Hrachová polévka – recept

Hrachová polévka je tradiční polévka připravovaná ze sušeného hrachu, například z hrachu děleného. Často se ochucuje vepřovým masem, slaninou nebo šunkou a může obsahovat také kousky cibule, celeru a další zeleniny. Obvykle se podává teplá.

Ingredience:

  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky zeleného hrášku
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce čerstvé petrželky, nasekané

Postup:

Olivový olej rozehřejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte cibuli a česnek a smažte je 3-4 minuty, dokud nezměknou. Přidejte mrkev, celer, tymián a oregano a smažte další 3-4 minuty. Přilijte zeleninový vývar a vmíchejte hrášek. Přidejte bobkové listy a přiveďte polévku k varu.

Snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a za občasného míchání nechte polévku 45 minut vařit. Vyjměte bobkové listy a polévku podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte horkou a posypanou čerstvou petrželkou. Výborná je také polévka z červené čočky nebo cibulačka.

Copyright © 2023 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang