Prevence zánětu močového měchýře a močových cest

prevence-zanetu

Zánět močových cest je poměrně běžným onemocněním, kterému se téměř žádná žena během svého života nevyhne. Jedním z rizikových faktorů přenosu této nemoci je i nechráněný sex. Jak zánětům močových cest předcházet?

Příznaky zánětu močových cest

Pokud už jste se se „zánětem močáku“ setkala, příznaky není potřeba dlouho představovat. Jedná se o bolest a nepříjemné pocity, které nejde jen tak zapomenout.

Jedním z nejčastějších příznaků je pálení při močení, které se příliš nedaří a velmi tmavá moč, ve které se občas objeví i krev. Dalším příznakem je bolest v podbřišku, kterou může doprovázet zvýšená teplota.

Pokud zmíněnými příznaky trpíte, nejlepší cesta, jak se zánětu co nejdříve zbavit, je návštěva lékaře.

Jaké jsou ale příčiny zánětu močových cest a jak se mu co nejspolehlivěji vyhnout?

Nejčastější příčiny onemocnění močových cest

Primární příčinou zánětu močových cest je přenos bakterie E. Coli (Escherichia coli) do močových cest. E. Coli je běžná bakterie, která do našeho těla patří, v močovém ústrojí však nemá co dělat. Přitom se do něj může dostat poměrně snadno (nejen) během sexu.

Právě E. Coli působí veškeré nepříjemné příznaky, se kterými se během zánětu potýkáme. Jaké jsou nejčastější příčiny jejího přenosu na tato citlivá místa?

  • Nedostatečná nebo naopak přehnaná hygiena.
  • Nevhodné spodní prádlo – vždy byste měla používat pouze bavlněné kalhotky. Doporučujeme například Elka Underwear.cz, což je český výrobce spodního prádla, který nabízí velmi kvalitní produkty.
  • Nevhodné stravování – například přehnaná konzumace cukru přispívá tvorbě zánětů v těle.
  • Časté zadržování moči, která močové cesty od E. Coli pročišťuje.
  • Nechráněný sex.
  • Špatné návyky na toaletě (utírání se zezadu dopředu).

Prevence onemocnění močových cest

Jak můžete zánětu močového měchýře předcházet? Základem je samozřejmě opatrnost. Například během zmíněné hygieny. Pokud se myjete příliš často, tělo zbavujete nejen těch škodlivých bakterií, ale i těch, které onemocnění naopak předcházejí. Proto byste při umývání intimních míst měla používat pouze vodu nebo prostředky pro intimní hygienu s vhodným pH.

Vhodnou prevencí je také použití kondomu při sexu – zvlášť pokud si ráda dopřáváte s partnerem i hrátky se zadečkem nebo máte více než jednoho sexuálního partnera. Po sexu byste si také měla odskočit na malou, čímž se potenciální škodlivé bakterie z těla vyplaví.

Dobrou prevencí jsou také vhodné doplňky stravy – především ty s obsahem brusinek.

Pokud se se zánětem močových cest potýkáte, rozhodně zvyšte příjem tekutin a dbejte na dostatečný odpočinek i vhodnou dietu.

Projevem zánětu močových cest může být také zavodněný organismus.

Při delších potížích navštivte svého lékaře, který vám předepíše antibiotika, s nimiž se zánětu močových cest spolehlivě a rychle zbavíte.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang