V současnosti vegetariánství není již módním hitem, tak jako tomu bylo v Čechách v devadesátých letech minulého století, ale postupně se stalo životním stylem mnoha lidí. Z toho také pramení častá otázka mladých žen, zda vegetariánskou stravu mohou konzumovat i během svého těhotenství.
Podle dostupných internetových zdrojů a odpovědí lékařů v zásadě ano. Důležité je, aby těhotná žena maximálně dodržovala zdravé stravovací návyky a svému nenarozenému miminku dodávala dostatek důležitých živin, které jsou zásadní k jeho správnému vývoji a růstu.
Jelikož ženy, které nejedí maso, obtížněji do těla dostávají zejména vitamín B12, zinek a železo, živiny potřebné ke správnému vývoji buněk, nervové soustavy a krvetvorby, musí pečlivěji vybírat potraviny, které tyto živiny obsahují.
Žena vegetariánka a těhotenství
Živiny, na které by těhotná žena – vegetariánka ve svém jídelníčku neměla zapomenout:
- Bílkoviny – základní stavební jednotky pro vznik nových unik a růst tkání. Jejich dostatečné množství obsahují vejce, brambory, ořechy, luštěniny, sýr, polotučné mléko. Mléka je dobré vypít alespoň 1 sklenici denně. Důležité jsou i další mléčné výrobky, které jsou i zdrojem vápníku. Těhotná žena vegetariánka by příjem bílkovin měla během těhotenství zvýšit o 10% denní dávky = 2 šálky sojového mléka, 90gr tofu.
- Železo – jeho potřeba v těhotenství se zdvojnásobuje, protože tělo potřebuje tvořit více krve nejen pro těhotnou ženu, ale i pro plod. Železo je obsaženo v zelené zelenině, v bylinkách, v celozrnných výrobcích, v müsli. Cenným zdrojem železa jsou ovesné vločky, sezam, sušené meruňky, fíky a tofu.
- Vitamín C – odborníci na výživu doporučují vypít ráno sklenici pomerančové nebo grapefruitové šťávy, protože vit. C zlepšuje využívání železa v organismu.
- Minerály – vegetariánky nemají s přísunem minerálů do těla problémy. Minerály jsou totiž obsaženy v zelenině, luštěninách i sóje, v cereáliích, v mléku a mléčných výrobcích.
- Tuky – představují energii pro tělo, podporují vstřebávání vitamínů A, D, E a K, podílí se na vzniku buněčných membrán a jsou důležité pro syntézu (vznik) mastných kyselin. Mezi kvalitní produkty patří sójový olej, lněná semínka.
- Vitamíny skupiny B, kyselina listová – vitamíny této skupiny jsou velmi důležité pro správný vývoj mozku, nervového systému, podporují rozvoj paměti a kyselina listová je důležitá pro krvetvorbu. Pokud těhotná žena ve svém jídelníčku nemá vejce a mléko zvyšuje tak riziko poškození mozku svého dítěte. Tyto živiny jsou dále obsaženy v kapustě, ve špenátu, v mořských řasách, v kysaném zelí, v sójovém mléku.
- Jód – stopový prvek, je nezbytnou součástí hormonů štítné žlázy. Jeho nedostatečný příjem v potravě může ohrozit správný duševní vývoj miminka, bývá poškozen mozek a dochází k nedokonalému rozvoji inteligence. Jód je obsažen zejména rybách a v soli. Jelikož maminky vegetariánky nejedí ryby, je důležité, aby užívaly potravinové doplňky obohacené jódem. Požívání těchto potravinových doplňků však musí nejprve konzultovat se svým gynekologem.
- Zinek – je nezbytný pro zdravý růst a vývoj buněk plodu. Je-li během těhotenství příjem zinku snížený, zvyšuje se riziko vzniku nedonošeného dítěte s nízkou porodní hmotností. Zinek obsahují zejména fazole, ořechy, mléko.
Nedostatek živin během těhotenství
U žen vegetariánek deficitní příjem výše uvedených živin může vést během těhotenství k chybnému vývoji plodu. Pokud ve stravě chybí maso, je třeba složení přijímané potravy velmi pečlivě hlídat a těhotné ženy vegetariánky se tak řadí do rizikové skupiny těhotných.
Chybné také je, pokud žena složení stravy nerozumí a není schopna se o příjem všeho potřebného do svého těla postarat. Potom to není samo vegetariánství, které těhotenství škodí, ale nezkušená žena, její nedokonalé stravovací návyky a fakt, že není schopna vegetariánství správně praktikovat
Avšak pokud těhotná žena vegetariánka dá svému miminku potřebné živiny v potřebném množství, rodí se jí děti zdravé, s normální porodní váhou. Jejich miminka se pak nijak neliší od miminek žen „nevegetariánek“.