Babiččina vánočka – recept

Počet osob:

8

Doba přípravy:

120 minut

Ingredience:

1 kg polohrubé mouky 200 g másla 250 g pískového cukru 84 g kvasnic (tj. 2 kostky) 5 žloutků 1 vejce 140 g sekaných mandlí 140 g rozinek sůl(špetka) citronová kůra z jednoho citronu mléko dle potřeby

Postup:

V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynutý kvásek (trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko (pokud je těsto tuhé). Vypracujem těsto a přidáme rozinky a mandle. Necháme kynou. Pozor kyne docela pomalu! Upletem vánočku a opět necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme.

Aby se vánočka nepřipálila, dáme pod ní buď alobal nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se vánočka nerozjela. Jakmile začne červenat, přetáhneme pečící papír i nahoře přes vánočku. Z uvedeného množství je lepší udělat vánočky dvě – lépe se pečou a jsou menší (z jedné dávky má vánočka 55 cm!).

O receptu Babiččina vánočka 05.08.2011 05.08.2011

 

Babiččina vánočka

Copyright © 2023 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang