Ovocná buchta – recept

Ovocné piškotové buchty jsou klasické dezerty, na kterých si mohou pochutnat všichni. Kombinace sladkosti piškotového dortu s chutí čerstvého ovoce tvoří vynikající pochoutku. Dort je jednoduchý na přípravu a lze jej snadno přizpůsobit s různými druhy ovoce.

Základem ovocného piškotového dortu je lehký a vzdušný piškot. Ten se připravuje smícháním mouky, másla, vajec a cukru. Směs se šlehá, dokud není lehká a nadýchaná, pak se rozetře do dortové formy a upeče. Vznikne tak vláčný a nadýchaný koláč, který je ideální pro přidání ovoce.

Po přidání ovoce je koláč připraven k polevě. Obvykle se používá lehká tvarohová poleva nebo máslový krém. Poleva se rozetře po povrchu dortu a dodá mu pěkný finální vzhled. V našem receptu použijeme polevu ze sirupu a pudingů.

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnec krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vanilkové pudingy
  • kompot včetně nálevu, nebo libovolné čerstvé ovoce

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Mouku, cukr, vejce, mléko, olej a prášek do pečiva smícháme a dáme na plech s vyšším okrajem. Buchtu vložíme do trouby a upečeme dozlatova.
  3. Po vychladnutí uvaříme polevu – do 1 litru (buď kompotové šťávy s ovocem nebo ochucené vody – např. sirupem s libovolným ovocem) vmícháme dva vanilkové pudingy a 2 minuty povaříme, poté do směsi zamícháme ovoce.
  4. Směs pudingu s ovocem a ovocnou šťávou nalijeme na upečenou buchtu a necháme ztuhnout.

Koláč se podává nejlépe vychlazený, takže je skvělým letním dezertem. Můžete ho podávat s kopečkem šlehačky nebo kopečkem zmrzliny, abyste si ho obzvlášť vychutnali.

Místo pudingové polevy můžete připravit klasickou želatinu, nebo rostlinou variantu agar (želatina z mořských řas).

Korpus můžete také potřít domácí marmeládou a na ni nanést ovoce, případně ještě krém, například z tvarohu nebo smetany.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang