Bábovka maková – recept

Maková bábovka je lahodná pochoutka z máku, másla, cukru a mouky. Bábovka je nadýchaná a s křupavým povrchem a lahodnou chutí máku. Je to skvělá volba pro koláč ke zvláštní příležitosti nebo jen sladké víkendové pohoštění. Tento recept je snadný na přípravu a určitě se stane oblíbeným v rodině!

Toto sladké pečivo je velmi rozšířené ve střední Evropě. Připravuje se tedy nejen v Česku, ale také na Slovensku, v Polsku, Rakousku anebo na jihu Německa. Ačkoli není jisté, jak a kdy se bábovka na naše území dostala, zmínky o ní se poprvé objevují v 15. století.

Co ale tento poněkud zvláštní výraz vlastně znamená? Vysvětlení existuje hned několik. Jedno tvrdí, že bábovku pečou rády staré ženy, druhé říká, že jim chutná a třetí naznačuje, že odkazuje na pečící formu, jež měla tvar tváře „báby“. Také se ale mohla při porodu předkládat porodním babám. Možná ale není pravdivé ani jedno z těchto tvrzení.

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 8 polévkových lžic másla, pokojové teploty
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku máku
  • 3/4 šálku nízkotučného podmáslí

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou 8palcovou kulatou dortovou formu.
  2. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. V míse elektrického mixéru utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny, asi 3 minuty. Po jednom zašlehejte vejce a poté přidejte vanilku.
  4. Při nízkých otáčkách mixéru pomalu přidávejte suché přísady střídavě s podmáslím, přičemž začněte a skončete suchými přísadami. Vmíchejte mák.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 40 minut, nebo dokud dortová zkoušečka zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá.
  6. Před krájením a podáváním nechte zcela vychladnout. Dobrou chuť!

Bábovka je sice oblíbená především ve střední Evropě, ale můžete se s ní setkat i jinde. Po druhé světové válce se kupříkladu dokonce rozšířila i v Severní Americe.

Na evropském kontinentu existují i pokrmy, které jsou bábovce velmi podobné. Ve Francii je to např. Baba au rhum, tedy sladké pečivo, které se bábovce opravdu dosti podobá, v Itálii zase třeba Panettone.

Na našem území je bábovka oblíbená dlouhodobě. Jednalo se např. o běžně používané sladké pečivo k odpolední kávě za první republiky, a to především v měšťanských rodinách.

Bábovka nemusí být požitkem pouze pro čich a chuť, ale také pro zrak, a to nejen díky atypické formě (viz výše). Pokud např. použijete kakao, může se stát dvoubarevnou. Využitím potravinářských barviv lze navíc dosáhnout ještě zajímavějších výsledků.

Některá města a obce každoročně vyhlašují soutěž o nejlepší bábovku. Jedná se např. o Beroun, Litomyšl anebo Pardubice.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang