Kněžské řízky – recept

Pod pojmem kněžské řízky se schovává lahodný zapečený pokrm z masa a pořádné nálože cibule a to vše je zapečené sýrem. Sýr použijte jakýkoli, který máte rádi, ale skvělé jsou výraznější typy jako čedar nebo niva.

Zapečené pokrmy jsou stálicí v jídelníčku každé kuchařky, protože se za relativně málo úsilí odmění bohatou chutí. Pro milovníky zapečených pokrmů přinášíme inspiraci na další recepty.

Doba přípravy:

40 minut

Ingredience:

  • plátky bílého masa (telecí, kuřecí, krůtí)
  • velké množství nakrájené cibule (minimálně 2 ks)
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • máslo (cca 30 g)
  • 200 g strouhaného sýru
  • 100 ml bílého vína

Postup:

  1. Plátky masa si naklepeme, osolíme a opepříme. Maso naskládáme do nevymaštěného pekáčku, posypeme ho cibulí a poklademe kousky másla. Dáme péct.
  2. Podle potřeby podléváme bílým vínem, případně vývarem.
  3. Před dopečením posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct až se vytvoří kůrka.
  4. Kněžské řízky podáváme s brambory.

Jedním z druhů masa, které na tento recept můžete použít je telecí. V naší kuchyni je relativně málo využívané, jedná se o dražší a hůře sehnatelné maso, ale určitě doporučujeme jej alespoň občas do jídelníčku zařadit.

Telecí maso, které se počítá mezi tzv. bílá masa, je z jatečného telete, tj. mladého skotu, bez rozdílu pohlaví, živeného převážně mlékem, ve stáří od 2 až do 10 týdnů. Z celkové spotřeby masa jatečných zvířat připadá na telecí maso u nás asi 10 %.

Nejhodnotnější telecí maso – zejména po stránce výživové – pochází z telat nepříliš mladých, nejlépe čtyř až šestinedělních, dobře prokrmených, plně zmasilých, živé váhy kolem 100 kg. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje jako maso dietní a pro děti. Barvu má šedorůžovou až světle růžovou.

Nejhledanějším masem bývá kýta. Kýta se vykosťuje a dělí stejně jako hovězí kýta na šály. Na přední straně kýty je tzv. ořech, z vnější stany stehna spodní šál (velké frikando). Kýtu pečeme vcelku nebo častěji ji krájíme na jednotlivé porce – řízky, které využíváme na minutky, smažené v trojobalu (vídeňský řízek) nebo upravené na grilu.

Telecí pečeně (ledvina) leží podle páteře a často se prodává i s ledvinou v tukovém obalu, která k tomuto masu patří. Maso se peče i s tou ledvinou a krájí podle žeber na porce. Jednotlivá žebírka připravujeme jako minutky.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang