Provensálská pomazánka – recept

Pomazánka s vůní Středomoří, díky které se vrátíte alespoň na okamžik na dovolenou u moře. Podávejte na čerstvé bagetě a k tomu salát z čerstvé zeleniny s vinaigrette.

Ingredience

  • 200 g Lučiny
  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 20 černých oliv
  • Sůl
  • Bylinky dle chuti (oregano, provensálské koření, rozmarýn,…)

Postup

  1. Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka.
  2. Přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, dochutíme bylinkami a osolíme.

Věděli jste, že…?

Provensálské bylinky jsou speciální směsí bylinek, které jsou oblíbené ve francouzské kuchyni. Směs se skládá z pěti bylin: rozmarýnu, tymiánu, oregana, majoránky a levandule. Tato kombinace bylinek se často používá k dochucení pokrmů, jako je ratatouille nebo bujabéza.

Bylinky se často používají i k výrobě olejů, octů a marinád a dodávají pokrmům chuť a hloubku.

Kombinace pěti bylin používaných v provensálských bylinkách vytváří jedinečnou chuť, která zvýrazňuje chuť mnoha pokrmů. Bylinky lze použít čerstvé, sušené nebo se dají koupit už jako namíchaná směs koření. Při použití čerstvých bylinek je důležité přidat je až na konci vaření, aby se jejich chuť neztratila.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang