Kmínový chléb z domácí pekárny – recept

Kmínový chléb je lahodný a aromatický bochník s přídavkem kmínu. Jeho výrazná chuť a vůně je příjemným zpestřením tradičního receptu na chléb. Pečení tohoto chleba v pohodlí domova vám umožní vychutnat si jeho hřejivou a uklidňující vůni, která naplní vaši kuchyni. K výrobě tohoto lahodného bochníku budete potřebovat několik jednoduchých ingrediencí, jako je mouka, droždí, cukr, sůl, voda, olej a samozřejmě kmín. Výsledkem je lahodný chléb s lehce oříškovou a aromatickou chutí, který je ideální k tomu, abyste si ho vychutnali samotný, potřeli máslem nebo použili jako základ pro sendviče. Ponořme se do receptu a objevme radosti z pečení kmínového chleba!

Ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1 lžíce aktivního sušeného droždí
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 a 1/4 šálku teplé vody (asi 43 °C)
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

V malé misce rozpusťte droždí a cukr v teplé vodě. Nechte je asi 5 minut odstát, dokud nezpění. Ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku, žitnou mouku, kmín a sůl.

Uprostřed suchých ingrediencí udělejte důlek a vlijte do něj směs droždí a olivový olej. Dobře promíchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Těsto hněťte na pomoučeném povrchu asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.

Vložte těsto do vymazané mísy, přikryjte ho čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout asi 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto propíchejte, aby se z něj uvolnil vzduch, a položte ho na pomoučený povrch. Vytvarujte z něj bochník tak, že strany přehnete dovnitř a těsto pevně srolujete. Bochník vložte do vymazané formy na chléb.

Bochník přikryjte utěrkou a nechte ho ještě 30 minut kynout. Předehřejte troubu na 190 °C. Před pečením můžete chléb potřít vejcem (1 rozšlehané vejce smíchané se lžící vody), aby měl lesklou kůrku.

Chléb pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud není zlatohnědý a při poklepání na dno nezní dutě. Vyjměte chléb z trouby a nechte ho několik minut vychladnout na pánvi. Poté jej přeneste na drátěnou mřížku, aby před krájením zcela vychladl.

Věděli jste, že…?

Chléb je jednou z nejstarších potravin, které lidstvo zná, a záznamy o jeho výrobě sahají až do počátků civilizace. Předpokládá se, že chléb pochází z Blízkého východu a poprvé byl vyroben přibližně 10 000 let před naším letopočtem. První známý recept na chléb byl zaznamenán ve starém Egyptě asi před 4 500 lety.

Od té doby byl chléb základem mnoha kultur a vyvíjel se mnoha různými způsoby. Ve starověkém Řecku začali pekaři používat ke kynutí chleba droždí, což vedlo k jeho nadýchanější a lehčí struktuře. Tento nový typ chleba se nazýval „pita“ a byl v regionu oblíbenou potravinou.

Ve středověku se chléb stal základem evropské stravy. Pekaři v tomto období začali experimentovat s různými druhy obilí, včetně pšenice, žita a ječmene, aby mohli vyrábět různé druhy chleba. Začali dokonce používat koření a bylinky, aby dodali chlebu lepší chuť.

V 19. století se výroba chleba značně zprůmyslnila. Pekaři začali používat metody hromadné výroby, aby chléb vyráběli rychle a efektivně. To vedlo ke zvýšení dostupnosti chleba a jeho spotřeby po celém světě.

Domácí chléb je s nějakou dobrou pomazánkou je skvělým tipem, co udělat k večeři.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang