Řecké tzatziky – recept

Tzatziky jsou řecký předkrm z pasírovaného jogurtu, okurek, olivového oleje, česneku a kopru. Obvykle se podává jako dip nebo omáčka k pita chlebu, gyrosu, souvlaki a dalším středomořským pokrmům. Je také oblíbenou zálivkou na saláty a může se používat jako marináda na grilované maso.

Ingredience:

  • 2 šálky obyčejného řeckého jogurtu
  • 2 střední okurky, oloupané
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce bílého octa
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 2 lžíce nasekané čerstvé máty
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

Nastrouhejte okurky do velké mísy. Přidejte řecký jogurt, česnek, olivový olej, citronovou šťávu, ocet, kopr, mátu, sůl a pepř. Promíchejte, dokud se nespojí. Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.

Přendejte do vzduchotěsné nádoby a před podáváním nechte alespoň hodinu v lednici. Skvěle se hodí ke gyrosu z vepřového nebo cizrnového falafelu.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang