Rizoto s žampiony a sušenými hřiby – recept

Rizoto se žampiony a sušenými hřiby je výborná rychlá večeře. Kombinace hub dodává krémovému rizotu příjemnou hloubku chuti a je to skvělý způsob, jak klasickému jídlu dodat trochu výživy navíc.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 hrnek rýže Arborio
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 4 hrnky zeleninového nebo kuřecího vývaru, ohřátého
  • 1/2 hrnku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 110 gramů čerstvých žampionů nakrájených na plátky
  • 60 gramů sušených hřibů, rozpuštěných v 1/2 hrnku teplé vody
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • nasekaná čerstvá petrželka, na ozdobu

Postup:

Ve velkém hrnci na mírném ohni rozehřejeme olivový olej a máslo. Přidáme cibuli a česnek a smažíme je do změknutí, asi 3 minuty. Přidáme rýži Arborio a promícháme ji. Přilijeme víno a za stálého míchání vaříme, dokud se nevstřebá.

Začneme přidávat horký vývar po 1/2 hrnku, neustále mícháme a necháme každý přídavek vstřebat, než přidáme další.

Přidáme čerstvé a rekonstituované houby a za stálého míchání vaříme, dokud rýže nezměkne a nezíská krémovou konzistenci, asi 20 minut. Přidáme parmazán a promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.

Ačkoliv houby nejsou oblíbenou ingrediencí, hlavně u dětí, tak se z nich dají vytvořit naprosto výborné večeře, obědy a dokonce i lehké svačinky. Jeden z takových lehkých a rychlých receptů je na houbové placičky, které se dají jíst i za studena.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang