Zařazení:
Hlavní jídla, Těstoviny, Mořské plody
Počet osob:
6
Ingredience:
1 velký neočištěný zmražený kalmar (asi 1 kg) 1 cibule 1/2 červené očištěné papriky 1/2 zelené, žluté nebo oranžové papriky 3 plátky slaniny 4 lžíce olivového oleje 2 lžíce rajčatové pasty 1 lžička medu 360 ml kuřecího vývaru 20 ml bílého vína 5 utřených stroužků česneku 2 bobkové listy rozkrojený citron 1/2 lžičky semínek koriandru (nebo mletého) 450 g špaget
Postup:
Kalamár necháme pomalu rozmrazit v ledničce, očistíme a vak s inkoustem uchováme. Kalamár vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme citron a bobkové listy. Přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 30 minut. Maso musí jít snadno propíchnout vidličkou. Pak kalamár vyndáme, vložíme do studené vody a necháme vychladnout. Pak ho nakrájíme na 2,5 cm pruhy a ramena na části.
Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu dokřupava, přidáme nakrájenou cibuli a pak papriky nakrájené na malé kousky. Když papriky změknou, přidáme kalamár a česnek. Mícháme asi 2 minuty a pak přidáme rajčatovou pastu, vývar a víno.
Vše promícháme a necháme povařit. Přes sítko přidáme roztrhnutý inkoustový vak a dobře vše zamíchat tak, aby jím všechny ingredience byly obaleny. Špagety uvaříme podle návodu a naservírujeme je do hlubokých talířů. Zalijeme je omáčkou z kalamárů a paprik.
Tip: Kalmáry se mohou koupit čerstvé, neočištěné, ale musí být opravdu čerstvé. Vesměs se však dostanou koupit očištěné kalmary, které nemají inkoustový vak. Proto je nejlepší koupit kalmary profesionálně zmražené.
O receptu Špagetami s kalamáry 21.10.2011 21.10.2011
Špagetami s kalamáry