Zařazení:
Moučníky, Vánoční cukroví, Zákusky
Kuchyně:
Počet osob:
10
Doba přípravy:
120 minut
Ingredience:
12 lžic sušených višní 6 lžic višňového džemu 1 lžíce cukru několik kapek mandlového extraktu Těsto: 140 g polohrubé mouky 8 lžic kukuřičné krupice 1 lžička kypřícího prášku špetka soli 120 g másla pokojové teploty 200 g mletého cukru 1 velké vejce 1 lžička vanilkového extraktu nebo polovina sáčku vanilkového cukru
Postup:
Višňovou náplň připravíme tak, že v robotu usekáme višně s cukrem na hrubé pyré, to přendat do kastrolku a na středním ohni nechat přijít k varu. Za občasného zamíchání povaříme. Pak odstavíme, přidáme mandlový extrakt a necháme vychladnout. Na těsto zlehka ušleháme máslo s cukrem, přidáme vejce, vanilku a dobře promíchat.
Pomalu přidáváme prosátou mouku smíchanou s kukuřičnou krupicí, kypřícím práškem a solí. Těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na čtvrtiny. Z každé části vyválíme mezi pečícím papírem obdélník o velikosti 9×22 cm obdélník a tloušťce asi 6 mm. Obdélníky z těsta necháme 30 minut v mrazáku. Pak jednotlivé pláty slepíme k sobě višňovou náplní, poslední obdélník necháme nepotřený. Nožem odřízneme okraje tak, aby vznikla cihla velikosti asi 8 cm x 21 cm.
Tuto cihlu zabalíme do mikrotenové fólie a necháme 1 hodinu v mrazáku. Troubu předehřejeme na 180°C. Plechy vyložit pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Těstovou cihlu nakrájíme na 6 – 7 mm plátky a ty poskládáme s rozestupem 3 cm řeznou plochou na plechy.
Čajové pečivo s višněmi pečeme 12 – 15 minut, až jsou sušenky na okrajích jemně nazlátlé. Čajové pečivo s višněmi pak necháme vychladnout a uchováváme ve vzduchotěsné plechové krabici po dobu jednoho měsíce.
O receptu Čajové pečivo s višněmi 04.12.2011 04.12.2011
Čajové pečivo s višněmi