Protichřipková česnečka – recept

Klasickou česnečku neboli oukrop oceníte nejen po náročné noci, ale také, když jste například nastydlí. Česnek dodá polévce říz a vám sílu. Je snadná na přípravu, takže ji lehce zvládnou uvařit i začátečníci. Česnečka dodá tělu potřebné tekutiny, bílkoviny, minerály a vitaminy.

Česneková polévka neodmyslitelně patří k podzimu, kdy je lidský organismus nejvíce náchylný na nachlazení a chřipky. Kromě toho, že tělu dodá sílu a zatočí s nejrůznějšími viry, navíc skvěle chutná a nádherně voní.  

Česnek je považován za oddalovač stárnutí, dezinfekční prostředek a přírodní antibiotikum, které je původem z Asie, působí v čerstvé podobě velmi účinně. Už Pythagoras nazval česnek králem koření.

Konzumace česneku ulevuje při rýmě a nachlazení, neboť dokáže uvolnit ucpaný nos a čistit dýchací cesty. Kromě toho podporuje vykašlávání. Jeho účinky ale sahají ještě dál. Česnek z těla odstraňuje nejrůznější parazity, snižuje krevní tlak, slouží jako prevence rakoviny a napomáhá ke snižování cholesterolu v krvi. Zároveň snižuje bolesti žaludku a ulevuje od nevolností a střevních obtíží. I proto si právě česnekovou polévku mnozí zamilovali jako první pomoc po propité noci. 

Přestože česnek nabízí celou řadu zdravotních benefitů, vězte, že by se jeho zvýšené konzumaci měli vyvarovat lidé trpící dlouhodobými problémy s trávením. Zároveň není česnek ve větší míře doporučován těhotným a kojícím ženám. 

Další polévkou, která vám pomůže s nachlazením je jednoznačně silný vývar, třeba tento vepřový nebo vývar z kostí.

Počet osob: 4

Ingredience:

  • 3 brambory
  • 2 l vody
  • 1/2 sáčku mražené mochovské zeleniny
  • 1 kostka masoxu
  • 1 vejce
  • 1 palička česneku
  • pažitka
  • 150 g tvrdého sýra
  • sůl

Postup:

  1. Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce, nasypeme mochovskou zeleninu a zalijeme vodou. Vařime, dokud brambory nezměknou.
  2. Zatímco se brambory vaří, oloupeme česnek a buď jej prolisujeme nebo utřeme.
  3. Vejce rozmícháme rovnou ve vývaru se zeleninou a přidáme masox. Chvilku povaříme a na konec přidáme utřený česnek.
  4. Nastrouháme sýr, rozdělíme na talíře a zalijeme horkou česnečkou.
  5. Polévku posypeme pažitkou a podle chuti podáváme s topinkou hodně česnekovou nebo se smaženým hráškem.

Intenzitu česneku v česnekové polévce ovlivňují dva faktory. Jedním z nich je, kolik stroužků do ní přidáte, druhým pak, kdy česnek přidáte. Česnek totiž během vaření ztrácí svou sílu a vytrácí se jeho štiplavost. Pokud jste tedy milovníky česneku a chce si jej naplno vychutnat, přidávejte česnek až v úplném závěru vaření. Klidně si jeden či dva stroužky vymačkejte přímo do talíře a pak je polévkou zalijte. 

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang