Jak vybavit ložnici

Možná si to ani neuvědomujete, ale ložnice je jedna z místností, kde trávíte nejvíce času během dne. Většina lidí při výbavě domácnosti na ni nedbá a nechává ji až na poslední místo. Ale mělo by to být přesně naopak. Ložnice je místo, kam si chodíte odpočinout, abyste nabrali novou sílu a energii. Ložnice by vás měla uklidňovat a poskytnout vám dostatečný komfort. Co by ve vaší ložnici určitě nemělo chybět?

1, Postele, rošt a matrace

Do ložnice se zpravidla vybírají manželské postele tak, aby uspokojily potřeby obou. V případě, že celková velikost ložnice je menší, můžete sáhnout po atypickém rozměru nebo menší velikosti. Toto dokáže vytvořit větší a vzdušnější prostor v ložnici, ale může vám sebrat na pohodlí. Je důležité zvážit, kolik prostoru kolem sebe potřebujete během spánku. Postele se vyrábí z různých materiálů (obvykle dub nebo buk) a v různých barvách. Velmi oblíbený je masiv, který je odolný nejen vůči poškrábání, ale také vlhkosti či teplotním změnám. Dnes již nemusíte vybírat pouze hnědou barvu, ale můžete zvolit různou povrchovou úpravu, která bude odpovídat vašemu vkusu. 

S výběrem postele souvisí i matrace. Pro kvalitní spánek doporučujeme výběr matrace nepodcenit a před nákupem ji osobně vyzkoušet na prodejnách. Zde vám také vysvětlí rozdíl v materiálu nebo v tuhosti. Zkušené specialisty najdete například na prodejnách firmy ProSpánek.

2, Noční stolky a skříně

Ložnice by měla působit vzdušně a pohodlně. Během noci dýcháte veškeré nečistoty, které se v ložnici nahromadí. Jmenovitě jde například o prach či roztoče. My doporučujeme mít v ložnici pouze minimum nutného nábytku. Určitě by neměly chybět noční stolky, které mohou sloužit pro odložení stolní lampičky nebo drobných věcí, které potřebujete pro usnutí. 

V ložnicích se velmi často nachází také skříně s oblečením. V tomto případě doporučujeme spíše vestavěné skříně s velkou plochou dveří tak, aby jste co nejvíce zamezili prachu a zjednodušili si práci s úklidem. Na některé věci mohou dobře posloužit úložné prostory v rámci postele. Ty můžete koupit ve dvou variantách – jako zásuvky nebo s vyklápěcí ložnou plochou. Výběr byste měli zvážit i s ohledem na prostor v ložnici. Zásuvky bývají vyjížděcí a vyžadují prostor okolo postele. Nicméně výhodou je, že si častokrát můžete zvolit počet zásuvek dle toho, co potřebuje uskladnit. Postele s vyklápěcí ložnou plochou se hodí do menšího prostoru, ale budete muset častěji stlát postel. (zdroj)

Mezi další častý nábytek v ložnicích patří komody nebo toaletní stolky. Ty doporučujeme vybírat spíše nenápadné, ať nenarušují celý prostor. 

3, Osvětlení

V ložnici by mělo být v zásadě jedno hlavní stropní světlo, které bude dobře osvětlovat celou místnost. Trendem jsou nyní bodová světla, která můžete rozmístit po stropě tak, aby osvětlovala každý kout. Velmi oblíbené je také podsvícení postele, které působí velmi decentně. Nezapomenout byste neměli také na lampičky na nočních stolcích nebo nad postelí. To se hodí v případě, že chcete trávit večery čtením v posteli. 

Světlo v ložnici by nemělo být příliš ostré a studené. Ložnice není místo, kde využijete žárovky s bílým světlem. Sáhněte raději po žlutých, která působí tepleji. V ložnici by mělo být přítmí. Tmavé prostory pomáhají vylučovat hormon spánku – melatonin. 

4, Dekorace

Nedílnou součástí jsou dekorace, ať už v podobě koberců, květin, svícnů nebo obrazů. Vše by mělo být decentní a symetricky uspořádané. Neměli byste si zde vystavovat obrazy, které ve vás vyvolají negativní pocity. Vše, včetně ložního povlečení, laťte do podobných barev.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang