Králík se žampiony – recept

Králík s houbami je klasické francouzské jídlo, které kombinuje křehké králičí maso se zemitými houbami. Obvykle se podává se smetanovou omáčkou z bílého vína, ale v různých variantách může obsahovat i další přísady, jako je zelenina, bylinky a slanina. Králík s houbami je skvělou volbou pro slavnostní večeři nebo nedělní rodinný oběd.

Ingredience:

  • 1 králík nakrájený na kousky
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 velké cibule, nakrájené na kousky
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1/4 šálku bílého vína
  • 1/4 šálku kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Olivový olej rozehřejte ve velké pánvi na středním plamenu. Přidejte kousky králíka a asi 8 minut je ze všech stran opékejte. Přidejte cibuli a česnek a vařte do změknutí, asi 5 minut. Přidejte houby a vařte dalších 5 minut.

Vmíchejte rajčatový protlak, bílé víno, kuřecí vývar, bobkový list a tymián. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte 45 minut, nebo dokud není králík uvařený a měkký.

Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte horké na vařených těstovinách nebo rýži. Lze si také připravit králíka s domácí nádivkou nebo pikantního králíka.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang