Vanilkové loupáčky – recept

Na přípravu těchto lahodných loupáčků si vystačíte s listovým těstem, takže kdo se z nějakého důvodu bojí kynutého těsta, nebo kdo nemá tolik času na přípravu klasických kynutých loupáků, směle může vyzkoušet tento rychlý recept.

Loupáčky jsou oblíbené sladké pečivo z kynutého těsta, srolované a ohnuté do tvaru podkovy. Před pečením se potírají rozšlehaným vejcem a sypají mákem. Nejčastěji se podávají ke snídani, jen tak nebo namazané máslem, nebo jako rychlá svačina.

Jsou lahodné, měkoučké, voňavé a chutné. Loupáčky nebo chcete-li makovky byly hlavním snídaňovým chodem všech školáků. Stačilo je namazat máslem a marmeládou, anebo je sníst jen tak, a mohlo se vyrazit na autobus. Zatímco dříve tohle pečivo platilo za levné a stálo pár haléřů, dneska za loupák zaplatíte výrazně více. Pokud máte početnější rodinu, pak se taková ranní „loupáková seance“ pěkně prodraží. Proto neváhejte a upečte si makovky doma.

A pokud hodně spěcháte, určitě vyzkoušejte náš recept, díky použití listového těsta a náplni z pudingu připomínají spíše croissanty, ale zaručujeme vám, že budou minimálně stejně úspěšné, jako ty klasické.

Počet osob: 4

Ingredience:

  • 1 balíček listového těsta
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 500 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Pudinky rozmícháme ve 100 ml mléka. Do zbylého mléka přidáme cukr, rozmícháme a přivedeme do varu.
  2. Do vroucího mléka nalijeme připravenou směs a povaříme přibližně jednu minutu.
  3. Listové těsto vyvalíme na tloušťku asi 2 mm a rozkrojíme na trojúhelníky (12x16x16cm).
  4. Na nejkratší stranu dáme krém, stočíme do ruličky a ohneme do tvaru loupáčku.
  5. Vanilkové loupáčky před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
  6. Na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem.

Pro obměnu můžeme na náplň použít čokoládový pudink, domácí marmeládu, kostičku čokolády nebo Nutellu.

Věděli jste, že…?

Listové těsto nebo také lístkové těsto dostalo svůj název podle šupin, které se po upečení objevují a tvoří charakteristické tenké vrstvy. I když domácí příprava není příliš složitá, není tato činnost rozšířená.

Listové těsto vynalezl v 17. století francouzský kuchař Claude Gelée. Vytvořil „listové těsto“ tak, že do těsta rozválel a přeložil máslo. Výsledné pečivo bylo „lístkové“ a máslové a rychle si získalo oblibu.

V 19. století se listové těsto začalo šířit po celé Evropě. Ve 40. letech 19. století se dostalo do anglických pekáren a do konce století se stalo nezbytnou součástí britského jídelníčku.

Na počátku 20. století si listové těsto získalo oblibu také ve Spojených státech. Prodávalo se jako polotovar a používalo se v různých receptech. Rychle se stalo základem americké kuchyně a objevovalo se v koláčích, závinech a dalších moučnících.

Dnes je listové těsto oblíbené po celém světě. Připravují se z něj sladké i slané pokrmy, od klasického jablečného koláče až po vepřové a hovězí koláče nebo oblíbené pizza šneky. Používá se také jako těsto na různé koláče, dorty a další moučníky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang