Jak správně uvařit špagety – jak dlouho se vaří špagety?

Špagety jsou všem dobře známým pokrmem. Všichni je známe již od dob školních jídelen, kdy byly podávány výhradně s kečupem a strouhaným sýrem navrch. Někdo špagety s kečupem považuje za kulinářský prohřešek, jiní na ně zase nedají dopustit. Špagety se však dají připravit na celou řadu dalších, vynikajících způsobů. Jak uvařit špagety chutně a jednoduše?

Existuje nespočet receptů na přípravu špaget. Pokud tedy dojde na otázku, co uvařit k večeři, špagety mohou být dobrým kandidátem. Než však dojde na recepty samotné, je dobré zodpovědět následující otázku – jak dlouho se vaří špagety?

Správně dlouhá doba vaření špaget je totiž základem úspěchu. Na otázku jak dlouho se vaří těstoviny je však poměrně složité odpovědět. V podstatě totiž neexistuje jednotná a obecně platná odpověď. Naštěstí však každý balíček špaget nabízí vlastní odpověď rovnou na svém balení.

TIP: Stejným způsobem jako špagety se vaří i ostatní druhy těstovin. Například kolínka, která jsou ideální na přípravu těstovinového salátu s tuňákem.

Záleží také na tom, jak moc uvařené špagety má strávník rád. Pro špagety uvařené tak akorát je třeba sledovat čas pro „al dente. Co se pod tímto italským termínem skrývá?

Správně dlouhá doba vaření špaget je základem úspěchu.
Správně dlouhá doba vaření špaget je základem úspěchu.

Jak dlouho se vaří těstoviny

Al dente je způsob přípravy těstovin, který je základem správné italské kuchyně. Volně je tento termín možné přeložit jako těstoviny uvařené „na skus“ nebo „na zub“. Znamená to, že těstoviny jsou sice uvařené, ovšem jsou na skus pevnější.

Jak dlouho se vaří těstoviny tak, aby byly opravdu al dente? Pravdou je, že to chce trochu zkušenosti. Opět však může pomoci samotný balíček špaget, který myslí i na přípravu těstovin tímto způsobem. Před vařením je tedy dobré zkontrolovat dobu vaření na balení dané značky špaget.

Jak dlouho vařit špagety Panzani?

  • tvrdší – 6 minut
  • al dente – 7 až 9 minut
  • měkčí – 10 minut

Samozřejmě se najdou i strávníci, kteří mají těstoviny raději měkčí. V tom případě je těstoviny třeba nechat ve vroucí vodě déle. V opačném případě (tedy pokud má někdo těstoviny raději tvrdší) je nutné špagety vařit ještě kratší dobu.

Existuje ještě další metoda, jak poznat, že jsou špagety uvařené podle chuti strávníka. Touto metodou je jednoduše ochutnávání špaget za chodu. Těstoviny se vaří rychle, na to je třeba dát si pozor – špagety mohou přejít z měkkých na rozvařené i během půl minuty!

Jak udělat těstoviny – správný hrnec, teplota vody a další

Poté, co se kuchař dozví konkrétní dobu vaření, je možné pustit se do práce. K vaření špaget se doporučuje použít větší hrnec. Je to z toho důvodu, že jakékoliv těstoviny při vaření nabydou na objemu. Pokud bude zvolený hrnec příliš malý, špagety se k sobě slepí.

Do hrnce poté nalijeme studenou vodu, kterou přivedeme k varu. Zde opět nastává jeden ze zlomových bodů k tomu, jak udělat těstoviny. Špagety se musejí vhazovat do vařící vody! Netrpěliví kuchaři by tak měli zpozornět. Špagety vhozené jen do teplé či horké vody se slepí a rozbřednou.

Jak se pozná, že se voda vaří? Z hrnce bude sálat hustá pára a na hladině budou hlasitě poskakovat velké bubliny. Předtím, než se voda dostane do tohoto bodu, je vhodné ji také osolit. Špagety během vaření slanost nasáknou do sebe.

Voda, která se vaří, se pozná podle husté páry a velkých bublin na hladině.
Voda, která se vaří, se pozná podle husté páry a velkých bublin na hladině.

Mnoho lidí při vaření lije do vody také trošku olivového oleje. To je však dle odborníků pouhá fáma. Olivový olej slepení špaget nezabrání a naopak způsobí to, že ke špagetám pak nepřilne omáčka. Slepení špaget je však možné zabránit tím, že se budou špagety v hrnci pravidelně míchat.

Při podávání špaget s omáčkou je dobré nechat si trochu vody ze špaget stranou. Tato voda je vhodnou přísadou do omáček, která ji pomůže naředit, dochutit, a také lépe spojit se samotnými špagetami. Pro ideální přesun špaget z vody do omáčky je dobré použít kuchyňské kleště.

TIP: Pro výběr správného hrnce je možné zavítat na e-shop Tescoma. Tescoma hrnce nabízí i speciální hrnce na špagety.

Špagety po italsku: Spaghetti, spaghettini a spaghettoni

Tvar špaget je všeobecně známý a pro mnoho strávníků naprosto nezaměnitelný. Italové však rozlišují stovky různých druhů těstovin a celá řada z nich je dostupná i v českých supermarketech. Mezi ně patří také spaghettini a spaghettoni, zkrátka špagety po italsku.

Oba dva typy těstovin jsou špagetám velmi podobné a v balení je možné si je poměrně jednoduše splést. Oba druhy patří do kategorie těstovin spaghetti, spaghettini jsou však jejich tenčí variantou. Z toho důvodu se také budou vařit kratší dobu. Spaghettoni jsou naopak tlustší a budou se proto vařit o něco déle.

Pozor také na bucatini, těstoviny, které jsou špagetám také velmi podobné. Ze strany jsou od špaget téměř nerozeznatelné, avšak rozpoznat se dají podle otvoru, který prochází jejich středem. Všechny tyto těstoviny se od sebe mírně liší, a tím se také různí jejich optimální doba vaření.

Pozor – doba vaření se liší nejen napříč těstovinami, avšak i v rámci různých druhů surovin. Následující články nabízejí rady ke správnému vaření různých příloh:

Není nic horšího než rozvařená čočka, slepené kroupy nebo nedovařené brambory. Doba vaření je tak cílem k úspěchu snad u všech surovin.

TIP: Skvělou volbou jsou i špagety s krevetami, recepty jsou velmi rozmanité a lze tak vybírat ze široké škály receptů.

Jak udělat špagety cuketové

Cuketové špagety, cuketové nudle nebo také „zoodles“ jsou populární variací běžných špaget. Jak udělat špagety z cuket? Postup je velmi jednoduchý. Cuketu je vhodné nejprve oloupat, avšak cuketové špagety je možné připravit i se slupkou. Ta navíc obsahuje hodně vlákniny.

Dále je nutné cuketu vhodně nakrájet. Lze použít kuchyňský nůž, mandolínu nebo kuchyňskou škrabku. Cílem je nakrájet cuketu na úzké nudličky. Existuje také speciální škrabka na cuketové špagety, která vytváří spirálky. Pomocí ní lze vytvořit perfektní zoodles.

Při krájení je třeba vyhnout se středu cukety, který obsahuje semena. Tyto špagety by se při vaření rychle rozpadly. Poté už je cuketové špagety možné vhodit do vroucí osolené vody a krátce povařit. Tyto špagety se musí pečlivě hlídat – pokud se začnou rozpadat, je nutné s vařením přestat.

Cuketové špagety, cuketové nudle nebo také "zoodles" jsou populární variací běžných špaget.
Cuketové špagety, cuketové nudle nebo také „zoodles“ jsou populární variací běžných špaget.

Vědět, jak udělat cuketové špagety, se hodí například při hubnutí problematických partií, kam patří zejména hubnutí břicha či hubnutí stehen. Cuketové špagety jsou však vhodné do každého zdravého jídelníčku.

Čím ještě se dá zdravý jídelníček podpořit? Do špaget lze přidat také na vitamíny bohatou vařenou kukuřici. Hodit se mohou recepty na zdravou snídani, recepty na smoothie nebo recepty na zdravou pizzu. Do zdravé verze se dají upravit také recepty na lívance či recepty na palačinky.

Jak udělat omáčku na špagety se špenátem?

Dalším poměrně vyhledávaným receptem jsou špagety se špenátem. Není divu – jedná se o jednoduchý pokrm, který navíc obsahuje zdravou listovou zeleninu. Proč si uvařit špagety se špenátem? Jaké benefity přináší špenát našemu organismu?

  • zlepšuje trávení
  • má detoxikační účinky
  • má protizánětlivé účinky
  • zlepšuje pleť
  • reguluje krevní tlak
  • obsahuje vitamin K
  • obsahuje vitamin A
  • obsahuje magnesium a železo

Špenát je pro lidské tělo velmi prospěšný a zakomponovat jej lze i do pokrmů ze špaget. Tudíž – jak se vaří špagety se špenátem? Nyní už je jasné, jak uvařit špagety samotné. Zbývá se podívat na to, jak do nich vhodně zapojit tuto listovou zeleninu.

Velmi jednoduchým způsobem je špenát podusit a takto jej přidat do špaget spolu s dalšími ingrediencemi, jako jsou osmahnutá rajčátka, olivový olej a parmazán. Tato varianta je chutná a nezabere téměř žádný čas. Je však také možné vytvořit špenátovou omáčku. Jak udělat omáčku na špagety?

Ingredience:

  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek vody ze špaget
  • 450 g baby špenátu
  • strouhaný parmazán
  • sůl a pepř

Postup:

  1. v pánvi zahřejeme olivový olej na středně vysoké teplotě a přidáme česnek nakrájený na plátky. Vaříme do té doby, dokud nezměkne
  2. k česneku přidáme špenát a restujeme, dokud špenát nezměkne. Ochutíme solí a pepřem, odstavíme a necháme mírně vychladnout
  3. směs vložíme do vhodné nádobky, přidáme šálek vody ze špaget a tyčovým mixérem rozmixujeme do požadované konzistence
  4. směs přeneseme zpět do pánve, aby se prohřála. V této fázi omáčku můžeme dochutit nebo více naředit
  5. do omáčky přeneseme špagety kuchyňskými kleštěmi, promícháme a servírujeme s parmazánem

TIP: Jak udělat těstoviny ještě výživnější? Do mixéru je možné přidat různé ořechy, jako jsou např. mandle. Omáčka pak bude více připomínat pesto.

Špenát je pro lidské tělo velmi prospěšný a zakomponovat jej lze i do pokrmů ze špaget.
Špenát je pro lidské tělo velmi prospěšný a zakomponovat jej lze i do pokrmů ze špaget.

Jak správně jíst špagety

Teď už je jasné, jak uvařit těstoviny tak, aby byly připravené opravdu správně a chutně. Pomocí receptů výše je již také jasné, jak udělat špagety zdravě a jednoduše. Ovšem zůstává ještě poslední otázka – jak správně jíst špagety. Vědět, jak se jí špagety, se může hodit zejména pro stolování v restauracích.

Je tak možné předejít různým faux pas spojeným se stolní etiketou. Jak se správně jí špagety? Mnoho Čechů ke konzumaci špaget používá lžíci. Ta ovšem podle etikety při konzumaci těstovin slouží jen jako pomocný nástroj, a proto se do úst nevkládá.

Na lžíci je tedy možné špagety namotat, ty se však do úst vkládají vidličkou. Je však možné jíst špagety po italsku i jen pomocí vidličky, jak to dělají samotní Italové. V takovém případě se vidlička při namotávání těstovin opírá o zaoblení talíře.

Při konzumaci špaget je dobré vědět i to, že se špagety nekrájí a nesrkají. To přijde vhod i pro konzumaci v domácím prostředí u špagetových pokrmů s hutnými tomatovými omáčkami, případně u špaget se smetanou.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang