Kaviárová vejce v šunce – recept

Kaviárové vejce v šunce je lahodný recept, který je plný chutí! Kombinuje dvě klasické ingredience – šunku a kaviár – a vytváří tak jedinečné a lahodné jídlo. Slané a pikantní tóny šunky se dokonale snoubí s jemnou strukturou a nepopiratelnou chutí kaviáru. Tento pokrm může být skvělým doplňkem jakéhokoli jídla, ať už jako předkrm, nebo hlavní jídlo. Vychutnejte si tento požitkářský recept jako součást příští večeře.

Z pohledu moderní výživy je kaviár potravinou, která nás zajímá. Rybí jikry obsahují všechny nutné látky pro budoucí rybí zárodek. A ty prospívají i lidskému organismu. Seznam obsažených látek je tak obšírný a rozmanitý, že se nevyskytuje v žádném uměle vyrobeném potravinovém doplňku. Krom toho, že lidský organismus preventivně regeneruje, podle odborníků pomáhá i při zdravotních potížích: zabraňuje vzniku trombóz, protože rozpouští krevní sraženiny, napomáhá snížení krevního tlaku, snižuje „špatný“ cholesterol, má protizánětlivé účinky.

Ingredience:

  • 4 oloupaná vejce uvařená natvrdo
  • 4 plátky vařené šunky
  • 2-3 polévkové lžíce kaviáru nebo tolik, aby pokryly povrch vajec
  • 2 lžíce mleté pažitky
  • špetka soli nebo podle chuti
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 špetky mletého černého pepře

Postup:

  1. Vejce podélně rozkrojte napůl a opatrně vyjměte žloutky. Bílky dejte stranou.
  2. Žloutky rozmačkejte v malé misce a spojte je s majonézou do krémové konzistence.
  3. Na talíř položte plátek šunky a na něj položte bílky řeznou stranou nahoru.
  4. Na každý bílek dejte lžíci žloutkové směsi a rovnoměrně ji rozetřete.
  5. Žloutkovou směs posypeme kaviárem.
  6. Každé vejce posypte pažitkou, špetkou soli a posypte černým pepřem.
  7. Podávejte vychlazené. Dobrou chuť!

Kaviár můžete přimíchat i do žloutkové směsi pro bohatší kaviárovou chuť.

Věděli jste, že…?

Kaviár označovaný jako pravý se vyrábí ze tří druhů jeseterovitých ryb – vyzy velké, jesetera ruského a jesetera hvězdnatého. Jeho cena závisí na vzhledu konkrétního zrnka jikry. Nejlepší kaviár má stříbrnočernou až šedohnědou barvu a jemně se leskne, jeho chuť je čistá a jemná. Některé druhy mohou mít výraznější aroma.

Nedostupnost a vysoká cena pravého kaviáru vede k produkci tzv. nepravého kaviáru z jiných druhů ryb. Nejrozšířenější a nejoblíbenější alternativou je červený kaviár z jiker lososovitých ryb. Nejznámějšími druhy jsou losos čavyča, kisuč, gorbuša, keta a nerka. Jejich jikry jsou různě velké a liší se i v intenzitě barvy a v chuťových vlastnostech.

Mezi kvalitní a ceněné produkty z kategorie nepravého kaviáru patří také jikry z různých druhů pstruhovitých ryb. Vzhled jiker je velmi podobný kaviáru z lososa – obvykle má červenou barvu, existují však i světlejší varianty zbarvené dožluta. Stejně jako u jiných druhů kaviáru jsou za nejchutnější považovány výrobky s obsahem soli pod 5 %.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang