Hovězí pečeně s párky – recept

Hovězí pečeně s párky

Hovězí pečeně s párky neboli frankfurtská hovězí pečeně je pokrm, který si většina Čechů spojí s tradiční školní kuchyní, jež mu zkazili pověst. Tento honosný pokrm, jehož příprava není tak složitá a zvládne ji i začátečník, dokáže uchvátit, ohromit, a především potěšit každého gurmána.

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa (nejlépe hovězí zadní)
  • 100 g slanina
  • 1-2 ks párků
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 ks větší cibule
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl a pepř
  • hladká mouka
  • mletá paprika

Postup:

Nejprve je důležitá příprava. Maso očistěte od tuku, omyjte ho a osušte. Poté oloupejte cibuli a česnek, oboje nasekejte najemno. Dále slaninu nakrájejte na kostičky nebo tenké proužky.

Maso prošpikujte kousky párku. Poté ho osolte a přidejte papriku, potřete česnekem a zaprašte moukou. Maso nechte uležet na chladném místě.

V pekáči rozpalte olej a přidejte slaninu. Jakmile začne zlátnout, přidejte i cibuli. Nakonec přidejte maso, které zprudka a ze všech stran orestujte. Dejte pozor, aby se paprika na něm nespálila. Vznikla by pak hořká šťáva.

Maso zalijte horkým vývarem nebo vodou, zakryjte a pečte doměkka v předehřáté troubě. Během pečení maso obracejte a podlévejte. Jakmile je maso upečené, může se podávat. Šťávu je možné dochutit solí a paprikou.

Hovězí pečeně s párky je vhodný pokrm na sváteční obědy, jenž dokáže nahradit falešnou svíčkovou omáčku. S vhodnou přílohou (nejčastěji rýže či knedlíky, někdo sahá i po podmáslovém chlebu) se jedná o jídlo, kterým nepohrdne ani největší odpůrce školní jídelny.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang