Bramborové pusinky – recept

Bramborové pusinky jsou vynikající a snadno připravitelné předkrmy nebo svačinky, které jsou na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané. Tyto malé kulaté kousky se vyrábějí z nastrouhaných brambor a několika jednoduchých ingrediencí, což je chutná pochoutka pro milovníky brambor. Bramborové pusinky lze podávat jako přílohu, svačinu na večírek nebo dokonce jako lehké jídlo. Ať už si je vychutnáte jen tak, nebo s oblíbenou omáčkou, tyto zlatavé pusinky se zaručeně stanou hitem každého setkání.

Ingredience:

  • 4 středně velké brambory, oloupané a uvařené doměkka
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 rozšlehaná vejce
  • rostlinný olej na smažení

Postup:

Uvařené brambory rozmačkejte dohladka. Nechte je několik minut vychladnout.

V míse smíchejte bramborovou kaši, strouhanku, parmazán, petrželku, česnekový prášek, cibulový prášek, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nespojí.

Ze směsi vytvarujte malé placičky nebo kuličky. Můžete je udělat libovolně velké. Každou placičku nebo kuličku namočte do rozšlehaných vajec a dbejte na to, aby byly zcela obalené.

V hluboké pánvi nebo na pánvi na středním ohni rozehřejte rostlinný olej.

Bramborové pusinky opatrně vložte do horkého oleje, aniž byste pánev přeplnili. Pusinky smažte asi 2-3 minuty z každé strany nebo dokud nezískají zlatavou barvu.

Pomocí děrované lžíce nebo kleští vyjměte pusinky z oleje a položte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby z nich odkapal přebytečný olej.

Víte, že…?

Historie bramborových pusinek sahá až do 19. století.

Ve Francii se tento pokrm označoval názvem „Les Pommes Duchesse“, což v překladu znamená „Brambory vévodkyně“. V angličtině se pro bramborové pusinky vžil název Duchess potato.

Předpokládá se, že tyto brambory vytvořil francouzský šéfkuchař, který chtěl připravit jednoduchý, ale chutný pokrm.

Při přípravě těchto pusinek je klíčové použít různé druhy brambor. Brambory se uvaří do měkka, pak se rozmačkají a smíchají s máslem, žloutky a různými bylinkami a kořením. Z této směsi se vytvarují malé pusinky a upečou se dozlatova.

Obvykle se podávají jako příloha k různým druhům masa a zeleniny. Oblíbené jsou také jako hlavní jídlo podávané se smetanovou omáčkou. Brambory Duchess se mohou podávat teplé i studené a lze je snadno ohřát v troubě a připravit tak rychlé a chutné jídlo.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang