Zařazení:
Hlavní jídla, Zelenina, Těstoviny
Počet osob:
4
Ingredience:
300 g lasagní (asi 16 plátků) 2 lžíce olivového oleje 3-4 stroužky drceného česneku 1 cibule nakrájená najemno 250 ml smetany na šlehání 800 g špenátu (zmrazeného hrubě sekaného nebo čerstvého) špetka strouhaného muškátového oříšku sůl a mletý pepř 1 lžička sušeného oregana 100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra (gouda, čedar, ementál) 100 g bílého jogurtu 50 g strouhaného parmezánu 30 g rozpuštěného másla
200 g mozzarelly nakrájené na plátky
Postup:
Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Na oleji zpěníme česnek a cibuli, zalijeme smetanou, uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme, až smetana zhoustne. Připravíme si špenát a vmícháme ho do smetany. Použijeme-li čerstvý špenát, nejdříve ho omyjeme a spaříme vařící vodou. Necháme okapat a nahrubo nasekáme.
Mražený špenát nerozmrazujeme, ale rozpouštíme ve smetaně na sporáku. Podusíme, osolíme a okořeníme. Nakonec vmícháme strouhaný sýr a jogurt a odstavíme. Zapékací misku vymažeme olejem. Na dno dáme vrstvu uvařených a scezených lasagní, překryjeme třetinou špenátové náplně, posypeme trochou strouhaného parmezánu a střídavě vrstvíme až do vyčerpání všech ingrediencí.
Poslední vrstvu budou tvořit lasagne, které pokapeme trochou rozpuštěného másla a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v předehřáté troubě při 180-200 stupních asi 30-40 minut, až se na povrchu udělá zlatá kůrčička. Po upečení krájíme na porce a podáváme.
O receptu Zapečené lasagne se špenátem 12.09.2010 12.09.2010
Zapečené lasagne se špenátem