Rizoto z olihní – recept

Chobotnicové rizoto je lahodný italský pokrm, který se obvykle podává se zeleninou nebo salátem. Může se podávat jako hlavní jídlo nebo jako příloha. Je to oblíbený pokrm v italských restauracích a často se objevuje na jídelních lístcích po celém světě.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky rýže Arborio
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 4 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 2/3 šálku mraženého hrášku
  • 200 g olihní, očištěných a nakrájených na kolečka
  • 1/2 šálku parmezánu, nastrouhaného
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte rýži Arborio a za stálého míchání vařte jednu minutu. Přidejte bílé víno a vařte, dokud se tekutina nevstřebá, asi 5 minut.

Přidávejte kuřecí vývar po jednom šálku, neustále míchejte a nechte tekutinu vstřebat, než přidáte další šálek. Když je rýže téměř uvařená, přidejte hrášek a olihně a vařte dalších 5 minut. Odstavte z ohně a vmíchejte parmazán. Podle chuti osolte a opepřete.

A pro ty co nemají rádi mořské plody je tu recept na italské kuřecí rizoto.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang