Filety na zelenině – recept

Rybí filé se zeleninou je vhodná alternativa do zdravého jídelníčku k obědu či večeři. Už od malička nás učí, že ryby jsou zdravé a měli bychom je jíst aspoň dvakrát týdně. I když nejste zrovna milovníkem ryb, zkuste si připravit zapečené filé se zeleninou, jelikož je zapečené se slaným sýrem a smetanou, které pokrmu dodají lahodnou chuť.

Ryby a zelenina jsou chutnou a výživnou kombinací, která potěší i ty nejvybíravější jedlíky. Ryby poskytují základní živiny, včetně bílkovin, vitamínů a minerálů, zatímco zelenina je plná vitamínů, minerálů a vlákniny. Jejich kombinací vznikne kompletní jídlo, které je chutné a zdravé.

Ryby jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, které pomáhají budovat a udržovat zdravé svaly a kosti. Je také bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Kromě toho mají ryby vysoký obsah vitaminu B12, který pomáhá udržovat zdravé buňky a nervy.

Doporučuje se konzumovat rybu alespoň dvakrát týdně. Nemělo by to být tak složité, protože ryby mají dvě hlavní výhody. Chutnají skvěle a jejich příprava je snadná. Nejlepší jsou ryby z volné přírody, které mají nejlepší maso.

Zdravější jsou ryby mořské, které obsahují třeba více jódu, ale své výhody mají i ryby sladkovodní. U nás patří mezi nejchutnější ryby candát a další dravé ryby. Jejich příprava je různá – od pečení, grilování až po smažení. Klasikou pak nejen na štědrovečerní tabuli je kapr.

Existuje celá řada způsobů, jak připravit jídlo obsahující ryby a zeleninu. Nejoblíbenější je pečení ryby v troubě se zeleninou, jako jsou brambory, mrkev a cibule. Další možností je zeleninu s rybou smažit. Nakonec můžete rybu se zeleninou upéct v sáčku z pečicího papíru, čímž vytvoříte chutné a zdravé jídlo.

Ingredience:

  • 500 g filet z tresky
  • 1 balíček mražené zeleniny (hrášek, zelené fazolky, mrkev, kukuřice, brokolice, žampiony)
  • koření na ryby
  • 250 ml smetany
  • čerstvý nezrající slaný sýr (například sýr Rabín, Gyros-vyrábí mlékárna Olešnice)

Postup:

  1. Na hlubší pekáč dáme filety, nasypeme na ně mraženou zeleninu a vše lehce okořeníme kořením na ryby.
  2. Sýr nakrájíme na plátky a poklademe přes zeleninu. Vše zalijeme šlehačkou.
  3. Pečeme zakryté na 200 °C čtyřicet minut a pak dopečeme odkryté, dokud sýr nezezlátne. Jako příloha se velmi dobře hodí těstoviny nebo americké brambory.

Kombinace ryb a zeleniny představuje kompletní jídlo plné vitamínů, minerálů a základních živin. Tato kombinace má navíc nízký obsah kalorií a tuku, takže je skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout.

Copyright © 2024 Human.cz. Všechna práva vyhrazena. | Nakódoval Leoš Lang