Filety v koňakové omáčce – recept

Filety v koňakové omáčce je chutný a jednoduchý pokrm. Kouřová chuť koňaku dodává omáčce jedinečnou a zajímavou chuť a je dokonalým doplňkem masa nebo ryby. Tento klasický francouzský pokrm je rychlým a snadným způsobem, jak připravit chutnou večeři, a dobře se kombinuje s různými přílohami.

Ingredience:

  • 600 g hovězího masa
  • 100 g šalotky
  • 250 g stonkového celeru
  • 200 g žampionů
  • 600 g brambor
  • 2 žloutky
  • muškátový oříšek
  • 30 g másla
  • 100 ml oleje
  • 20 ml koňaku
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 200 ml vývaru
  • 2 lžíce tmavé jíšky
  • sůl a pepř

Postup:

Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Celer nakrájíme na plátky, kousek natě si necháme na ozdobu. Šalotku rozčtvrtíme. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme, umyjeme a nastrouháme. Vmícháme sůl, pepř, muškátový oříšek a žloutky.

V pánvi rozehřejeme máslo, maso orestujeme a vyjmeme. Do výpeku přidáme šalotku, celer a žampiony. Podusíme, podlijeme koňakem, smetanou a vývarem. Necháme 5 minut povařit. V druhé pánci rozpálíme olej. Lžící do něj klademe rozstrouhané brambory a smažíme do zlatova malé placky.

Maso přidáme k omáčce, kterou zahustíme jíškou. Osolíme a opepříme podle chuti. A jak připravit klasickou koprovou omáčku?

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang