Prezidentský guláš – recept

Recept na prezidentský guláš je zaručeně lahodný a dekadentní způsob, jak si vychutnat klasické pohodlné jídlo. S přidáním špičkových ingrediencí a mimořádnou pozorností věnovanou detailům je tato verze guláše mohla opravdu skutečnou lahůdkou.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 450 g libového mletého hovězího masa
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 čajové lžičky papriky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 bobkový list
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce brandy
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1 šálek červeného vína
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 400 g brambor nakrájených na kostičky
  • 400 g plechovka nakrájené mrkve
  • 400 g plechovka nakrájených zelených fazolek
  • 1 plechovka rajčatové omáčky
  • 1/2 šálku zakysané smetany

Postup:

Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte mleté hovězí maso a za občasného míchání vařte, dokud hovězí maso nezhnědne, asi 5 minut. Přidejte cibuli a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne, asi 3 minuty.

Přidejte tymián, oregano, papriku, černý pepř, sůl a bobkový list. Vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu. Přidejte rajčatový protlak a mouku a vařte 1 minutu. Přidejte brandy a vařte 1 minutu.

Přidejte hovězí vývar, červené víno, nakrájená rajčata, brambory, mrkev, zelené fazolky a rajčatovou omáčku. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a vařte 20 minut. Odstavte z ohně a vmíchejte zakysanou smetanu.

Podávejte s domácím houskovým knedlíkem s petrželkou nebo opečeným křupavým chlebem.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang