Jaké využití najde antuka u vás na zahradě?

antuka

Šarlatově rudá antuka je původně určena jako povrch pro profesionální sport s využitím ve všech povětrnostních podmínkách. Ale její efektní barva se uplatní i u vás na zahradě. Přečtěte si o třech nápadech, jak antuku využít.

Co je to antuka?

Antuka se vyrábí rozemletím keramických střepů, cihel a střešních tašek. Jedná se o lidmi vytvořený materiál, který recykluje odpad. Klasické využití antuky je na površích sportovišť, kde svým rychlým odváděním vody zaručí celoroční provoz. Ale i na svém pozemku můžete využít antuku do chodníků, teras a kdekoliv potřebujete procházet i za deštivého počasí.

Jak vytvořit pěšinku s antukou

Chcete mít neobvyklou cestičku v zahradě? Antuka vám bude připomínat léto po celý rok svou červenohnědou barvou. Podobně vypadají pěšinky v sopečných oblastech Kanárských ostrovů či Islandu, kde drcená rudá láva září v krajině. Prvním krokem při realizaci je odstranění rostlin a horních 5 až 10 cm zeminy.

Neviditelnými obrubníky zajistíte stálost kontur. Vložte geotextilii s přesahem zhruba 5 cm a pak si doneste pytlovanou antuku a připravený prostor vyplňte. Přečnívající podklad proti plevelům odstřihněte.

Podklad pro květináče z antuky

Trendem posledních let je pěstování sloupovitých ovocných stromů, rajčat a další zeleniny v květináčích. Jako podklad se pod ně hodí propustná vrstva antuky, která zajistí odvod přebytečné vody do půdy. A mimo sezónu funguje jako bezúdržbová okrasná plocha. Postup je stále stejný. Začínáte odstraněním vegetace a půdy, pokračujete přes položení geotextílie, až jej zakončíte vysypáním antuky pytlované.

Antuka jako ozdobný povrch na hrobech

Antuka se svou atraktivní barvou dokáže vyzdobit povrch hrobů nebo cestičky kolem nich. Je poměrně nenáročná na údržbu, kdy postačí jen občasné přerovnání. Nejvhodnější je hrubší frakce antuky bez prachové složky. Rudé zbarvení antuky krásně kontrastuje s ozdobnými věnci z chvojí a maceškami ve žluté či bílé, které jsou zasazené ve větších květináčích.

Kde nakoupíte antuku?

Antuka je jeden z nejuniverzálnějších a nejlevnějších materiálů pro vaši zahradu. Potřebujete zakoupit jediný pytel nebo větší množství na paletě? Prodej antuky má v popisu práce e-shop Stonex.cz a vybírat si můžete ze dvou frakcí. Zásilku vám dovezou až před bránu vašeho domu a rozvoz je po celé České republice zdarma.

Autor: Kateřina Špunda

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang