Bramborové škubánky s mákem a povidly – recept

Kdo by neznal bramborové škubánky s mákem a povidly. Tradiční pokrm české kuchyně je oblíbený mezi dětmi i dospělými. Jak správně připravit toto jídlo?

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 300 g moučkového cukru
  • 100 g mletého máku
  • špetka soli

Postup:

Nejprve oloupejte brambory. Větší kusy překrojte uprostřed, přidejte vodu a sůl a vařte 15 minut, dokud brambory nejsou skoro měkké.

Poté sceďte vodu do jiné nádoby. Brambory poté přesuňte mimo plotýnku a zalijte zbylou vodou a zasypte prosátou hrubou moukou. Směs uhlaďte a vytvořte v ní otvory vařečkou. Hrnec vraťte na plotýnku, která hoří na nejnižší stupeň, přiklopte jej a nechte 20 minut propařit.

Brambory poté rozšťouchejte dohladka (jako kdybyste připravovali těsto na kynuté knedlíky). Jakmile se těsto přestane lepit na vařečku, těsto je kompletní. Připravte si máslo nebo sádlo v jiné nádobě, aby se kompletně rozpustilo. Položte lžíce do másla tak, aby se obalila a následně vykrajujte typický tvar škubánků ze směsi.

Škubánky na talíři posypte mletým mákem, povidly a moučkovým cukrem, polijte rozpuštěným máslem.

Bramborové škubánky jsou tradičním pokrmem, který uvítají nejrůznější hosté. Je možné ho připravit na sladko i slano.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang