Griliášové řezy – recept

Griliášové řezy jsou oblíbeným vánočním cukrovím, nebo slavnostním pohoštěním pro návštěvu. Jejich příprava je přitom velmi jednoduchá a zvládne je i ten, kdo v kuchyni čas moc netráví.

Ingredience:

  • 250 g cukr krupice nebo krystal
  • 250 g másla
  • 1 plechovka slazeného Salka
  • 300 g vlašských ořechů nasekaných na hrubo
  • 8 ks suchých oplatek
  • čokoláda na vaření

Postup:

V hrnci na mírném ohni necháme zkaramelizovat cukr. Neměli bychom ho míchat, aby se neudělaly hrudky. Bez míchání počkáme, až se cukr rozpustí na karamel a přidáme na kostičky nakrájené máslo.

Mícháme do rozpuštění a potom přidáme Salko, které vaříme asi 5 minut.

Na závěr přimícháme ořechy a vaříme další 3 minuty. Stále mícháme, aby se karamel nepřipálil.

Odstavíme, necháme mírně vychladnout a ještě teplou směs natřeme na oplatku. Položíme na ni druhou, zatlačíme a zatížíme, nejlépe do druhého dne.

Druhý den griliášové řezy nakrájíme a můžeme je ještě polít čokoládou. Za vyzkoušení stojí také Eskymo řezy.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang