Celerový salát – recept

Možná tomu nebudete věřit, ale i celer může být skvělou pochoutkou. Ať už si z něj připravíte hranolky, řízky nebo třeba tento výborný salát doplněný sýrem. Skvěle se hodí jako příloha k řízkům, masu, nebo jen tak s pečivem.

Bulvový celer můžeme kdykoliv nahradit celerem řapíkatým. Salát pak bude lehčí a ještě křupavější.

Saláty s celerem se stávají populárnější a není se čemu divit. Celer je plný zdraví prospěšných látek a doplněný o další zeleninu a jogurtovou zálivku tvoří skvělý pokrm, který se hodí jako příloha k masu a rybám, nebo jen tak s pečivem jako salát k večeři.

Ingredience:

  • 1 střední celer
  • 100 g tvrdý sýr
  • 1 sladkokyselá okurka
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl
  • pepř
  • 1 kávová lžíce cukru moučka
  • lžíce sekané pažitky nebo petrželky
  • 1 bílý jogurt

Postup:

  1. Sýr a celer nastrouháme na jemném struhadle, zakapeme citronem, přidáme nastrouhanou okurku, sůl, pepř, cukr, petrželku nebo pažitku, a bílý jogurt (můžeme nahradit majonézou).
  2. Ingredience smícháme, vychladíme a hotový celerový salát mažeme na bílé nebo tmavé pečivo. Doporučujeme vyzkoušet vynikající kmínový chléb z domácí pekárny.
  3. Ozdobíme dle vlastní chuti a fantazie zeleninou nebo uzeninou.

Zkuste salát doplnit půlkou nadrobno nakrájené cibulky nebo nahrubo nastrouhanou mrkví. Vznikne tak variace na oblíbený Coleslaw salát a bude tím lepší, čím déle ho necháte rozležet – ideálně jednu až čtyři hodiny.

Věděli jste, že?

Celer je skvělým zdrojem vlákniny, obsahuje jí až 8 gramů v jednom šálku. Ta pomáhá udržovat pravidelné trávení a je užitečným způsobem, jak snížit cholesterol.

Je také skvělým zdrojem vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminu C, vápníku, hořčíku a draslíku. Tyto živiny jsou prospěšné pro udržení zdravého imunitního systému, kostí a zubů.

Celer je všestranná zelenina, kterou lze použít do různých pokrmů. Lze ho vařit, rozmačkat, péct nebo dokonce jíst syrový. Lze z něj připravit celerovou polévku, přidat jej do pomalu dušených pokrmů a nákypů a lze jej použít i jako náhradu brambor.

Při výběru celeru hledejte pevný a těžký kořen bez skvrn a otlaků. Celer lze skladovat v chladničce až týden. Při přípravě stačí oloupat silnou vnější vrstvu a poté jej nakrájet na kostky nebo plátky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang