Gruzínské pirohy – recept

Gruzínské pirohy jsou tradičním východoevropským pokrmem, který je známý již po staletí. Připravují se z vařených brambor, cibule a sýra a mohou být plněny různými ingrediencemi, včetně masa, zeleniny nebo ovoce. Často se podávají se zakysanou smetanou a dalším kořením. Jsou vynikající a představují skvělý způsob, jak ochutnat východoevropskou kulturu.

Ingredience:

  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 450 gramů mletého hovězího masa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého koření
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 šálek vařené dlouhozrnné bílé rýže
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 2 balíčky mražených pirohů

Postup:

Předehřejte troubu na 175 °C. Rozpalte velkou pánev na středně silném ohni. Přidejte cibuli a česnek a vařte je do změknutí, asi 5 minut. Přidejte hovězí maso a za stálého míchání vařte, dokud se nerozpadnou velké kusy, dalších asi 5 minut. Dochuťte solí, pepřem, paprikou, muškátovým oříškem, novým kořením a tymiánem.

Odstavte z ohně a vmíchejte rýži, sýr feta a petrželku. Směs rozdělte na pirohy a rovnoměrně ji rozdělte.

Vymažte pekáč o rozměrech cca 23×33 centimetrů rozpuštěným máslem. Vložte do ní pirohy a jejich vrchní část potřete zbylým máslem. Pečte 25 minut, nebo dokud nejsou pirohy zlatavé.

Gruzínské pirohy jsou výbornou pochoutkou, která pochází z východní Evropy. Někomu připomínají slaný koláč, nicméně jedná se o zcela specifický pokrm.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang