Tipy na svatební hostinu, kde najít vhodné svatební místo

Nalezení správného místa pro vaši svatbu je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které při plánování učiníte, a může být skutečně těžké zjistit, zda bude toto místo pro vás to pravé. Poradíme vám, jak najít místo vašich snů, ale také se podíváme na české zvyky a tradice, které by na vaší svatbě neměly chybět.

Stanovte si realistický rozpočet

Ještě před tím, než získáte přehled o tom, jakou svatbu chcete, kde asi se bude konat a kolik hostů chcete pozvat, je čas stanovit si rozpočet a rovnou vyselektovat představy, které jsou nereálné. Například, uspořádat svatbu v Praze se může zdát jako nákladné rozhodnutí, ale v rámci Středočeského kraje by to už mohlo být o něco přístupnější.

Myslete i na to, že naplánovat svatbu i s omezeným rozpočtem není lehké. I ty nejorganizovanější páry mohou někdy podcenit skryté náklady na svatbu! Může být také velmi snadné nechat se unést výběrem míst a dodavatelů bez řádného plánování.

Než začnete, vytvořte si s partnerem svatební rozpočet, abyste přesně věděli, co si můžete dovolit, a stanovte si také rezervu pro výdaje, se kterými jste nepočítali. Snažte se vytvořit si realistický rozpočet a zahrnout do něj vše, co vás napadne. Pomoci navrátit vynaložené náklady mohou čím dál preferovanější peníze jako svatební dar.

Jak najít perfektní místo na svatbu?

Proces vybírání místa na svatbu je komplexní a nelehká záležitost. Nejde totiž jen o prvotní pocit a samotný vizuál, musíte také zvážit spoustu dalších věcí. První z nich je kapacita. Rozhodnutí, zda chcete velkou nebo malou svatbu je prvním krokem k zúžení výběru místa svatby. Velikost a samotný výběr místa na svatební hostinu pak následně ovlivní váš rozpočet a požitek vašich hostů.

Příliš malá místnost vám bude rychle připadat bez vzduchu a přeplněná, ale v příliš velkém prostoru se zase hosté budou cítit ztraceni a prostor bude působit chladně. Udělejte si proto hrubý seznam hostů, abyste věděli, jak velké místo hledáte, a pak si vybírejte z míst, které umožňují usadit pár lidí navíc.

Naprosto klíčová je také lokace. Představte si, že na vaši svatbu budou muset dorazit lidé a přátelé z celého světa. V tom případě je možná lepší vybrat si místo, které je snadno dostupné a v blízkosti se nachází mezinárodní letiště, jako třeba Praha a okolí. Tyto faktory by měly hrát roli ve vašem rozhodování, protože pohodlí a zážitek vašich hostů jsou důležité.

Vzdálené místo může také znamenat kratší seznam hostů. Samotný obřad a hostina se přitom nemusí nutně konat na jednom místě.  Za zvážení stojí také výběr dvou různých míst, ale musíte brát ohledy na to, jak daleko jsou od sebe vzdáleny, a jak zabezpečíte přepravu vašich hostů z bodu A do bodu B.

České zvyky a tradice, které by na vaší svatbě neměly chybět

Česko má spoustu zvyků, které svatbám dodávají nádech tradičnosti. Ať už toužíte po tradiční svatbě nebo upřednostníte spíše tu moderní, některé z nich byste neměli vynechat. Populární tradicí je vítání hostů na místě, kde se bude konat hostina za pomoci pálenky a vody. V některých případech je přítomen také chléb a sůl.

Další povedenou tradicí ještě před začátkem oslavy je rozbíjení talíře a jeho společný úklid – muž koštětem a žena lopatkou, vyjadřující vzájemnou ochotu novomanželů spolupracovat při řešení problémů. Ženich pak popadne nevěstu do náruče a přenese ji přes práh, což se považuje za oficiální začátek společných oslav.

Po proslovech a peprných historkách ze života novomanželů následuje další povedená česká tradice, kdy si novomanželé uvážou velký bryndák a vzájemně se krmí polévkou za pomoci děravé lžíce.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang