Květákové krokety – recept

Zdravější a výživná alternativa tradičních kroket jsou květákové krokety. Díky křupavé vnější vrstvě a krémovému rozmačkanému květáku jsou skvělou přílohou nebo svačinkou. Snadno se připravují a recept lze upravit pomocí oblíbených bylinek a koření.

Ingredience:

  • 1 hlava květáku, nakrájená na růžičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička uzené papriky nebo jiné koření či bylinky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 velká vejce, rozšlehaná
  • 2 šálky strouhanky
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu

Postup:

Přípravu začneme vařením květáku v páře nebo varem, dokud není měkký.

Poté uvařený květák rozmačkáme a přidáme oblíbené koření, například česnekový prášek, cibulový prášek, uzenou papriku nebo bylinky dle chuti každého.

Kdo chce, může přidat také trochu strouhaného sýra a pak vše smíchat dohromady, až vznikne konzistence podobná těstu.

Poté z těsta vytvarujeme malé placičky nebo koule a obalíme je ve strouhance. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a smažíme krokety, dokud nebudou zlatavé a křupavé.

Obracíme je, aby byly propečené z obou stran. Podáváme je třeba s oblíbenou jogurtovou zálivkou.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang