
Tyto borůvkové muffiny jsou rychlé a snadné, s vlhkým a jemným středem plným borůvek a dokonale zlatavým povrchem. Jejich příprava je navíc velmi snadná. Chcete-li tyto muffiny ještě jinak obměnit, vyzkoušejte náš recept na jogurtové borůvkové muffiny nebo vyzkoušejte tyto veganské mrkvové muffiny bez vajec a mléka.
Do tohoto receptu se hodí čerstvé nebo mražené borůvky. Sehnat sladké čerstvé borůvky je po celý rok složité. Naštěstí nám to nebrání v tom, abychom si borůvkové muffiny dopřáli! Pokud používáte mražené borůvky, přidejte je ještě zmrzlé.
My používáme hladkou mouku, ale můžete použít i 100% celozrnnou mouku nebo kombinaci celozrnné a celozrnné mouky. Hodí se i směs bezlepkové mouky. Jen mějte na paměti, že změna mouky z hladké mírně ovlivní strukturu muffinů.
Krupicový cukr přispívá k tomu, že borůvkové muffiny jsou chutné a jemné. Můžete ho vyměnit za jiný cukr (například hnědý nebo kokosový), ale struktura se mírně změní. Těsně před pečením také můžete vršek muffinů posypat cukrem, který se promění v křupavý vršek.
Mléko je oblíbená tekutina při pečení muffinů, ale pokud nemůžete mléčné výrobky, zkuste domácí ovesné mléko, neslazené mandlové mléko nebo kokosové mléko.
Doba přípravy: 25 minut
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 3/4 hrnku cukru
- 125 g másla (rozpuštěného)
- 2 vejce (mírně našlehané)
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek borůvek
Postup:
- Mouku, prášek do pečiva a cukr smícháme v míse. Přidáme máslo, mléko, vejce a mírně promícháme (těsto nesmí být hladké).
- Nakonec opatrně vmícháme borůvky.
- Troubu si předehřejeme na 210 °C. Vymažeme si formu na 12 muffinů, nebo použijeme silikonové košíčky, naplníme těstem a pečeme cca 20 minut.
Protože jsou muffiny plné šťavnatých borůvek, zůstanou vláčné po několik dní. Odvrácenou stranou tohoto faktu je, že mají tendenci se trochu rozmočit.
Chcete-li je skladovat, vyložte uzavíratelnou nádobu papírovými utěrkami. Uspořádejte muffiny do jedné vrstvy a přikryjte je dalším listem papírových utěrek, aby se do nich vsákla přebytečná vlhkost.
Muffiny skladujte na pracovní desce nebo je zmrazte na dobu až 3 měsíců. V případě potřeby muffiny znovu ohřejte v mikrovlnné troubě nebo v troubě, aby se osvěžily.