Špenátové lasagne – recept

Špenátové lasagne jsou chutnou a výživnou variací klasického italského pokrmu. Tento vegetariánský recept nahrazuje tradiční těstoviny vrstvami lasagní z čerstvých špenátových listů. Špenát dodá lasagním zářivě zelenou barvu a zároveň je obohatí o vitaminy a minerály.

Lasagne se obvykle vrství s krémovou bešamelovou omáčkou, aromatickou rajčatovou omáčkou a velkým množstvím sýra, což je bohaté a syté jídlo. Kombinace smetanové, sýrové a lehce pikantní chuti dělá ze špenátových lasagní hit mezi vegetariány i milovníky masa.

Ingredience:

  • 1 balení nudlí na lasagne
  • 4 šálky čerstvého špenátu nakrájeného na kousky
  • 1 šálek sýra ricotta
  • 1 hrnek nastrouhaného sýra mozzarella
  • 1 šálek nastrouhaného parmezánu
  • 2 šálky rajčatové omáčky
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Uvařte nudle lasagne podle návodu na obalu, poté je slijte a dejte stranou.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou cibuli a smažte, dokud cibule nezprůsvitní.
  3. Do pánve přidejte nasekaný špenát a vařte, dokud nezvadne. V samostatné míse smíchejte sýr ricotta, sýr mozzarella, parmazán, sušenou bazalku, sušené oregano, sůl a pepř.
  4. Zapékací misku vymažte trochou olivového oleje nebo sprejem na pečení. Na dno zapékací misky rozetřete tenkou vrstvu rajčatové omáčky.
  5. Na omáčku položte vrstvu uvařených lasagne nudlí. Na nudle rozprostřete rovnoměrnou vrstvu špenátové směsi. Na špenátovou směs naneste lžíci rajčatové omáčky a rovnoměrně ji rozetřete.
  6. Opakujte vrstvy, dokud nespotřebujete všechny ingredience, a zakončete vrstvou lasagní.
  7. Na lasagne rozetřete zbývající rajčatovou omáčku a posypte je nastrouhanou mozzarellou a parmazánem. Zakryjte zapékací misku alobalem a pečte v předehřáté troubě 25-30 minut.
  8. Odstraňte fólii a pečte dalších 10-15 minut, nebo dokud sýr nebude bublat a nebude zlatavý. Po upečení vyjměte z trouby a před podáváním nechte několik minut vychladnout.

Název lasagna/lasagne je odvozen z řeckého slova “laganon”, což byla první známá forma těstovin. Tehdy se jednalo o vrstvení těchto těstovin pouze s omáčkou.

Dodnes si spousta evropských národů lasagne přivlastňuje. Dle dostupných zdrojů byl recept na první lasagne s mletým masem objeven v britské kuchařce z roku 1390. Ovšem dokonalou chuť a podobu během dekád zdokonalili Italové, kteří dodnes umí připravit ty nejchutnější. Umějí mimo jiné i těstoviny se špenátem a smetanou bez masa.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang