Kreativita jako známka úspěšného člověka. Jak ji podpořit?

Na jedné straně analytické typy, na straně druhé tvořivé. Nikde se však nepíše, že lidé nemohou být obojím – že nemohou být jak rozumové, tak kreativní duše. Zpravidla se to pojí, když se podíváme na úspěšné jedince. Protože každý jeden podnikatelský nápad minimálně na začátku pořádnou porci kreativity potřeboval. Pokud máte pocit, že právě tato vlastnost (řekněme úspěšných lidí) vám trochu pokulhává, existují způsoby, jak ji podpořit. 

Kreativita obohacuje život

Ať už chcete nebo nechcete být kreativními jedinci, průzkumy ukazují, že právě kreativita výrazně obohacuje život. Mnozí dospělí si však myslí, že trénovat ji lze jenom u dětí. Ale opak je pravdou. Stejně tak je mýtem, že kreativita se vztahuje jenom k uměleckému nadání. Využívat tento um budete moct i při své běžné práci, jelikož vám může nabídnout jiný pohled na konkrétní problém. Kreativní by tak měli být jak manažeři, tak vedoucí pracovníci i další. 

Mnoho odborníků je toho názoru, že kreativita je sval. Pokud chceme, aby správně fungovala, musíme ji stejně jako svaly trénovat. Stejně jako naše svaly máme kreativitu vrozenou a to, jak ji budeme využívat, používat nebo trénovat je na nás. 

Pokud ji máme konkretizovat či definovat, řekneme, že se jedná o schopnost trénovat se a rozvíjet. Jde ruku v ruce s naší fantazií, respektive se za fantazii ukrývá, stejně tak se ukrývá za našimi nápady, které máme. 

A jelikož nyní víme, jak potřebná je a že ji můžeme trénovat i po překlenutí desátého roku života (a to respektive do konce našich životů), pojďme si říct, jak na to.

Už jste někdy malovali podle čísel?

Naši kreativitu můžeme rozvíjet různě, ovšem v nejlepším případě pomocí kreativních činností, jako je třeba malování. Nemusíte se však nutně upnout ke starým známým vodovkám, ale můžete dát přednost malování podle čísel. Takový obraz malování podle čísel totiž může vypadat daleko profesionálněji, a to i za předpokladu, že umělecké vlohy skutečně nejsou tím, co byste po babičce nebo mamince zdědili.

Princip této volnočasové aktivity je jednoduchý – zkrátka jen vymalujete obraz podle barviček, kdy ke každé barvičce náleží nějaká konkrétní barva. Je tak už na začátku jasně stanovené, že po dokončení vznikne fenomenální dílo, které se nebudete bát umístit jak do obývacího pokoje, tak do ložnice nebo jinam. 

Ať je hudba lék naší kreativity

Nemusí to však být jenom o malování. Kreativitu lze samozřejmě rozvíjet i mnoha jinými způsoby či metodami. A jednou z nich je hudba, kterou mnoho lidí považuje za základ navození příjemné a potřebné nálady. 

Pokud navíc budeme vnímat takzvané hudební nálady, můžeme tím kromě kreativity povzbudit ještě něco – naši celkovou schopnost naslouchat. Hudba nám ostatně pomáhá ponořit se do kýženého flow daleko rychleji a podstatně výrazněji. 

Je to moje linka a žádná jiná

Respektive vyjet ze zajetých kolejí, dalo by se říct. Pokud přestaneme řešit trendy, pokud se rozhodneme neposlouchat ostatní, stane se jedno – budeme donuceni přemýšlet. Pokud totiž vybočíme a vynasnažíme se dělat něco jinak, můžeme také přijít na to, na co bychom jinak nepřišli. 

Bohužel v současné době přicházet na nové nápady, respektive dovolit si myslet a uvažovat je těžké. Jsme pod tíhou sociálních sítí, které nám prakticky neustále dávají nějaké nápady a návody na to, jak co udělat nejlépe. A tím nám neumožňují najít východiska naší vlastní pomocí.

Pohyb nás naplní hormony

A to konkrétně potřebnými hormony, které pro rozvoj a vývoj naší kreativity jednoznačně potřebujeme. Mluvíme především o hormonu štěstí, takzvaném endorfinu, který vyžene z našeho těla hormon stresový. 

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang