pocit závratě
  • je močení méně časté
  • nastane dušnost či bolest v horní části břicha nebo bušení srdce
  • se dostavují silné bolesti hlavy
  • jsou otoky rukou, kotníků a nohou příliš velké

Nepřekonatelná únava

Nadměrná únava na začátku těhotenství způsobuje to, že se ženy cítí unavené, někdy až zcela vyčerpané. Únava, dokonce i extrémní únava, je raným příznakem těhotenství, který v prvním trimestru pociťují téměř všechny ženy. Pokud se ale jedná o nepřekonatelnou únavu je lepší se obrátit na ošetřujícího lékaře.

Během druhého trimestru, který začíná ve 13. týdnu je velká pravděpodobnost, že se energetická hladina zvýší a člověk se začne cítit více jako dřív. Dostaví se nový příliv energie. Mnoho žen využívá tohoto období během těhotenství ke splnění důležitých úkolů. Nakupují dětské vybavení a věci do porodnice.

Tomuto období se často říká šťastný trimestr. Ve třetím trimestru se hladina energie většinou opět sníží a nadměrná únava se vrátí zpátky. Vstupem do třetího trimestru, tedy od 28. týdne příliv energie opadne. Únava před porodem je zcela běžná. Jednotlivé trimestry si lze vypočítat díky těhotenské kalkulačce.

Neustálá únava

Častá únava ve třetím trimestru je způsobena hlavně rostoucím dítětem. Miminko rychle roste a žena nese větší váhu než na začátku těhotenství. Tahání všech těch kil je vyčerpávající. Kromě hormonálních změn snižují hladinu energie a způsobují pocit únavy také fyzické a emocionální změny.

Některé z těchto změn zahrnují:

  • zvýšená hladina estrogenu a progesteronu
  • nižší krevní tlak a hladina cukru v krvi
  • zvýšený průtok krve
  • narušený spánek
  • problémy s trávením
  • ranní nevolnost
  • stres a úzkost
  • pálení žáhy
  • bolesti zad, kyčlí a pánve

V této době se ženy potýkají také s častým močením a mají kvůli velkému bříšku problémy se spánkem. I hodina spánku navíc má v tomto období obrovský vliv na energii během dne. Nejjednodušší způsob, jak si dopřát více spánku, je jít spát dříve.

Co na únavu

Bez ohledu na to, jak moc velká je únava, je lepší se vyvarovat užívání jakýchkoli volně prodejných léků na spaní. Lepší, a hlavně zdravější variantou jsou vitamíny proti únavě pro těhotné ženy, nejlépe komplex vitamínů, který pomůže tělu vyrovnat se s únavou. Vhodná je také přírodní kosmetika.

V případě časté únavy je potřeba odpočívat kdykoliv to jde. Také by se neměl člověk stydět požádat své okolí o pomoc s běžnými denními činnostmi. Jaké jsou další rady, co dělat proti únavě? Co pomáhá na únavu v těhotenství?

1. Cvičení

I když se může zdát, že energii na cvičení není kde vzít, zařazení mírné aktivity, například procházky, je zdraví i tělu prospěšné. Cvičení, pokud ho lékař zcela nezakáže, vyplavuje endorfiny, pocity štěstí. Plavání, chůze a těhotenská jóga jsou skvělé formy cvičení.

Mírné cvičení v těhotenství je zdraví prospěšné.

Jak na únavu pomůže cvičení? Mezi hlavní výhody cvičení v těhotenství patří:

  • snížení bolesti zad
  • zmírnění zácpy
  • snížení rizika těhotenské cukrovky, preeklampsie a porodu císařským řezem.
  • zdravější přibývání na váze během těhotenství
  • zlepšení celkové kondice
  • posílení srdce a cév
  • lepší schopnost zhubnout po narození dítěte

2. Zdravá strava

Další radou, jak bojovat s velkou únavou je zdravá strava. Mělo by se jednat hlavně o potraviny bohaté na železo a bílkoviny pro udržení hladiny energie. Častá jídla s vysokým obsahem živin a bílkovin pomáhají bojovat proti únavě. Těžká, kořeněná jídla způsobují únavu po jídle a také pálení žáhy.

TIP: Výborným zdrojem bílkovin je čočka. Jak dlouho se vaří čočka a je potřeba ji předem namáčet? Není to žádná věda.

Takže se k únavě způsobené těhotenstvím přidá ještě únava po jídle. Je proto dobré omezit nápoje s obsahem kofeinu. Tělo by mělo přijímat hodně tekutin, ale spíše ve formě čisté vody. Udržováním hydratace se lze také vyhnout nočním křečím v nohou.

3. Prostředí

Jedním z doporučení, jak se zbavit únavy je mít to správné prostředí pro spánek. Aby tělo dosáhlo hlubokého spánku je potřeba zakrýt všechna okna zatemňovacími závěsy, vypnout všechny digitální hodiny a odpojit noční lampičky svítící zářivkou. Neustálá únava tak může být rázem vyřešena.

Pro optimální kvalitu spánku by měla být v ložnici nastavena o něco nižší teplota než ve zbytku domácnosti. Také by se měl odstranit veškerý zbytečný nepořádek a prát často povlečení. Tmavá, čistá a chladná ložnice je to pravé prostředí pro kvalitní odpočinek.

4. Relax

Relaxační rituál před spaním, třeba teplá koupel nebo čtení může pomoci s odpočinkem. Prostě vytvoření té správné atmosféry pro optimální odpočinek. Každý má rád něco jiného, a proto by měl relaxační rituál přizpůsobit tomu, u čeho si nejlépe odpočine.

TIP: Určitou formou relaxu je i nakupování. Může se jednat o těhotenskou módu nebo o věcičky pro miminko. Tipy, jak nejvíce ušetřit na svých nákupech, lze najít na slevove.cz.

Někdo si obleče měkké neomezující oblečení, posadí se do útulného křesla s dobrou knihou či s šálkem oblíbeného čaje. Jiný si navodí relaxační atmosféru zapálením svíček a posloucháním uklidňující hudby. A někomu zase udělá dobře masáž nohou.

Spánek je v těhotenství velmi důležitý.

5. Spánek

Během těhotenství je doporučeno spát minimálně 7 hodin. Ne vždy to samozřejmě okolnosti dovolují. Naštěstí si lze zdřímnout i přes den a nahradit tak spánek ztracený v noci. Někdy je to dokonce nutné protože únava po probuzení je tak velká, že to musí člověk dohnat během dne.

V každém případě je lepší se vyhnout spánku v pozdních odpoledních a večerních hodinách. Velká únava před porodem bývá také velmi častá. Je to způsobeno velikostí bříška, kdy ženy už nejsou schopné najít si pohodlnou polohu. Co dělat proti únavě po probuzení? Jak na únavu vyzrát?

Doporučuje se používat polštáře mezi koleny a k podpírání bříška. Také je vhodná poloha na boku. Poslední hodinu před spaním je lepší se vyhnout obrazovkám, protože ty mohou mozek spíše aktivovat než uklidnit.

6. Vitamíny proti únavě

Na českém trhu je k dostání nepřeberné množství různých vitamínů a doplňků stravy. Ne vždy se člověku totiž daří jejich doplňování běžnou formou ve stravě, a proto si musí s těmito doplňky pomoct. V průběhu těhotenství se potřeba různých vitamínů ještě zvyšuje, protože v těle matky roste plod.

Při výběru vitamínů je důležité se ujistit, že se smí užívat také v těhotenství. V dnešní době již není problém zakoupit vitamíny pro těhotné nebo například vitamíny pro vegany. V případě, že si člověk neví s výběrem rady, může se poradit s lékařem.

7. Akupunktura

Pokud je únava opravdu nesnesitelná, je na místě zvážit akupunkturu. Tato několik tisíc let stará léčebná metoda vychází z čínské medicíny. Vědci zjistili, že zavádění jehel do určitých bodů, které odpovídají určitým nervům, vede k uvolňování endorfinů.

Ty pak mohou pomoci zmírnit těhotenskou únavu i další těhotenské příznaky, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost a bolesti zad. Doporučena je návštěva jednou týdně po dobu tří měsíců. Ale je to samozřejmě individuální dle daných potíží.

Jsem unavená

Většina žen má během těhotenství pocit, že jsou pořád unavené. Slovní spojení jsem unavená slyší jejich okolí poměrně často. Jednoduchá opatření však mohou pomoci zvládnout častou únavu v těhotenství. Brzké usínání, hodně odpočinku, zdravá strava či jednoduché cvičení jsou způsoby, jak se zbavit únavy.

Jedinou a nejdůležitější odpovědí, jak únavu v těhotenství zvládnout, je se snažit co nejvíce odpočívat. Je důležité si udělat během dne čas na to si sednou s nohami nahoře. Také jakákoliv pomoc ze strany partnera, rodičů, přátel či kolegů je samozřejmě vítána.

Častá únava

Pokud někoho trápí, že se cítí neustále vyčerpaný nebo má obavy o své zdraví, je vhodné se poradit se svým lékařem. Pocit beznaděje a ztráta zájmu o to, co dříve člověka bavilo, spolu s vyčerpáním a problémy se spánkem mohou být příznaky předporodní deprese.

Přestože únava během těhotenství může být docela nepříjemná, dítěti neublíží. Je ale na místě naslouchat svému tělu a pocitům během těhotenství. Pokud si tělo žádá odpočinek je dobré mu ho dopřát.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang