Jak se zbavit negativních myšlenek a negativní energie

negativni-myslenky-2

Denně člověka napadají desítky tisíc myšlenek. Myšlenky o sobě, o druhých lidech, o budoucnosti nebo prostě o světě obecně. Tyto myšlenky jsou pozitivní i negativní. Často se jedná o navyklé a automatické myšlenky, které si člověk ani neuvědomuje. A proto je těžké si jich všimnout. Jak se zbavit negativních myšlenek? A jak se zbavit špatné nálady?

To, jak se člověk cítí, ovlivňuje i jeho myšlení. Když je na dně, má tendenci myslet negativněji. A když je úzkostní, má tendenci se obávat toho nejhoršího. Spirála negativních myšlenek může být důsledkem nadměrného přemýšlení. Jak se zbavit negativní energie?

Negativní myšlenky

Myšlenky, emoce a chování jsou propojeny. To znamená, že myšlenky ovlivňují to, jak se člověk cítí a jak jedná. Negativní myšlenky se v danou chvíli mohou zdát zcela racionální a logické. Proto člověk věří, že jsou pravdivé. Nicméně přítomnost negativní myšlenky ještě neznamená, že je pravdivá.

Proto je důležité negativní myšlenky zpochybňovat. Aby člověk zjistil, zda se zakládají na faktech a realitě, nebo ne. Negativní myšlenky se mohou snadno stupňovat. To, co začíná jako jedna negativní myšlenka, se může nabalit jako sněhová koule. Negativní myšlenky mohou vyvolat pocit smutku a úzkosti.

Mohou se podepsat i na fyzickém zdraví. Proto je důležité naučit se s nimi zacházet. Negativní myšlení může přispívat k vážnějším problémům, jako je deprese, stres a nízké sebevědomí. Klíčem ke změně negativních myšlenek je použít strategie, které tyto myšlenky změní nebo zmírní jejich vliv.

Negativní člověk

Je téměř nemožné zbavit se negativních myšlenek, lidí nebo situací. Lze ale ze svého života vyloučit negativní lidi, kteří se v životě každého člověka jednou za čas objeví. Někteří z těchto lidí jsou největší překážkou, se kterou se lze setkat, a zároveň jednou z těch nejtěžších, které není jednoduché odstranit.

Každý se už alespoň jednou v životě setkal s negativním člověkem. Může to být kolega v práci, někdo z přátel či úplně cizí člověk. I jeden negativní člověk může mít neuvěřitelně špatný vliv na zdraví a úspěch jiného člověka. Některé vědecké výzkumy ukazují, že negativita je nakažlivá podobně jako nachlazení.

Jak se zbavit negativních myšlenek

Negativní myšlenky a negativní mentální postoj může ovlivnit vše, včetně zdraví, kariéry, rodiny a dalších věcí. Negativní myšlení navíc může mít spirálovitý efekt, který přitahuje další negativní myšlení. Naštěstí existuje několik pomůcek a technik, kterými si může člověk pomoct. Jak se zbavit negativních myšlenek?

1. Pět smyslů

Pokud se člověk cítí vystresovaný, pociťuje úzkost nebo se nemůže zbavit negativních myšlenek, měl by se zastavit a soustředit se na svět kolem sebe pomoci svých pěti smyslů. Zrak, čich, chuť, hmat a sluch jsou velkými pomocníky v boji s negativními myšlenkami.

Zároveň jsou to také nástroje, jak se zbavit špatné nálady. Zajímavý film, chutné jídlo, dobrá hudba nebo záliba ve vaření, keramice či jiném koníčku dělají zázraky. Díky tomu, že se smysly člověka soustředí na něco jiného, pozitivního, negativní myšlenky nemají v mysli člověka prostor se objevovat.

2. Šálek čaje

Negativní myšlenky se mohou objevovat z mnoha různých důvodů. Pokud se však soustředí na pocit osamělosti, může člověk získat útěchu tím, že se doslova zahřeje. Vědci v roce 2012 zjistili, že lidi třímající v rukou horký šálek čaje mají blíže k myšlenkám pozitivním než k těm negativním.

S tím souvisí například i sprchování se horkou vodou či horká koupel. Nahrazení fyzického tepla emočním teplem může být podle vědců rychlým řešením, jak se zbavit špatné nálady a negativních myšlenek. Pozor jen ať dlouhodobě nenahrazuje skutečnou lidskou interakci.

negativni-myslenky-4
Teplý šálek čaje zahřeje nejen na těle, ale i na duši.

3. Pohyb a meditace

Negativním myšlenkám lze uniknout také pohybem či meditací. Chce-li se člověk dostat z hlavy, musí uniknout do svého těla. Několik minut vědomé práce s dechem nebo pohybem těla může negativní myšlenkové vzorce narušit.

Několika minutová dechová cvičení, hodina jógy nebo návštěva plaveckého bazénu přivedou člověka na jiné myšlenky, a ještě udělá i něco pro své zdraví. Pro ty, kteří mají rádi spíše něco více dynamického lze doporučit návštěvu tanečních lekcí, jízdu na kole či kolečkových bruslích.

4. Pozitivní společnost

Pokud se člověk nemůže zbavit nepříjemných pocitů, může to souviset s jeho sociálním prostředím. Každý z nás se během dne nachází v různých sociálních skupinách. Je to skupina lidí v práci, ve škole či doma. Sociální skupinou je myšleno společenství, ve kterém člověk žije a pracuje.

Pokud je to možné, je lepší se vyhýbat věčně negativním lidem. Bohužel někteří jedinci, i když si to možná ani sami neuvědomují, šíří kolem sebe negativní energii a negativní myšlenky, kterými ovlivňují jejich okolí. Proto je lepší se těmto lidem raději vyhýbat.

5. Nejlepší přítel

Dobrý přítel nebo někdo, komu člověk důvěřuje může zpochybnit domněnky a zkreslení. Blízký přítel pomocí otázek a argumentů může změnit pohled na negativní myšlenky z černé nebo bílé na odstíny šedé, a tím vytvořit určitou flexibilitu v myšlení.

Tím, že si člověk popovídá o svých negativních myšlenkách s někým, komu důvěřuje, uleví se mu. A taky se pak může stočit konverzace na jiná témata, ne tak negativní. To může pomoci snížit stres, cítit se méně úzkostně a posunout se od deprese k pozitivním myšlenkám.

Jak se zbavit negativní energie

Negativní energie může mít obrovský psychický a emocionální dopad. Může člověku zničit den nebo týden. Může znepříjemnit jinak příjemný zážitek. Naštěstí existuje celá řada kroků, které lze podniknout k eliminaci negativní energie.

Stačí být pozitivní, otevřený a vynaložit určité úsilí na to, aby se člověk zbavil negativity ve prospěch pozitivní energie a pozitivního pohledu. Negativní energii je potřeba eliminovat a potenciálně špatnou náladu změnit v pozitivní. Jak se zbavit negativní energie?

Způsobů, jak se zbavit negativní energie je hned několik. Mezi ty nejúčinnější patří:

  • cvičení
  • poslech hudby
  • meditace
  • koupel
  • zpívání si
  • pobyt v přírodě

Špatná nálada

Každý člověk zažívá chvíle, kdy se zdá, že se pod ním hýbe půda. Něco vybublá na povrch, ať už je to vztek, rozmrzelost, smutek, záchvat breku, frustrace, urážka nebo bolest, a dobrá nálada potemní jako bouřkový mrak táhnoucí se nad oblohou.

Emoce, které se v člověku objeví, si sice nemůže vybrat, ale co může ovlivnit, je to, jak na ně reaguje. Špatná nálada je totiž jenom dočasný emoční stav, který se projevuje tísnivě nebo negativně. Jak se zbavit špatné nálady?

negativni-myslenky-3
Špatná nálada umí pokazit celý den či týden.

Jak se zbavit špatné nálady

Nedostatek spánku, hádky s partnerem či problémy v práci. To je jenom krátký výčet důvodů, které způsobují špatnou náladu. Všichni zapomínají brát v úvahu, že tyto stresující pocity mají škodlivé účinky jak na duši, tak na tělo.

Nejenže stres snižuje sexuální apetit, ale mezi nejčastější účinky patří časté bolesti hlavy, nespavost, rozmrzelost a snížená produktivita. Jak se zbavit negativních myšlenek a negativní energie? Jak se zbavit špatné nálady?

1. Čerstvý vzduch

Pobyt venku je dokonalým resetovacím tlačítkem a je vědecky prokázáno, že spojení s přírodou zlepšuje zdraví, štěstí a sebevědomí, snižuje frustraci a přibližuje se meditativním stavům s mnohem menším úsilím. A právě proto je procházka na čerstvém vzduchu ideální ke zlepšení nálady.

Člověku se rozproudí krev, nadýchá se čerstvého vzduchu, pročistí si hlavu. Změna prostředí je velmi snadným způsobem, jak se zbavit špatné nálady. Čas strávený venku v přírodě pomáhá snižovat také hladinu stresu.

2. Smích

Opravdu, je něco lepšího než se zasmát? Ať už se člověk usmívá skutečně, nebo falešně, úsměv vyvolává v mozku uvolňování endorfinů, přirozených chemických látek, které zmírňují stres a navozují dobrý pocit. Smích pomáhá uvolnit nahromaděné emoce.

V dnešní době je na internetu k dispozici velké množství vtipných komediálních videí, při kterých se člověk může zasmát. Také si lze přečíst nějakou vtipnou knihu nebo si pustit nějakou komedii. Ne nadarmo se říká, že smích je lék.

3. Vděčnost

Uvíznutí v dopravní zácpě, hádka s partnerem či šéfem může velmi rychle způsobit špatnou náladu. V ten daný moment je dobré si vzpomenout na něco, za co je člověk vděčný. Je dobré si uvědomit, jaké má člověk štěstí. A je potřeba si to připomínat.

Vděčnost je úžasný nástroj. Možná to zní jako samozřejmost, ale pokud se člověk na chvilku zastaví a vyjmenuje si alespoň 5 věcí, za které je vděčný, pomůže mu to zbavit se špatné nálady. Je důležité nezapomínat, že vždy existuje někdo, kdo to má těžší.

Pozitivní myšlení

Je sklenice poloprázdná nebo poloplná? Odpověď na tuto otázku odráží pohled na život, postoj k sobě samému a to, zda je člověk optimista nebo pesimista. Některé studie totiž ukazují, že osobnostní rysy, jako je optimismus a pesimismus, mohou ovlivnit mnoho oblastí zdraví a pohody.

Pozitivní myšlení, které obvykle provází optimismus, je klíčovou součástí účinného zvládání stresu. A účinné zvládání stresu je spojeno s mnoha zdravotními přínosy. Pozitivní myšlení neboli optimistický přístup je zaměřování se na to dobré v každé situaci.

Může mít velký vliv na fyzické i duševní zdraví. Neznamená to, že má člověk ignorovat realitu či zlehčovat problémy. Znamená to pouze, že k dobrým i špatným životním situacím by měl každý přistupovat s očekáváním, že vše dobře dopadne.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang