Gyros z vepřového s tzatziki – recept

Kombinaci šťavnatého vepřového masa a krémové omáčky tzatziki si zamiluje zkrátka každý. Navíc je to skvělý způsob, jak obměnit typický recept na gyros. Tzatziki jsou nedílnou součástí tohoto pokrmu, a to nehledě na to, zda se gyros podává na talíři volně nebo ve chlebu.

Ingredience na vepřový gyros:

  • 1 balení vykostěného vepřového plecka nakrájeného na silné proužky
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Ingredience na omáčku tzatziki:

  • 1 kelímek obyčejného řeckého jogurtu
  • 1 okurka zbavená semínek a nastrouhaná
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte vepřové maso, olivový olej, česnek, oregano, tymián, kmín a papriku. Podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte, aby se maso spojilo.

Vepřové maso položte na velký plech a pečte 25 minut nebo dokud není propečené.

Mezitím připravte omáčku tzatziki. Ve středně velké míse smíchejte jogurt, okurku, česnek, olivový olej, citronovou šťávu a kopr. Podle chuti osolte a opepřete.

Gyros sestavíte tak, že na teplý pita chléb položíte uvařené vepřové maso a zalijete ho omáčkou tzatziki. Lze k tomu přidat i salát z červené řepy a čínského zelí. Ihned podávejte.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang