Placičky s česnekovou omáčkou – recept

Brambory patří mezi velmi oblíbené potraviny, zejména pro své všestranné využití i příznivou cenu. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, doporučujeme bramborové placičky podle našeho receptu. Jsou jednoduché na přípravu a spolehlivě zasytí.

Tahle dobrota, kterou milovaly už naše babičky, patří do tradiční staročeské kuchyně. Bramborové placky můžete servírovat jako přílohu nebo klidně jako samostatný chod třeba s hrnkem čerstvého mléka.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 30 dkg měkkého salámu
  • polohrubá mouka
  • sůl
  • pepř
  • mleté koření na bramborák
  • tuk na smažení
  • cibule
  • masox
  • hladká mouka
  • smetana ke šlehání
  • česnek

Postup:

  1. Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření je scedíme na sítko a necháme pořádně odkapat zbývající vodu. Pak je dáme do mísy a rozmačkáme.
  2. Přidáme sůl, pepř, koření, salám nakrájený na kostičky a 2 lžíce polohrubé mouky. Promícháme a děláme placičky asi 1 cm vysoké, obalíme v polohrubé mouce a ihned smažíme na pánvi. Oleje dávejte jen trochu.
  3. Těsto není příliš husté, ale smaží se krásně.
  4. Pro výrobu česnekové omáčky nejdříve osmažíme cibulku nakrájenou na jemné kousky, poté podlijeme vývarem z masoxu, zahustíme hladkou moukou a přidáme smetanu.
  5. Nakonec ochutíme česnekem a osolíme.
  6. Podáváme společně, placičky můžeme omáčkou i přelít.

Bramborové placky nebo také lokše, jsou pečené placky z vařených brambor. Lokše se jim říká především na Slovensku, ale toto označení můžete slyšet i v některých místech na Moravě. Jde o nejobyčejnější jídlo, které je snadné na přípravu, tudíž ho zvládne opravdu každý.

Bramborové placky s největší pravděpodobností pocházejí ze sedmdesátých let 18. století, tedy z období, kdy se u nás začaly pěstovat brambory. Na trůnu seděla Marie Terezie, díky níž se placky rozšířily i do jiných zemí Koruny české.

Kromě bramborových se samozřejmě připravovala i celá řada jiných placek. Mezi oblíbené patřily žitné, otrubové, medové, kukuřičné či pšeničné placky. Jednalo se o takový nekynutý chleba, který zasytil i těžce pracující muže.

Dnes se v podstatě vaří už jen placky bramborové. Ty jsou velmi chutné, měkké, vláčné a snadné.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang