
Hrachová polévka je tradiční polévka připravovaná ze sušeného hrachu, například z hrachu děleného. Často se ochucuje vepřovým masem, slaninou nebo šunkou a může obsahovat také kousky cibule, celeru a další zeleniny. Obvykle se podává teplá.
Ingredience:
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky zeleného hrášku
- 2 bobkové listy
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
Postup:
Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a česnek a smažte je 3-4 minuty, dokud nezměknou. Přidejte mrkev, celer, tymián a oregano a smažte další 3-4 minuty. Přilijte zeleninový vývar a vmíchejte hrášek. Přidejte bobkové listy a přiveďte polévku k varu.
Snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a za občasného míchání nechte polévku 45 minut vařit. Vyjměte bobkové listy a polévku podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte horkou a posypanou čerstvou petrželkou. Výborná je také polévka z červené čočky nebo cibulačka.