Nejlepší recepty na krevety – česnekové, smažené, s těstovinami a další

Stále oblíbenějšími k jídlu jsou mořské plody, a především krevety, které lze připravit na mnoho způsobů. Svým druhem se krevety řadí mezi korýše a je a existuje několik tisíc druhů krevet. Krevety mají stejně jako jiné mořské plody svoji specifickou chuť, ovšem jsou velmi lahodné, zdravé a velmi snadné na přípravu. Jaký je však ten nejlahodnější recept na krevety? A jak se liší příprava krevet mražených? Sousloví „mražené krevety recept“ je totiž často vyhledávaným pojmem na internetu.

Receptů na krevety je mnoho, ať už se jedná o krevety s rýží, krevety se špagetami nebo i krevety na česneku či pravý krevetový koktejl. Samotná příprava krevet je velmi rychlá a jednoduchá, i z toho důvodu jsou recepty s krevetami velmi oblíbenými. Fráze „mražené krevety recept“ tedy nabízí širokou škálu možností přípravy.

Nejdůležitější informace:

Krevety se hodí do mnoha pokrmů, od jednoduchých těstovin až po sofistikovaná rizota.

Krevety s rýží: Krémové rizoto s krevetami, šafránové rizoto s krevetami, biryani s krevetami.

Krevety s těstovinami: Špagety s krevetami, linguine s krevetami, cuketové nudle s krevetami.

Ostatní: Krevety na česneku, grilované krevety, krevety na víně, koktejlové krevety.

Rozpoznání čerstvosti: Čerstvé krevety jsou šedé, předvařené růžovo-oranžové.

Párování chutí: Krevety se výborně kombinují s česnekem, chilli, bylinkami, citrónem, bílým vínem a různými druhy rýže a těstovin.

Jak uvařit krevety

Jak uvařit krevety? Příprava krevet je buď s loupanými krevetami, což je nezbytné pro jejich další přípravu třeba do těstovin nebo polévek, nebo neloupané krevety, které si zanechávají svou šťavnatost. Lze použít i předvařené krevety nebo mražené krevety.

Krevety se velmi snadno a během pouhých pár minut připraví na pánvi, nebo v uvaří v hrnci spolu s ostatními ingrediencemi dle zvoleného receptu.

Jak připravit mražené krevety – recept

Recept na mražené krevety je jednoduchý. Recept s rozmražením zpravidla počítá a na chuti krevet se zmražení nijak neprojeví. Nikdo se tudíž nemusí obávat, jak připravit mražené krevety. Postup je stejný jako u čerstvých krevet, až na rozmrazení.

Jak rychle rozmrazit zmražené krevety? Stačí je vložit do velké mísy a zalít studenou vodou. Každých přibližně 5 minut krevety promíchat, dokud se nerozmrazí (obvykle celkem asi 10-20 minut v závislosti na velikosti).

Krevety jsou rozpoznatelné na dva způsoby. Ty, které jsou šedé, jsou čerstvé a ty, které jsou růžovo-oranžové, jsou krevety předvařené. Recept může být zhotoven z čerstvých i předvařených. Z toho tedy vyplývá, že hotové krevety na pánvi nebo na grilu lze rozpoznat podle toho, že zrůžoví.

Krevety jsou také vhodnou volbou, když člověk neví, co uvařit k večeři. Recepty na krevety mohou být i dobrou volbou k tomu, co jíst při hubnutí břicha.

TIP: Pro výběr hrnců či pánví na vaření krevet je možné vybírat z nabídky Tescoma, která disponuje kvalitním kuchyňským náčiním.

Příprava krevet a recepty – krevety s rýží

U receptů na krevety s rýží se nejvíce vyskytují různé druhy rizot, které jsou v případě receptů s krevetami tou nejlepší volbou. Rýži lze udělat pouze s krevetami nebo i se zeleninou, případně na nějaký exotický způsob.

1. Krémové rizoto a krevety na pánvi

Suroviny:

  • rostlinný olej
  • 1 ks cibule
  • 4 ks mladého pórku
  • 250 g rýže
  • 900 ml vývaru
  • 400 g tygřích krevet
  • 115 g hrášku
  • 40 g nastrouhaného parmezánu

Postup:

Do pánve se nalije trochu oleje, přidá se cibule a pórek a vše společně se restuje na střední teplotě, dokud nezesklovatí, nicméně nesmí začít hnědnout. Poté se přidává rýže a vaří se zhruba 3 minuty za stálého míchání, aby se všechna rýže obalila a začala „prosvítat“.

Na takto připravenou rýži dále stačí nalít sběračku vývaru, zamíchat a zvýšit teplotu ohřevu, aby rýže jemně probublávala. Tímto způsobem se pokračuje, dokud nebude rýže skoro měkká, avšak pevnější na skus. Do rýže se následně přidají tygří krevety a hrášek, vše se promíchá a vaří dalších 5 minut, dokud se krevety neuvaří, což znamená, že musejí být jasně růžové.

Rizoto by mělo mít stále krémovou konzistenci, takže v případě potřeby lze přilít ještě trochu vývaru. Až je rizoto hotové, je důležité vmíchat parmezán a ihned podávat.

Krémové rizoto je skvělým receptem krevet s rýží.

2. Šafránové rizoto s krevetami na másle

Suroviny:

  • 160-180 g rýže arborio
  • 8 ks krevet střední velikosti
  • 40 g másla
  • pár nitek šafránu
  • 1 ks šalotky
  • 2-3 lžíce mascarpone
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 500 ml vývaru (nejlépe rybího)
  • sůl
  • granátové jablko

Postup:

V kastrolu se rozpustí 20 g másla a na něm se orestuje najemno nakrájená šalotka. Dvě krevety se očistí a nakrájí zhruba na 3-4 kousky a přidávají se k šalotce spolu s celými krevetami, které se po cca 3 minutách dají bokem. Dále se přidává rýže, promíchá se a po chvíli se zalije bílým vínem.

Když je víno odvařené, přidává do rýže postupně vývar a postupuje se dle návodu na přípravu rýže. Nakonec je důležité přidat šafrán. Když je rizoto hotové, vmíchává se zbytek másla a 2-3 lžíce mascarpone a dochutit solí. Na talíři se pak hotové rizoto dozdobí celými krevetami a zrnky z granátového jablka.

Šafránové rizoto podáváme s celými krevetami a s bílým vínem.

3. Biryani a tygří krevety

Suroviny:

  • 500 g basmati rýže
  • 500 g tygřích krevet
  • 50 g bílého jogurtu
  • 150 g cibule
  • 50 g rajčat
  • 100 g zázvorovo-česnekové pasty
  • 5 g mletého římského kmínu
  • 5 g mletého koriandru
  • 5 g mleté kurkumy
  • 5 g chilli
  • 1 špetka šafránu
  • 5 g černého kardamomu
  • 10 g čerstvé máty
  • 10 g čerstvého koriandru
  • 5 ml citronové šťávy
  • 100 g másla
  • sůl

Postup:

Nadrobno nakrájená cibule a očištěné tygří krevety se smíchají. V misce zvlášť spojit všechno koření. Do osolené vody v hrnci vsypat část koření a k tomu přidat propláchnutou rýži, kterou uvařit téměř doměkka. V pánvi se rozehřeje část másla a orestuje se na něm cibule, kdy část orestované cibule se dá bokem na ozdobení hotového pokrmu.

K cibuli na pánev přidat česnekovo-zázvorovou pastu a zbylé koření, poté tygří krevety, které je nutné zprudka orestovat. Vmíchat jogurt a zbylé máslo. Následně se v hluboké pánvi navrství rýže a krevetová směs. Na poslední vrstvu přidat nasekanou mátu, koriandr a nakonec zakápnout citronovou šťávou, zakrýt alobalem a vařit ještě cca 10-12 minut, aby se propojily všechny chutě. Nakonec je nutné pokrm promíchat a ihned podávat.

Biryani s krevetami je skvělým lehkým a zajímavým receptem krevet s rýží.

Recepty – krevety s česnekem

Česnek je považován jedním z největších darů, který spadá do přírodní medicíny. Disponuje silnými antibakteriálními, protiplísňovými a také antivirovými účinky. Česnek je rovněž považován za velmi účinný imunitní stimulant. V pokrmech je užívaný hojně, a to především díky své výrazné chuti. Jak udělat krevety s česnekem?

1. Tygří krevety na česneku s chilli

Suroviny:

  • 1,25 kg tygřích krevet bez hlaviček
  • 100 g česneku
  • 2 kusy menších a čerstvých červených chilli papriček
  • 25 g čerstvé bazalky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Krevety je nutné podélně rozkrojit a zhruba 2 minuty grilovat, nejprve z masité strany. Na pánev s olivovým olejem se vhodí nakrájený česnek na kolečka a po minutě přidá nakrájené chilli papričky na tenké plátky. Následně se přidá bazalka a nechá se další minutu povařit. Grilované krevety se servírují polité výpekem a s grilovanou zeleninou nebo salátem.

Tygří krevety s chilli a česnekem jsou vhodným receptem krevet s česnekem k večeři.

TIP: Česnek má charakteristické aroma a jeho využití v kuchyni je široké. Velmi oblíbená je například česneková polévka.

2. Grilované krevety s česnekem a zázvorem

Suroviny:

  • 10 ks velkých tygřích krevet
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 3 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1/2 citronu

Omáčka:

  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1/2 chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší hrst čerstvého koriandru

Postup:

Krevety je potřeba omýt a osušit. Do větší misky se vlije olej, prolisuje se do něj česnek a poté se do něj strouhá také zázvor a citronová kůra najemno. Poté promíchat s citronovou šťávou. Následně se přidávají krevety, promíchají se s marinádou a nechají se hodinu odležet.

Krevety se grilují cca 5 minut z každé strany a poté je potřeba je položit na plech vyložený pečícím papírem. Plech poté dát na 8 10 minut do trouby rozehřáté na 200 stupňů, dokud nejsou krevety růžové. Avšak nesmí se vysušit.

Příprava omáčky – do misky se vymačká šťáva z citronu a do ní najemno nasekaný zázvor a chilli paprička. Poté se prolisovaný česnek a najemno nasekaný korinadr promíchá. Upečené krevety se polévají připravenou omáčkou a ihned servíruje.

Grilované krevety s česnekem a koriandrem jsou vhodným receptem krevet s česnekem pro jakoukoliv party.

3. Krevety na medu s česnekem

Suroviny:

  • 500 g krevet
  • 1 lžička prolisovaného česneku
  • 1/2 lžičky prolisovaného zázvoru
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky

Postup:

V míse smíchat ingredience na omáčku – česnek, zázvor, med a sójovou omáčku, kdy množství omáčky je nutné rozdělit na polovinu. V jedné části omáčky se marinují zhruba 15 – 20 minut umyté a oloupané krevety.

Po marinování šup s krevetami na rozpálenou pánev a restovat na trošce oleje dozlatova. Po vyjmutí se krevety podávájí s druhou polovinou omáčky.

Krevety na medu s česnekem jsou výborné i pro letní grilování či letní party.

Krevety se špagetami / krevety s těstovinami

Nejlepšími recepty na krevety jsou krevety s těstovinami, a to především krevety se špagetami, které jsou zároveň i těmi nejoblíbenějšími. Krevety s těstovinami nejenže neurazí, nýbrž nadchnou.

Když je řeč o špagetách, nemusí se jednat pouze o ty těstovinové, avšak mohou to být třeba i cuketové nudle s krevetami. Recept na ně se od těch těstovinových nijak neliší.

1. Špagety s krevetami a citronem

Suroviny:

  • 1 ks střední cukety
  • 60 g parmazánu
  • 1/2 citronové kůry
  • 100 ml 33 % smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 250 g špaget
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g vyloupaných krevet
  • 1 ks menší chilli papričky
  • 1 hrst nasekané petržele
  • sůl, pepř

Postup:

Jaké jsou krevety s těstovinami? Recept je jednoduchý. Cuketu nastrouhat nahrubo a zlehka osolit. Následně ji promíchat, aby pustila vodu, což může trvat až 10 minut. Do misky nastrouhat parmazán, promíchat jej s citronovou kůrou a smetanou, poté přidat žloutky a vše pořádně prošlehat. Z cukety je nutné scedit přebytečnou vodu.

TIP: Jak dlouho se vaří špagety? Špagety se uvaří ve vroucí, osolené vodě, dle návodu a druhu těstovin, většinou 10-12 minut.

V pánvi na rozehřátém oleji opéct krevety dorůžova a přidat nadrobno nakrájenou chilli papričku bez semínek a restovat zhruba minutu. Poté vložit cuketu a dále restovat zhruba 2 minuty. Pánev odstavit.

Do pánve vsypat uvařené špagety, které se nechají cca 2 minuty zchladnout a poté vlít žloutkovou směs a pokrm promíchat. Na závěr špagety posypat petrželkou, osolit, opepřit a podávat.

Špagety s krevetami jsou skvělou volbou pro lehčí oběd či večeři.

2. Linguine těstoviny s krevetami – recept

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • 1/2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 2,5 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 200 g krevet
  • 200 g těstovin linguine
  • 8 ks cherry rajčat
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 g rukoly

Postup:

Těstoviny a krevety – recept na pánvi: Oloupat šalotku a nakrájet ji nadrobno. Pozvolna se restuje na olivovém oleji na pánvi, dokud nezprůhlední. Česnek oloupat a nasekat nadrobno, zázvor oloupat a nastrouhat a obojí se vhodí do pánve k šalotce, pozvolna smažit zhruba 5 minut, poté přisypat kurkumu a minutu restovat.

Teplota se mírně zvýší a vhodí se do pánve krevety, promíchat a restovat 4 až 8 minut. Ve vroucí osolené vodě se uvaří těstoviny dle návodu, poté se slijí, trochu vody se odloží bokem do misky a těstoviny zakápnou olivovým olejem.

Jakmile krevety zrůžoví, vmíchá se jogurt a vodu z těstovin a je potřeba je povařit ještě zhruba 4 minuty. Následně je potřeba osolit, opepřit, vmíchat těstoviny, rukolu a přepulená cherry rajčátka.

Linguine jsou specifický druh špaget, které jsou ploché a v kombinace s krevetami jsou nejlepším receptem na krevety.

3. Cuketové nudle s krevetami – recept

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 500 g vyloupaných krevet
  • 3 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
  • 1/2 drcené chilli papričky
  • 60 ml kuřecího vývaru
  • šťáva z jednoho citronu a na nudličky nakrájená citronová kůra
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nakrájené petržele
  • 4 ks středně velkých cuket
  • sůl, pepř

Postup:

Ve velké pánvi na rozehřátém másle se osmaží krevety spolu s česnekem a chilli papričkou, dokud krevety nezrůžoví, což trvá zhruba 3 minuty. Poté je nutné vmíchat vývar, citronovou šťávu a cuketové špagety a dle chuti osolit a opepřit.

Na mírném plameni je potřeba ještě promíchávat a prohřívat ještě zhruba 2 minuty. Ideální je podávat posypané parmazánem, petrželkou a nudličkami z citronu.

Na cuketové špagety s krevetami lze použít i tygří krevety, recept má stejný postup a krevety budou v pokrmu větší.

TIP: Cuketové špagety jsou dobrou volbou i pro sportovce a pro přípravu sportovního jídelníčku.

Další možné recepty s krevetami

Nejlepšími recepty na krevety mohou být například i krevety na víně, koktejlové krevety či recepty na smažené krevety, recepty na másle a mnoho dalšího. Krevety lze upravit dle momentální chuti a také dle toho, co má zrovna člověk doma v lednici, protože krevety jsou výbornou ingrediencí, ať už se smíchají téměř s čímkoliv. Kdo má např. chuť na asijské chutě, může zkusit krevety využít k přípravě čínského krevetového Kung Pao.

TIP: V případě, že si někdo chce zpříjemnit letní grilování recepty na krevety, nabízí se možnost podávat je se zeleninou, lze ugrilovat i kukuřici. Jak uvařit kukuřici a jak dlouho?

1. Smažené krevety – recept s citronovou trávou

Suroviny:

  • 2 stonky citronové trávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 300 g středně velkých loupaných krevet
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 kafírové listy
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce oleje

Postup:

Do větší mísy se vloží nadrobno nakrájená citronová tráva, česnek a chilli paprička. Poté se přidají krevety, rybí a sójová omáčka a na tenké plátky nakrájené kafírové listy. Vše se následně promíchá a nechá 20 minut marinovat.

Na rozpálenou pánev se nasype cukr, dokud nezkaramelizuje, poté se zalije 2 lžícemi vody, promíchá a slije do misky. V čisté pánvi na rozpálený olej se vsypou krevety i s kořením a restují, dokud krevety nezrůžoví. Poté se přidává karamel, důkladně promíchá a opeká zhruba minutu, aby se chutě propojily. Tento pokrm se podává ihned.

Receptů na smažené krevety je nepřeberné množství a lze tak vybírat dle momentálních chutí.

2. Koktejlové krevety po mexicku

Suroviny:

  • 1,5 lžíce kečupu
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 hrst koriandru
  • 4 střední rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1 malá bílá cibule
  • 400 g krevet
  • 1 zralé avokádo
  • 1 limetka
  • ostrá mexická omáčka k podávání dle chuti
  • sůl a pepř

Postup:

Ve velké míse se smíchá kečup, šťáva z pomeranče, worcestrová omáčka a šťáva z limetky. Nahrubo nasekaný koriandr a rajčata s okurkou se nakrájí na kostičky. Oloupanou cibuli, nakrájenou nadrobno a vše ostatní se smíchá s připravenou omáčkou. Je potřeba zlehka osolit a opepřit.

Krevety se zhruba 2 minuty povaří ve vroucí vodě a oloupou a poté vloží do mísy se zeleninou a omáčkou a promíchají. Z rozpůleného avokáda, zbaveného pecky, se vyloupe dužina a nakrájí na klínky a vloží do salátu s krevetami. Nakonec se salát doplní limetkou a dle chuti mexickou omáčkou.

Koktejlové krevety – recept lze využít na mimořádné události, jakými mohou být například rodinné oslavy.

Receptů na krevety je celá řada a lze tak vybírat z mnoha variant a vybrat si tak nejlepší recept na krevety dle chutě či momentální události.

Recepty na krevety jsou vhodné jak k obědu, tak i k večeři, a to i na velmi lehký způsob. Krevety disponují svou specifickou chutí a jsou tak výborné v každém pokrmu.

3. Krevety na víně a česneku

Snadný recept na česnekové pečené krevety na víně ideální pro náročné večery!

Suroviny:

  • 1 kg velkých krevet, oloupaných
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • ⅓ šálku suchého bílého vína
  • 2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky na ozdobu

Postup:

Troubu je nejprve potřeba předehřát na 200 °C. Ve velké zapékací misce vhodné do trouby se smíchají krevety, česnek, bílé víno, rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, sůl a pepř. Krevety se následně rozprostřou do rovnoměrné vrstvy, aby se rovnoměrně propekly.

Krevety je potřeba upéct při teplotě 200 °C zhruba 12-15 minut, dokud nejsou růžové a propečené. Nakonec se ozdobí nasekanou petrželkou a ihned podávají.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang