Řecké tzatziky – recept

Doba přípravy:

15 minut

Ingredience:

3 velké salátové okurky 500 g bílého jogurtu 3 stroužky česněku 1 lžička najemno nakrájeného kopru 1 lžíce olivového oleje čerstvě mletý pepř

sůl

Postup:

Pokud chceme opravdu dobré tzatziky, musíme s přípravou začít již den před konzumací. Nejdříve totiž musíme jogurt zbavit přebytečné vody. Uděláme to tak, že do sítka rozprostřeme jemné plátno s hustou tkaninou a na plátno dáme jogurt. Jogurt takto necháme v chladničce do druhého dne, aby pustil vodu a my měli hustý základ tzatziky.

Druhý den nastrouháme na hrubém struhadle okurky, dáme je do plátna a přes plátno z nastrouhaných okurek vymačkáme maximum vody, která vymačkat půjde. Okurky totiž obsahují hodně vody a bez vymačkání pustí v tzatziky vodu a omáčka bude vodnatá.

Vyždímané strouhané okurky dáme do misky spolu s jogurtem zbaveným vody. Kopr nasekáme najemno a česnek prolisujeme, ideálně utřeme nožem na jemnou kaši. Obojí přidáme k jogurtu s okurkami a zalijeme lžící olivového oleje. Tzatziky okořeníme čerstvě umletým pepřem, osolíme a důkladně promícháme.

Hotové tzatziky podáváme dobře vychlazené k pečenému, či grilovanému masnu nebo zeleninovému salátu. Řecké tzatziky je velmi lehké a osvěžující, narozdíl od nejrůznějších majonézových dresingů.

O receptu Řecké tzatziky 20.08.2011 20.08.2011

697x, uvařeno: 2x

pína

 

Řecké tzatziky

Copyright © 2023 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang